Dankzij Suzanne Schulting en Gerard Kemkers staat Groningen derde in de top 10 van steden in Nederland die de meeste medailles tijdens de Winterspelen voortbrachten

Schulting: ik wist dat vier keer goud halen lastig zou zijn ANP

Groningen neemt de derde plek in van steden en dorpen die historisch gezien de meeste Nederlandse Olympische medailles hebben voortgebracht tijdens de Winterspelen.

In totaal zijn zeven medailles ‘naar Groningen’ gegaan: drie gouden, één zilveren en drie bronzen medailles, gewonnen door Suzanne Schulting en Gerard Kemkers.

Shorttrackster Schulting (24) - geboren in Groningen en de eerste twee jaar van haar leven woonachtig in Hoogezand - won in 2018 goud en brons op de Winterspelen van Pyeongchang in Zuid-Korea, terwijl ze in de afgelopen weken twee gouden, één zilveren en een bronzen plak in Peking won.

Langebaanschaatser Gerard Kemkers (54) won in 1988 in Calgary brons op de 5000 meter. Daarna was hij tot 2014 coach van onder meer Olympische winnaars Sven Kramer en Ireen Wüst.

Top 10

Holidu.nl deed onderzoek naar alle Nederlandse medailles die sinds 1928 op de Winterspelen zijn behaald, op basis van de geboorteplaatsen van de winnaars. Daaruit volgde een ranking van steden en dorpen die historisch gezien de meeste Nederlandse Olympische medailles hebben voortgebracht tijdens de Winterspelen.

Goirle - de geboorteplaats van Ireen Wüst - voert de ranglijst aan met 13 medailles, gevolgd door Heerenveen (11 medailles). Zwolle en Den Haag staan op plek 4 (6 medailles). Ook Lemmer, Leiden, Zwaagdijk-Oost, Anna Paulowna, Haarlem en Enschede.

Nieuws

Meest gelezen

menu