FC Groningen - Arminia Bielefeld was een helft om te smullen dankzij de oude meester Arjen Robben

Arjen Robben controleert de bal op de borst. Tegenstander Jacob Barrett Laursen van Arminia Bielefeld heeft het nakijken. Foto: ANP/Cor Lasker

Het waren 45 minuten om van te smullen, 45 minuten in de eerste helft van FC Groningen-Arminia Bielefeld, de generale repetitie voor de competitie-opening tegen PSV, waarin Arjen Robben liet zien helemaal terug te zijn. Met twee grote kansen, talloze lekkere passjes én een heerlijke goal. Het contrast met de Robben-loze tweede helft was groot.

Hij had er zin in. Het was vanaf de eerste seconde te voelen. Zin in zijn eerste echte optreden voor het Groningse publiek, zijn eerste echte wedstrijd in Euroborg zelfs. Want Arjen Robben was al lang aan zijn grote carrière begonnen toen het tegenwoordig Hitachi Capital Mobility gedoopte stadion werd geopend, in 2006. Daar was Robben overigens zelf wél bij, als degene die de opening verrichtte.

Een van de twee spitsen

Zijn eerste wedstrijd in Euroborg dus, en hij wilde wat laten zien. Niet vanaf de flank, maar als een van de twee spitsen die coach Danny Buijs had opgesteld. Pascal Ramon Lundqvist was de andere. De jonge, 18-jarige Tomas Suslov vanaf de rechterflank en Mo El Hankouri vanaf links vormden de andere twee van de vier offensieve pionnen die Buijs op het wedstrijdformulier noteerde. ,,We willen kijken of dit werkt’’, liet Buijs voor de wedstrijd weten. ,,Arjen heeft bij Bayern natuurlijk vooral vanaf rechts gespeeld en ook vaak vanaf links, maar eerder bij FC Groningen stond hij ook als diepste spits. Dus waarom niet?’’ Buijs’ blik erbij was eentje die iets illustreerde dat in de buurt kwam van de-moed-der-wanhoop. Niet zo gek ook, want een spits is natuurlijk met stip de grootste behoefte die technisch directeur Mark-Jan Fledderus heeft.

Al in de achtste minuut ging de voetballiefhebber er voor zitten toen Robben de bal van Damil Dankerlui kreeg, langs de lijn dribbelde en naar binnen sneed. Daar was de typische Robben-move. Te ver van de goal van de Duitsers om gevaarlijk te worden, maar dat moment zei al veel. Het zei meer dan wat hij liet zien het halve uur dat de oude meester had meegedaan in Almere.

Robben schreeuwt om de bal

Nog geen tien minuten later was het raak. Mo El Hankouri dribbelde op de achterlijn richting het strafschopgebied en hoorde Robben schreeuwen om de bal. Hij passte op maat en Robben legde aan, op de rand van het zestienmetergebied. Niet hard, wel zuiver. Doelman Stefan Ortega ging bijna in slowmotion naar de hoek en kon de 1-0 niet verhinderen. Veel mooier nog dan de goal was de ontlading bij Robben. De ster sprong bijna letterlijk een gat in de lucht. Hier viel veel zelf opgelegde druk van ranke schouders.

Arminia Bielefeld, kampioen geworden in de Tweede Bundesliga en daardoor gepromoveerd naar het hoogste Duitse niveau, maakte niet veel later gelijk. Ko Itakura stond aan de verkeerde kant bij een steekpass op Jomaine Consbruch, die prima afrondde: 1-1.

Scheidsrechter Rob Dieperink wees terecht niet naar de stip

Ook daarna waren er nog twee momenten waarop FC Groningen had kunnen scoren in die eerste helft en beide malen was Robben degene die dat had kunnen doen. Eerst wilde hij door twee Duitse verdedigers lopen, waarna hij viel. Scheidsrechter Rob Dieperink wees terecht niet naar de stip. Twee minuten later kwam er ook nog bijna een Casillas-moment. Robben ging alleen op Ortega af, maar die wist met kunst- en vliegwerk en waarschijnlijk de te lange nagel van zijn rechterduim Robben van scoren af te houden.

Alles zat in die eerste helft. Robben was blij dat hij het 45 minuten had volgehouden en werd gewisseld voor Romano Postema. De jonge, échte spits werkte als altijd knetterhard, maar stond er niet op het moment dat het moest. Met nog twintig minuten te gaan werd hij de diepte ingestuurd door Ko Itakura en kwam hij oog in oog met Ortega, maar schoot hij slecht in.

Even daarvoor had El Hankouri kunnen en moeten scoren, toen hij de bal via een Duits hoofd kreeg van de prima spelende Suslov. De oud-Feyenoorder probeerde een volley, maar vond de grotendeels lege tweede ring.

Kolen uit het vuur halen

Zo lang Arjen Robben aanvallend de kolen uit het vuur moet halen voor de FC, is Groningen is nog niet klaar voor de competitie. Verdedigend werd er, afgezien van de dekkingsfout die de gelijkmaker opleverde, niet veel fout gedaan. Maar aanvallend moest het toch vooral van de oude meester komen.


 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu