DOS-speelsters verlaten zinkende schip

Na het verrassende besluit bij DOS in Emmer-Compascuum om te stopppen met tophandbal vinden steeds meer selectiespeelsters elders onderdak.

Priscilla ter Elst (midden) in actie voor DOS. FOTO BOUDEWIJN BENTING

Priscilla ter Elst (midden) in actie voor DOS. FOTO BOUDEWIJN BENTING

Na Nikki Wilsterman, die volgend seizoen bij regerend landskampioen bij de vrouwen Dalfsen gaat spelen, heeft ook Loes Vandewal elders onderdak gevonden. De 22-jarige uit het Limburgse Roggel afkomstige opbouwster vertrekt na de laatste wedstrijd met DOS in de kampioenspoule van de eredivisie naar TuS Lintfort in Duitsland.

Pijn in het hart

De club speelt op het derde Duitse niveau. Vandewal zegt DOS met pijn in het hart te zullen verlaten. ,,DOS is een hele mooie club met hele lieve mensen. Drie jaar lang heb ik hier gehandbald en een leven opgebouwd. Vriendinnen leren kennen, supporters leren kennen en een hart voor te club gekregen. Voor mezelf heb ik besloten dat het goed is dat ik nu een andere uitdaging aanga. Hoeveel pijn het me ook doet om de mensen waar ik van hou hier achter me te laten, hoe meer ik hun zal laten zien wie Loes is en wat Loes kan. Zodat ze trots op me kunnen zijn’’, laat ze in een emotionele verklaring via facebook weten.

Vandewal, wiens Limburgse ouders zich de afgelopen jaren ontwikkelden tot fanatieke DOS-supporters, zegt met haar nieuwe club TuS Lintfort te gaan voor promotie naar de Tweede Duitse Bundesliga. Ze speelde voor DOS bij Loreal in Venlo en V & L in Geleen en zat ze een aantal jaren op de handbalacademie in Arnhem.

Het is niet voor alle speelsters even gemakkelijk om na dit seizoen ergens anders te gaan handballen. Sommigen volgen een opleiding, anderen werken in de omgeving. Mogelijk is buurclub E & O een optie.

Helpen

DOS-coach Rob Fiege zegt zijn best te zullen doen om de speelsters van het eerste team zo goed mogelijk te helpen. ,,Ik ben niet een coach die zijn speelsters in de steek laat. Ik ga ze helpen om ze bij andere clubs weg te zetten.’’

De Emmenaar was helemaal klaar voor een nieuw seizoen in de eredivisie toen hij al eerder hoorde dat zijn contract niet verlengd zou worden. Fieges beoogde opvolger als trainer Herman Keppels werd vastgelegd, maar de Twent heeft inmiddels voor de eer bedankt. Hij ziet het niet zitten om met DOS drie klassen lager op hoofdklasse-niveau te gaan spelen.

Heel vreemd

Fiege begrijpt er niets van dat DOS zich met het vrouwenteam vrijwillig terugtrekt uit de eredivisie en lager gaat handballen. ,,Een paar weken geleden waren teammanager Henk Katerberg en ik nog druk bezig om de selectie voor het volgend seizoen samen te stellen. In overleg met de hoofdsponsor. We zouden twee speelsters aantrekken van de Servische club (Izvor Bukovicka Banja, red.) waar we in de Europa Cup tegen hebben gespeeld. Alles was in kannen en kruiken. Maar even later willen ze niet met mij verder en moet er met een nieuwe traner en een frisse wind gaan waaien. En dan gaat dat allemaal ook niet door en wordt er gestopt met eredivisiehandbal. Het is allemaal heel vreemd.’’

Dat DOS nu gaat inzetten op een goede jeugdopleiding begrijpt hij niet. ,,DOS heeft helemaal geen jeugd. Daarnaast is het jammer dat speelsters niet de keus hebben gehad om in Emmer-Compascuum gratis in de eredivisie te spelen; sommigen hebben werk. Maar dat is ze niet eens gevraagd.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu