DOS'46 vergeet zichzelf derde duel in play-offs Korfbal League cadeau te doen

Voor DOS’46 zit het zaalseizoen er op, na de nederlaag in de play-offs tegen KZ. Eentje die voorkomen had kunnen worden, oordeelde coach Edwin Bouman.

Bouman baalde van de nederlaag, die maakte dat de stand in de serie op 2-0 in het voordeel van het Noord-Hollandse Koog Zaandijk kwam, waarmee DOS’46 strandde in de kwartfinale van de play-offs. ,,Ik vond ons in deze wedstrijd beter dan KZ, maar degene die het meeste scoort heeft uiteindelijk het recht op de zege. Maar we hadden dit moeten winnen; dat hadden we onszelf cadeau moeten geven.”

Twee fases waren daarbij cruciaal. De eerste was vlak voor rust, toen DOS’46 op een 11-10 voorsprong stond maar met nog iets meer dan een minuut te spelen fout op fout stapelde en zo alsnog met een achterstand (11-12) ging rusten. ,,Tachtig seconden, twee goals voor en balbezit”, verzuchtte Bouman. ,,Dat mag ons zoiets niet gebeuren.”

Boos werd hij overigens niet, want ook Bouman realiseerde zich dat het weinig zou helpen op dat moment. ,,Het enige wat je dan moet doen als coach is aangeven naar de groep wat er gebeurt is en hoe je het glad gaat strijken.” Dat lukte gelukkig vlot, ook toen KZ weer uitliep naar 12-14. Het werd zelfs 16-14 en op dat moment hadden de Nijeveners kunnen en moeten doordrukken.

De bezoekers haakten opnieuw aan, maar op 18-17 en met minder dan tien minuten op de klok kreeg Fardau de Boer een grote kans om de marge weer op twee te brengen. Ze miste echter vanaf de strafworpstip en in de twee aanvallen daarna scoorde KZ twee keer en was het momentum verdwenen voor DOS’46. Op 19-20 knalde Anna Kriek raak, waarna de 20-21 van Eline van Veldhuisen te laat kwam en DOS’46 uitgeschakeld werd.

,,We hadden controle”, keek Bouman terug. ,,Maar de ervaring die zij hebben heeft meegespeeld. KZ bleef rustiger, wij maakten domme fouten. We scoorden geen strafworpen, gooiden tegen handen aan, schoten ballen zonder de korf te raken vanuit vrije positie. Onder druk die je jezelf oplegt, maar dat is wel heel zonde en zuur.”

Ook ontbeerde zijn team – waar Manouk ten Cate verdienstelijk haar debuut als basisspeelster maakte door een bovenbeenblessure bij Amber van Doorn – een stukje slimmigheid op het gebied van vrije ballen en strafworpen krijgen. ,,We hebben te weinig van dat soort ballen verdiend. Dat kun je doen door die kansen bewuster op te zoeken, door naar binnen te spelen en twijfelsituaties te creëren. Daar was KZ gehaaider in.”

Toch voelde Bouman ook trots. ,,We hebben, met een groep die grotendeels nieuw is op dit niveau, gezamenlijk stappen gemaakt.” Al zag de coach uit Bennekom, die eerder op de dag voor nog een seizoen bijtekende (net als assistent Rick Wessel), ook nog genoeg verbeterpunten waar DOS’46 richting volgend seizoen hard aan moet werken. ,,Ik vind ons bijvoorbeeld nog best matig in de passing. Daar valt veel winst te halen. Maar we hebben ook gepresteerd als het moest en daarbij sterke wedstrijden gespeeld tegen Fortuna en TOP. Dan zie je dat er nog verschrikkelijk veel rek in deze ploeg zit. Die ga ik er uit proberen te halen.”

In Gorredijk stond Marlou Kuiper met LDODK - met ook Diana van der Vorst uit Hoogkerk - tegenover Lieneke Pries. Het duel tussen de twee Assense speelsters eindigde in 25-23 voor LDODK, dat daarmee een derde duel afdwong (morgen). Marieke Klaver en Harjan Visscher (beiden ex-DOS’46) speelden ook mee bij Fortuna, dat dit seizoen nog niet had verloren.

Jelmer Jonker (ex-DOS’46) en coach Wim Scholtmeijer uit Gieten treffen met het Papendrechtse PKC in de halve finale het TOP (Sassenheim) van Hoogkerker Tim FLokstra.

Nieuws

menu