Damsensatie Wouter Sosef uit Hoogeveen (17) speelt pannen van het dak op de Hoogeveen Open. Hij behaalt een zesde plek, Tjon A Ong pakt de toernooiwinst

Wereldtopper Jean-Marc Ndjofang moest eraan te pas komen om damsensatie Wouter Sosef de pas af te snijden in de twaalfde Hoogeveen Open.

Tjon A Ong.

Tjon A Ong. Foto: Vera Brunink

Outsider Andrew Tjon A Ong greep al even verrassend de titel. ,,Dan heb ik tenminste nog van de toernooiwinnaar verloren”, verzuchtte Bafloër Auke Scholma, die in de voorlaatste ronde in riante positie een enorme bok schoot tegen de 59-jarige dampromotor uit het Utrechtse Meerssen, die via een simpele doorbraak een schijf won en het resterende nog lastige eindspel secuur naar winst schoof.

Daarmee was voor Scholma de toernooizege in Hoogeveen na zijn winst in 2017 buiten bereik. Maar bovendien katapulteerde hij Tjon A Ong naar de kop van het klassement.

Tiener

Deze werd voor aanvang van de slotronde door vrijwel niemand als mogelijke winnaar genoemd. Alle ogen waren gericht op de 17-jarige tiener Wouter Sosef uit Hoogeveen, die al de hele week de pannen van het dak speelde en voor erkende cracks als Martin Dolfing, Auke Scholma en Jitse Slump fier aan de leiding ging.

Al in de tweede ronde overspeelde Sosef de Kameroener Christian Niami, de nummer acht van het afgelopen WK. Dat gebeurde in een volgens de regelen der kunst gespeelde Flankaanval. Het bleek bepaald geen toevalstreffer, zoals Sosef met prima remises tegen de toernooitijgers Andrew Tjon A Ong en Bhiem Ramdien bewees. Om vervolgens subtopper Matthias de Kruijf via een listige damcombinatie in de luren te leggen. En dan te bedenken dat Sosef ruim een jaar nauwelijks iets aan dammen gedaan had, eerst helemaal niet wilde meedoen en pas op aandringen van zijn trainer Zainal Palmans een vakantiebaantje verschoof en alsnog achter het bord plaatsnam.

Krachtpatser

Dezelfde Palmans leefde zich ook als dammer helemaal uit. Vooral tegen de iets mindere goden scoorde hij als een tierelier en moest alleen in toernooifavoriet Jitse Slump zijn meerdere erkennen. Maar waar meester Palmans het tegen Slump liet afweten, hield gezel Sosef zijn erf in de voorlaatste ronde op voorbeeldige wijze schoon.

In de slotronde troffen de runner-ups Slump en Tjon A Ong elkaar. Bij remise zou ook Sosef aan een punt genoeg hebben, dankzij zijn torenhoge tegenstandersrating. Maar er was nog één obstakel voor de frêle jongeling: voormalig vicewereldkampioen Jean Marc Ndjofang, alias de krachtpatser uit Kameroen. Voor het eerst kreeg Sosef het zwaar te verduren, maar hij verdedigde zich kranig, terwijl Ndjofang zuchtend en steunend de minuten liet wegtikken. Maar toen sloeg de Afrikaan toe. Met kletterend geweld liet hij zijn schijven op het bord en zijn hand op de klok neerdalen en won. „Wat een irritante kerel”, blies Sosef na afloop stoom af. „De partij was gedaan, hij kan toch ook normaal doen?” De revelatie van het toernooi besefte niet dat dit de pure adrenaline van Ndjofang was, die diep had moeten gaan om dat lastige ventje van zich af te schudden.

Trots

Inmiddels had Palmans zich via een gestroomlijnde winst verzekerd van de tweede plaats en probeerde Jitse Slump vergeefs om Tjon A Ong naar de afgrond te schuiven. Maar deze gaf geen krimp, offerde een paar schijven en brak door naar dam, remise en de verrassende eindzege. „Door veel dammers was ik afgeschreven’’, zei de toernooiwinnaar. ,,Begin juni wilde ik me afmelden voor mijn debuut bij het NK in Kraggenburg vanwege mijn ernstig zieke vader, maar hij vond dat ik toch mee moest doen. Nog tijdens dat toernooi overleed hij, maar hij kan trots op me zijn, zeker nu ik dit prachtige toernooi gewonnen heb.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu