Démare wint eerste rit Parijs-Nice

Démare wint eerste rit Parijs-Nice ANP

Arnaud Démare bleek maandag de snelste van een groep van zo'n vijftig renners die in Vendôme sprintten om de winst in de eerste etappe van Parijs-Nice. Voor de 25-jarige Fransman van FDJ, in 2011 wereldkampioen bij de beloften, was het de bevestiging dat de benen goed zijn. Hij had de lastige finale overleefd waar sprinters als Alexander Kristoff en Marcel Kittel moesten afhaken.

De klassementsmannen hielden elkaar goed in het oog. Leider Michael Matthews kon in een tussensprint twee bonificatieseconden sprokkelen waardoor de voorsprong van de Australiër op Tom Dumoulin groeide naar drie tellen. Dinsdag volgt een rit van Contres naar Commentry over 213 kilometer. Parijs-Nice eindigt zondag.

In de laatste 25 kilometer kreeg het peloton vier niet-geasfalteerde stroken voorgeschoteld. Op de laatste strook probeerde Sep Vanmarcke, de Belg van LottoNL-Jumbo, nog even weg te komen. In de slotkilometers viel zijn landgenoot Edward Theuns nog aan. De renner van Trek-Segafredo zag zijn poging op 200 meter voor de streep stranden.

Démare de sterkste

Van het voorbijsnellende peloton was Démare de sterkste, voor de Brit Ben Swift en de Fransman Nacer Bouhanni. ,,Die smalle weggetjes waren niet in mijn voordeel. Ik had me niet veel van deze finale voorgesteld, maar het heeft goed uitgepakt. Het is de bevestiging dat mijn benen goed zijn. Ik ben goed uit de winter gekomen'', zei Démare die dit jaar al twee ritten in La Méditerranéenne, de opvolger van de Ronde van de Middellandse Zee, had gewonnen.

Matthews, de winnaar van de proloog, breidde zijn voorsprong iets uit maar kwam in de sprint niet verder dan de vijfde plaats. ,,Het was een zware dag. Ik moest op mijn hoede zijn voor aanvallen van enkele klassementsmannen. Daar lag de focus, meer dan op de ritzege. We willen deze trui in ons bezit houden.''

Lieuwe Westra kwam ook binnen in de eerste groep en handhaafde zich op de zesde plaats in het algemeen klassement. Wilco Kelderman zag enkele renners voor hem wegvallen en klom van de veertiende naar de tiende plaats.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu