Dammen met een dubbele bodem: Roel Boomstra en Wouter Sipma uit Groningen staan op scherp voor WK in Tallinn. 'Er is zeker voor buitenstaanders geen touw aan vast te knopen'

Maandag start in Tallinn het WK dammen met een titelverdediger die wel meedoet, maar pas begin volgend jaar bekend zal zijn: Alexander Georgiev of Roel Boomstra.

Aan de vooravond van het WK dammen in Tallinn spelen Roel Boomstra (links) en Wouter Sipma een luchtig oefenpotje in het Noorderplatsoen in Groningen.

Aan de vooravond van het WK dammen in Tallinn spelen Roel Boomstra (links) en Wouter Sipma een luchtig oefenpotje in het Noorderplatsoen in Groningen. Foto: Jan Willem van Vliet

Ziedaar de raadselachtige variant met dubbele bodem, waarmee de werelddambond de veertig deelnemers in de hoofdstad van Estland aan het werk zet. Het is een bijwerking van de coronapandemie, die in januari leidde tot uitstel van de match tussen de kampioen van 2019 Alexander Georgiev en zijn uitdager Roel Boomstra, die nu pas begin 2022 op de rol staat. ,,Er is zeker voor buitenstaanders geen touw aan vast te knopen’’, verzucht de Groninger brooddammer. ,,Het meest overzichtelijk is nog als een van ons tweeën dit WK én de komende match wint, maar dat valt met zoveel kanshebbers nog te bezien.”

Het gedoe rond de match lijkt Boomstra niet zo te deren aan de vooravond van zijn vijfde WK-toernooi, waarin hij in 2011 als 18-jarige debuteerde, zodat hij inmiddels aardig weet hoe de hazen op en rondom het dambord lopen . Het leverde hem bronzen plakken op in 2013 in het Russische Ufa en in 2015 in Emmen. Toen kampioen Georgiev vervolgens een sabbatical inlaste, greep Boomstra de kans om zich als matchspeler te bewijzen met beide handen aan door achtereenvolgens Jan Groenendijk (2016) en Alexander Schwarzman (2019) overtuigend te kloppen.

Kers op de taart

Allemaal mooi en aardig, maar de kers op de WK-taart in de vorm van een toernooizege ontbreekt nog, zodat de inmiddels 28-jarige Boomstra komende weken op scherp staat. ,,De afgelopen drie jaar heb ik vanwege mijn studie natuurkunde en de coronabeperkingen geen grote toernooien gespeeld, zodat het NK van vorige maand in Kraggenburg als geroepen kwam.” Weliswaar kon de als derde geëindigde Boomstra qua productiviteit niet tippen aan Alexander Baljakin en kampioen Jan Groenendijk, maar zijn spel was in orde en bevat voldoende potentie om in Tallinn ver te kunnen reiken.

Aan de hoofdstad van Estland bewaart Boomstra gemengde gevoelens. In 2014 werd hij er Europees kampioen, maar drie jaar later sneuvelde hij als wereldkampioen in een Zwitserse tombola met ruim 80 spelers, waarin debutant Wouter Wolff uit Groningen naar een fraaie achtste plaats schoof. De formule die komende weken in Tallinn gevolgd wordt is ook pittig maar bevalt Boomstra beter. ,,In vier poules van tien gaan de eerste drie door naar de finale. Omdat iedereen elkaar treft ben je niet van loting afhankelijk en heb je het meer in eigen hand. Al is het wel apart dat de uitslag tegen de andere finalisten uit de groep blijft staan. Dat zijn waarschijnlijk twee remises, want degene die je verslaat zal normaal gesproken afvallen.”

Fysieke en mentale veerkracht

De nieuwe bondscoach Rik Keurentjes, die pensionado Rob Clerc opvolgt, verwacht dat in de poulefase de fysieke en mentale veerkracht van de spelers de doorslag geeft. ,,In zes dagen zijn er drie dubbele ronden, waarvan twee op achtereenvolgende dagen. Een goede dosering van partijen, analyse, voeding, ontspanning en slaap is essentieel. Maar onze relatief jonge selectie is tijdens de trainingsstages op Papendal prima voorbereid en ik heb alle vertrouwen in een mooi resultaat.”

De favorieten voor de eindzege komen voornamelijk uit de leidende damnaties Rusland en Nederland, die beide een handvol sterke grootmeesters afvaardigen. Zeker is al dat de Chinezen het laten afweten, terwijl nog volstrekt onduidelijk is welke Afrikanen en Amerikanen Estland virusbestendig zullen bereiken.

Liever feiten dan geruchten

Toch wimpelt eerste reserve Wouter Sipma al wekenlang de felicitaties met een WK-plaats af, omdat hij zegt niets te kunnen met geruchten en liever op de feiten afgaat. Maar gisteravond kreeg hij eindelijk de officiële bevestiging dat een van de Mongoliërs zich heeft teruggetrokken en hij dus na zijn vierde plaats op het afgelopen NK opnieuw aan de bak mag op zijn derde WK.

Voor Sipma’s voorbereiding maakt het feitelijk niets uit. Het hanteren van wisselende omstandigheden is de creatieve voorzitter van landskampioen Hijken immers op het lijf geschreven. ,,Ik had al geboekt voor de eerste WK-week en vlieg vrijdagavond naar Tallinn met het Nederlandse team, dat naast de technische staf bestaat uit Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn, Jitse Slump, Roel Boomstra en onze tweede reserve Kees Thijssen. Mooi dat ik nu definitief speel en dat doe ik natuurlijk niet voor spek en bonen, maar voor een finaleplaats en een mooie klassering. De snipperdagen die ik voor mijn werk bij de Rijksuniversiteit moet opnemen, worden hoe dan ook goed besteed.“

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
WK dammen
menu