Thijs Dallinga in Oranje en respect voor Mark Rutte | briefwisseling William Pomp en Jonathan Ploeg over het wel en wee bij FC Groningen en FC Emmen

Jonathan Ploeg en William Pomp schrijven elkaar elke week een brief over voetbal.

Jonathan Ploeg en William Pomp schrijven elkaar elke week een brief over voetbal.

Verslaggevers William Pomp en Jonathan Ploeg schrijven elkaar wekelijks over ‘hun’ club in de eredivisie. Deze keer gaat het over de wonderbaarlijke prestaties van Thijs Dallinga en een bijzonder bezoek aan Johan Derksen en Wilfred Genee.

Ha William!

Ik begreep dat je er tegenwoordig een bijbaantje op nahoudt, als privéchauffeur van Piet van Dijken. Mooi man! Ik zat gisteravond voor de buis hoor, om jullie gebroederlijk naast elkaar te zien zitten bij Vandaag Inside . Helaas kwam het niet tot de gehoopte interactie tussen Piet en onze minister-president. Zonde, al zeg ik het zelf. Daarentegen koester ik wel de wetenschap dat jij de stoel van Mark Rutte mocht voorverwarmen. Dat nemen ze me niet meer af. Punt.

Over tot andere zaken: Thijs Dallinga. De 22-jarige Groninger doorliep de jeugdopleiding van FC Emmen, stapte vervolgens over naar FC Groningen, maar wist daar niet door te breken en vertrok naar Excelsior Rotterdam. Onder de vleugels van Marinus Dijkhuizen ontwikkelde Dallinga zich wél; hij schoot de Kralingers vorig seizoen met 36 treffers naar de eredivisie. De vraag die vervolgens rees, luidde: is dit het seizoen van een eendagsvlieg of zit er meer in het vat?

Het blijkt dat laatste te zijn. Bij Toulouse is de Groninger na een stroeve start een meer dan gewaardeerde kracht op het hoogste Franse niveau. Sterker: in totaal staat de teller dit kalenderjaar op maar liefst 11 doelpunten, gescoord in zowel de competitie én de beker. Daarmee wedijvert Dallinga momenteel met de groten der aarde, onder wie Marcus Rashford (15), Kylian Mbappe (11) en Karim Benzema (9). Ik neem m’n spreekwoordelijke petje ervoor af.

Zoals je vast hebt meegekregen, kondigden Luuk de Jong en Vincent Janssen onlangs aan niet meer beschikbaar te zijn voor Oranje. Bondscoach Ronald Koeman kan in de punt van de aanval weliswaar nog kiezen uit spelers als Memphis Depay, Wout Weghorst, Cody Gakpo en Brian Brobbey, maar als ik hem was zou ik ook Dallinga in het oog houden. Hij speelt pas een half jaar op het hoogste niveau, maar laat het gewoon zien in de vijfde competitie van Europa.

Natuurlijk, een basisplaats gaat (nog) wat te ver. Maar haal die jongen gewoon eens bij de voorselectie. Kan geen kwaad, toch? Dus, Ronald, als je dit leest (wat ongetwijfeld het geval is): #DallingaInOranje !

Tot volgende week, Jonathan

Hey Jonathan,

Ja, wat een avontuur hè? Met Piet naar de uitzending van het jaar van Vandaag Inside . Bijna 1,5 miljoen kijkers. Waanzinnig. Het was een spontaan plan dat ‘s ochtends opborrelde tijdens de opnames van onze podcast Radio Milko . Piet is een goede vriend van Wilfred Genee. Twee mooie plekken in de fraaie studio op het Mediapark waren vlot geregeld.

Het is vast geen populair standpunt in onze contreien, maar wat weerde de minister-president zich kranig tegen de aanvallen van met name Johan Derksen en die heetgebakerde advocaat aan de bar. Politiek zaten mijn gewaardeerde reisgenoot en ik niet helemaal op één lijn, zo bleek onderweg.

Ik weet precies wat Piet gezegd zou hebben alsö hij het woord had mogen richten tot Mark Rutte. We hebben het in de auto nog geoefend tussen het zingen van Only Lies van Greenfield & Cook en Love really hurts van Billy Ocean door. In niet mis te verstane bewoordingen zou Piet ‘s lands opperhoofd te kennen hebben gegeven dat hem nog maar één ding rest. Helaas voor Piet en gelukkig voor Rutte bleef de microfoon op veilige afstand.

Dan nog even over Thijs Dallinga. Ik deel je enthousiasme. Wat is die jongen goed bezig. Anderhalf jaar geleden zocht ik hem, zijn Emmense geliefde Liz en viervoeter Tommy op in hun appartement in Nesselande. Dat het zo snel zou gaan met hem kon hij toen absoluut nog niet vermoeden.

Of misschien ook wel, want wat ik zo ontzettend knap vind van Dallinga is zijn zelfverzekerdheid. Hij had er in 2021 ook voor kunnen kiezen om op zijn kans bij FC Groningen te wachten. Hij hoefde niet weg. Maar nee, Thijs trad uit zijn comfortzone en koos heel bewust voor een totaal andere omgeving bij Excelsior. Zie wat het hem gebracht heeft. Helemaal zelf afgedwongen. Een diepe buiging.

Spreek je, William