Coureur Max Verstappen is 27 miljoen euro waard

De liefhebbers kijken er al weken reikhalzend naar uit: de start van de Formule 1. Vanaf komend weekend geven de coureurs weer vol gas, om te beginnen in Australië. Daar vallen ook de eerste miljoenen te verdienen in het vernieuwde Formule 1-spel van deze krant.

Is er iemand in het rijdersveld van de Formule 1 die Lewis Hamilton van zijn vierde wereldtitel af kan houden? En zal Max Verstappen met de Ferrari-motor in zijn Toro Rosso in plaats van het wankele Renault-blok vaker in de buurt van het podium kunnen rijden? Dat zijn de twee vragen die de Nederlandse Formule 1-liefhebbers waarschijnlijk het meest bezighouden aan de vooravond van het nieuwe seizoen. Traditioneel starten de coureurs komend weekend op Albert Park in Melbourne met de Grand Prix van Australië, waar zondagochtend om zes uur Nederlandse tijd de lichten op groen gaan.

Vernieuwing

Er is het een en ander vernieuwd in de Formule 1. Zo zullen de kwalificaties voortaan als een soort van afvalrace worden verreden. Om de anderhalve minuut dienen de langzaamste coureurs het asfalt te verlaten, totdat uiteindelijk in de derde kwalificatiesessie wordt bepaald wie er vanaf pole mag vertrekken. Het is bedoeld om de koningsklasse van het autoracen nog spannender te maken. Verder zijn er dit seizoen voor het eerst in de historie 21 races, worden er met het door Renault overgenomen Lotus en Haas F1 twee nieuwe teams begroet en zijn er met Jolyon Palmer (Lotus), DTM-winnaar Pascal Wehrlein en Rio Haryanto (beiden Manor F1) drie debutanten.

Ook buiten de Formule 1 om is veel vernieuwd. Zo is het al jaren lopende Formule 1-spel van deze krant voor het seizoen 2016 voorzien van een geheel nieuw jasje. Door het nieuwe, reclamevrije design van Formule 1 Teammanager is het nu geschikt voor ieder apparaat, zowel telefoon, tablet als computer.

Voorspellen van de winnaar

In Formule 1 Teammanager ben je de baas van je eigen renstal. Na inschrijving hebben deelnemers 100 miljoen euro te besteden. Daarvoor moeten twee coureurs worden aangesteld, een motor worden gekocht en een chassis op de kop worden getikt, allemaal van verschillende Formule 1-teams. Gemakkelijk is dat niet. Het ligt bijvoorbeeld voor de hand om Lewis Hamilton meteen vast te leggen voor de vraagprijs van 58 miljoen euro, maar dat is onmogelijk. Er blijft dan niet genoeg budget over voor de overige verplichte aankopen. Hamilton is pas haalbaar als de renstal een goede start maakt en er geld wordt verdiend tijdens de eerste GP’s. Even ter vergelijking: Max Verstappen heeft een prijskaartje aan zich hangen van 27 miljoen euro.

Net als bij het afgelopen zomer vernieuwde Coach van het Jaar gaat de puntenverwerking bij Formule 1 Teammanager veel sneller dan voorheen. Die loopt zelfs nagenoeg gelijk met de race. Een nieuw spelelement is het voorspellen van de winnaar. Dat kan extra punten opleveren voor het klassement. Bij het aanmaken van een team is tussentijds opslaan niet meer nodig.

‘Het spel geeft een extra dimense aan de races’

Het systeem onthoudt waar je gebleven was, ook als je even wegsurft. Er kunnen subleagues worden gesticht om met een groep tegen elkaar te racen en deelnemers kiezen hun coureur, tot wiens sub league je vervolgens sowieso behoort.

Titelverdediger van Formule 1 Teammanager is Mark Siccama uit Groningen. De winnaar van vorig jaar heeft er alweer zin in. ,,Het spel geeft een extra dimensie aan de races en verhoogt de spanning tijdens het kijken’’, zo laat hij weten. Inschrijvingen moeten ruim voor de start van de kwalificaties binnen zijn op www.f1tm.nl . De kwalificaties in Melbourne beginnen zaterdagochtend om zeven uur Nederlandse tijd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu