Danny Buijs hoopt dat de tijd doortikt en dat alles blijft zoals het is bij FC Groningen

Nog twee oefenwedstrijden heeft Danny Buijs om FC Groningen klaar te stomen voor de openingskraker tegen Cambuur Leeuwarden. Als het aan de trainer ligt, gaat er niemand meer weg en komt er ook niemand meer bij, maar of dat realistisch is?

Danny Buijs: ,,Romano merkt wel dat het allemaal een tandje sneller gaat op dit niveau.''

Danny Buijs: ,,Romano merkt wel dat het allemaal een tandje sneller gaat op dit niveau.'' Foto: Jan Kanning

Het is opmerkelijk rustig bij FC Groningen deze zomer. Er speelde even iets rond Ahmed El Messaoudi met biedingen uit Rusland en Saudi-Arabië, maar de geboden bedragen waren niet hoog genoeg om de Belgische middenvelder te laten gaan. Daarmee lijkt de belangstelling voorlopig van de baan, hoewel El Messaoudi’s contract volgend jaar wel afloopt en FC Groningen er goed aan doet om te verkopen of te verlengen om niet aan kapitaalvernietiging te doen.

Ook voor Gabriel Gudmundsson sluimert er hier en daar wat interesse. Zo ziet onder meer Napoli het wel zitten in de linkervleugelverdediger van FC Groningen, maar ook voor de 22-jarige Zweed geldt dat er voorlopig niets definitief is. Het feit dat hij zaterdag niet met de eerste selectie is meegereisd naar Mönchengladbach, maar met de beloften op het veld staat tegen Almere City, duidt er wel op dat er op korte termijn iets kan gebeuren.

Irandust onder de loep

Op het gebied van inkomende transfers lijkt technisch directeur Mark-Jan Fledderus het eveneens rustig aan te doen, hoewel onlangs de al langer begeerde 23-jarige Zweed Daleho Irandust nog weleens onder de loep werd genomen bij zijn huidige club BK Häcken. De aanvallend emiddenvelder staat dit weekend overigens weer aan de kant in het hoge Noorden met een bovenbeenblessure. Eerder stond blessureleed ook een transfer in de weg.

Toch zijn de zomers wel eens hectischer geweest in de Euroborg, al moet ook worden aangetekend dat de transfermarkt nog een volle maand open is en de transacties in het algemeen laat op gang komen dit jaar door het EK en de financieel onzekere situatie bij veel clubs vanwege corona. ,,Ik hoop dat de tijd doortikt en dat de huidige spelers allemaal blijven’’, zegt Buijs. ,,Ik ben tevreden met de selectie die ik tot mijn beschikking heb. Voor twee of drie spelers aan de onderkant zou het goed zijn als ze elders spelritme en ervaring op kunnen doen, maar voor de rest is het prima zo.’’

Voor één van de spelers aan de onderkant van de selectie, de 22-jarige Duitser Sam Schreck, werd afgelopen week al een elegante oplossing gevonden. Hij gaat komend seizoen aan de slag bij FC Erzgebirge Aue in de 2. Bundesliga. Bij FC Groningen had Schreck weinig zicht op speeltijd. Hij verloor deze voorbereiding opnieuw de concurrentiestrijd op het middenveld en dreigde andermaal op de bank terecht te komen.

Thomas Poll en Kian Slor

Ook voor een aantal andere spelers in de Groninger selectie lijkt het een goede zaak om elders ervaring op te gaan doen. Zo zou de 19-jarige, van corona herstellende Thomas Poll voor nog een jaar verhuurd kunnen worden, nadat hij vorig seizoen al werd gestald bij FC Dordrecht. Zijn aanblijven hangt ook samen met de situatie rond Gudmundsson en de ontwikkeling van andere talenten. Ook de 19-jarige Kian Slor zou gebaat zijn bij het spelen van wedstrijden, als het niet bij FC Groningen is, dan tijdelijk bij een andere club.

Dat een speler zich tijdens een verhuurperiode sterk kan ontwikkelen, daarvan vormt Romano Postema het levende bewijs. De 19-jarige spits uit de stad Groningen deed afgelopen seizoen ervaring op bij FC Den Bosch, maakte fysiek belangrijke stappen en deed ook veel ervaring op. Vorige week in het oefenduel tegen SC Heerenveen verkoos Buijs Postema zelfs boven de 21-jarige Noorse goalgetter Jorgen Strand Larsen.

‘Ventje in uitstekende doen’

,,Romano merkt wel dat het op dit niveau allemaal nog een tandje sneller gaat dan in de eerste divisie, maar het ventje is in uitstekende doen teruggekeerd’’, vindt Buijs. ,,Hij heeft zich prima ontwikkeld en maakt een goede indruk op mij. Hij hoort wat mij betreft gewoon bij de kern van veertien, vijftien jongens die dicht bij elkaar zitten en kunnen strijden voor een basisplaats.’’

Wat de keepers betreft, is Buijs er ook wel uit. Hoewel de jonge Jan Hoekstra ook een goede ontwikkeling doormaakte bij Roda JC, lijkt de van Ajax Cape Town gehaalde Peter Leeuwenburgh te kunnen rekenen op een basisplaats. ,,Het is nog geen uitgemaakte zaak, maar voorafgaand aan het seizoen was wel de verwachting dat Leeuwenburgh wat verder zou zijn dan Hoekstra. Hij is wel een introverte jongen. Dat is leuk voor buiten het veld, maar in het veld moet je als keeper extravert zijn. Leeuwenburgh moet de bal opeisen, want hij kan goed opbouwen met een lange bal of van achteruit. Er kunnen dus nog wel dingen beter.’’

Leeuwenburgh moet zich derhalve nog wel bewijzen, maar dat geldt voor iedereen, stelt Buijs. ,,We zijn FC Groningen 1. We willen de prestaties van vorig seizoen minimaal evenaren en misschien zelfs nog wel hoger eindigen. Dan moet je een bepaald niveau halen. Dat mogen ze laten zien.’’

Zaterdagmiddag om 15.30 uur speelt FC Groningen de ee-na-laatste oefenwedstrijd van de voorbereiding tegen Borussia Mönchengladbach. Het duel is, exclusief voor (Premium)-abonnees, live te zien op de website van Dagblad van het Noorden .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu