Déjà vu en rode kaarten nekken FC Emmen in Heerenveen

Scheidsrechter Sander van der Eijk geeft een rode kaart aan Simon Tibbling. Foto: Cor Lasker

Geen publiek toegestaan en toch een goed gevuld Abe Lenstra Stadion. Het was leuk om te zien, maar hielp FC Emmen niet op bezoek bij Heerenveen. Mede door een paar weggevertjes én twee rode kaarten kregen de Rood-Witten met 4-0 aan de broek.

Hoewel vrijwel iedereen er he-le-maal niets aan vindt, waren ‘we’ er ondertussen met z’n allen al een beetje aan gewend geraakt: lege voetbalstadions. Bij SC Heerenveen dachten ze zaterdagavond er het hunne van. Ondanks dat er geen toeschouwers naar binnen mochten, was het Abe Lenstra Stadion redelijk gevuld. In samenwerking met de stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en een geneesmiddelenbedrijf waren vijftienduizend stoelen bezet met evenzoveel knuffelberen. Een prachtig aanzicht in deze rare tijden.

Geluid maken, deden de pluizebeesten echter niet en dus was de ambiance zoals de afgelopen weken: sfeerloos en kil. Daar leek in ieder geval FC Emmen zich in de eerste twintig minuten weinig van aan te trekken, ondanks het door blessures niet meespelen van Anco Jansen, Ricardo van Rhijn en Marko Kolar. Daardoor speelde Sergio Peña tegen de Superfriezen zwervend vanaf de linkerkant, begon Hilal Ben Moussa als aanvallende middenvelder en stond Nick Bakker ‘gewoon’ weer links centraal in de verdediging.

Nalaten om te scoren

Die opstelling leek in eerste instantie goed te werken. FC Emmen had veel de bal en creëerde een aantal goede kansen. Al in de 2e minuut kon de ploeg profiteren van een overtreding op Nikolai Laursen, maar Peña liet dat na. De Peruaanse smaakmaker schoot de bal over het Friese doel. Even later was het de beurt aan Michael de Leeuw, maar de spits kopte het leder in de handen van Erwin Mulder. Ook Caner Cavlan slaagde er niet in de Emmenaren op voorsprong te zetten. De linksback schoot tegen het zijnet.

Tot dan toe kwam SC Heerenveen mondjesmaat in actie op de vijandelijke helft, maar dat veranderde plotsklaps na ruim twintig minuten spelen. Nadat de eerste echte kans voor de Friezen nog om zeep werd geholpen, was het even later wél raak toen het leder na balverlies op Henk Veerman werd gestoken. De ervaren Volendammer aarzelde niet en schoot raak: 1-0. Het leek een houdbare bal voor Dennis Telgenkamp, maar de doelman zag het leder via zijn lijf tegen de touwen rollen.

Het scheelde overigens niet veel of FC Emmen had even daarvoor vanaf zestien meter mogen aanleggen. De Rood-Witten claimden een handsbal van een Heerenveen-verdediger in duel met De Leeuw. Uit de herhaling bleek de bal inderdaad een arm te beroeren, maar zowel scheidsrechter Sander van der Eijk als de VAR zagen er niets in.

Déjà vu in Heerenveen

Het scenario dat volgde, leek haast wel een déjà vu. Luttele minuten later ging FC Emmen namelijk opnieuw in de fout, in de naam van Ben Moussa. Vorige week tegen Fortuna Sittard (2-2) waren het eveneens zulke fouten die de ploeg de kop kostten. Het balverlies van Ben Moussa leidde tegen Heerenveen tot een goal van Benjamin Nygren. De Zweed trok naar binnen en schoof de bal langs de ditmaal kansloze Telgenkamp. Hoewel de momenten wel degelijk daar waren, bleef de schade in de tweede helft beperkt tot 2-0.

De trend die zich in de eerste helft na ruimt twintig minuten aftekende, zette in de tweede helft onverminderd voort. Voor FC Emmen een dalende trend om precies te zijn, voor SC Heerenveen een stijgende. De Emmenaren kwamen de eigen helft nauwelijks meer af doordat de thuisploeg hoog druk zette. Op de koop toe kreeg Simon Tibbling zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Henk Veerman. Even leek de beslissing te worden teruggetrokken, maar de middenvelder moest alsnog de kleedkamer opzoeken.

Een VAR-rig einde

De rode kaart bleek de nekslag te zijn. De Friezen maakten gretig gebruik van het overtal en scoorden in rap tempo de 3-0, via een hakje van Rodney Kongolo, en de 4-0, via de voet van Henk Veerman. Dat de score niet groter uitviel, mag een wonder heten. Ook Laursen moest het veld namelijk met een (directe) rode kaart verlaten. Wederom moest de VAR kijken of het een terechte beslissing van de scheids was. Het tafereel oogde knullig, maar Laursen mocht zich uiteindelijk in de kleedkamer bij Tibbling voegen.

In de resterende minuten van de wedstrijd groef FC Emmen zich in op eigen helft en voorkwam zo met hangen en wurgen een grotere nederlaag.

Analist Henny Meijer dacht er het zijne van:

 

Nieuws

Meest gelezen

menu