D66 wil ook andere topcompetities laten spelen; Gronings Kamerlid Antje Diertens hekelt discriminatie

Volgens Antje Diertens van D66 is het onterecht om onderscheid te maken tussen de verschillende topsporten Foto: DvhN

D66 wil dat behalve in het voetbal ook in andere sporten op het hoogste niveau competitie gespeeld mag worden.

Volgens het Groningse Tweede Kamerlid Antje Diertens is er sprake van discriminatie om het voetbal in de eredivisies bij mannen en vrouwen en eerste divisie tijdens de gedeeltelijke lockdown wel te laten doorgaan en de andere topcompetities niet. De D66-politica vraagt in kamervragen aan sportminister Tamara van Ark om opheldering. Tevens dringt ze aan op toestemming om de vanwege de coronacrisis stilgelegde topcompetities, in onder meer het basketbal, volleybal, handbal en hockey, weer te laten opstarten.

Net zoveel besmettingsgevaar

Diertens wil weten waarom er gediscrimineerd wordt tussen de eredivisie voetbal en de andere sporten. ,,Alle topsporters lopen net zoveel besmettingsgevaar als voetballers in de eredivisie. Waarom wordt er dan onderscheid gemaakt’’, stelt ze.

Het kabinet wil de coronabesmettingen onder meer terugdringen door de komende vier weken, behalve in het voetbal, alle topcompetities stil te leggen. Volgens Diertens is het echter voldoende door net als in het voetbal wedstrijden zonder publiek te spelen. Dan kunnen volgens haar ook de andere topcompetities zonder problemen doorgaan.

Weerstand en gezondheid

Het D66-Kamerlid noemt dat belangrijk, omdat ‘sport bijdraagt aan de weerstand en gezondheid en bovendien voor veel jongeren en jonge volwassenen een goede uitlaatklep is in de huidige crisis’. Volgens Diertens moet sport zoveel mogelijk kunnen doorgaan om gezondheids- en financiële problemen te voorkomen.

Ze wil van de minister weten hoeveel besmettingen er onder topsporters zijn in vergelijking met de rest van de bevolking. Ze vraagt Van Ark te bekijken hoe de eredivisie volleybal met Amysoft Lycurgus, de Dutch Basketball League met Donar en de andere topcompetties weer kunnen beginnen.

NOCNSF

Sportkoepel NOCNSF maakte al bekend er eveneens op aandringen om de stilgelegde topcompeties onder strenge voorwaarden toch door te laten gaan. Dat gebeurt volgens de organisatie ook in andere EU-landen.

Nieuws

Meest gelezen

menu