Danny Buijs over coronabesmettingen bij FC Groningen: 'Het is een illusie om te denken dat je eraan ontkomt'

Helaas maar waar: het vermaledijde coronavirus heeft bij FC Groningen door de zorgvuldig gecreëerde ‘bubbel’ heen weten te prikken. Vervelend en toch ook weer niet zo verrassend, zegt trainer Danny Buijs. „Iedereen bij de club heeft ook nog een privéleven”.

Danny Buijs buigt zijn hoofd.

Danny Buijs buigt zijn hoofd. Foto: Archief DVHN

Donderdag maakte FC Groningen bekend dat doelman Jan de Boer, assistent-trainer Adrie Poldervaart, hoofd performance Wouter Frencken en clubarts Reinoud Brouwer besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat bleek uit de resultaten van de extra test die de club afgelopen dinsdag had ingepland omdat de selectie en staf vanwege de interlandperiode enkele dagen vrij hadden gehad. Het viertal heeft geen klachten en verblijft in thuisquarantaine. De bron van de besmetting is vooralsnog niet bekend.

‘Waarom zou ik vrezen?’

„Ik geloof dat je er in zijn algemeenheid niet aan ontkomt”, laat trainer Danny Buijs weten. „Als tweehonderdduizend mensen het virus inmiddels al hebben opgelopen, dan is het een illusie om te denken dat het jou nooit zal treffen. Bovendien bestaat een voetbalteam uit meer dan alleen de spelers en trainers. Er zijn wel veertig à vijftig mensen bij betrokken en iedereen heeft ook een privéleven. Een partner, kinderen, familie... Wat dat betreft is het lastig de bubbel rondom de club te allen tijde in stand te houden.”

Vrijdag wacht een nieuwe testronde voor spelers, staf en medewerkers die te maken hebben met het eerste elftal van de Trots van het Noorden. De club verwacht de uitslagen van die tests op zaterdag, een dag voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Danny Buijs, die deze week in tegenstelling tot zijn vier collega’s negatief testte, vreest de uitslag niet. „Waarom zou ik dat doen? Wij doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om besmetting te voorkomen. Als het dan toch een keer gebeurt, is het gewoon niet anders.”

Voor de volle 100 procent

Tijdens het vrije weekend dat de selectie en staf hadden, koos Buijs ervoor om zaterdag in zijn geboortedorp een potje te voetballen met de amateurs van vv Alblasserdam, de club waarvan hij nog altijd lid is. Uiteindelijk deed hij slechts een vijftien minuten mee tijdens de wedstrijd in de derde klasse tegen het nabijgelegen vv Ameide (1-1). Het was alsof Buijs ‘door twaalf vrachtwagens’ was overreden, zei hij na afloop. Met de wetenschap van nu vindt hij het nog altijd een verantwoorde keuze om mee te hebben gespeeld.

„Het was toen (zaterdag, red.) nog niet verboden. Daarnaast ben ik niet bij de bespreking geweest, betrad ik pas later het sportpark dan de anderen en ben ik niet bij de rest in de kleedkamer geweest. Douchen deed ik alleen en buiten heb ik de toegestane afstanden gewaarborgd. Ik sta er dus nog voor de volle 100 procent achter mijn keuze om te gaan voetballen. Wat dat betreft ook de complimenten naar Alblasserdam, want ze hebben ervoor gezorgd dat ik een eigen kleedkamer ter beschikking had.”

Quarantaine scheelde niet veel

Het scheelde overigens niet veel of Buijs had nu in quarantaine gezeten, ook al is hij niet besmet. Tot enkele weken geleden deelde de trainer namelijk een huis met zijn assistent Adrie Poldervaart, die deze week wél positief testte. „Inmiddels is dat al een paar weken niet meer zo”, zegt Buijs. „Gelukkig maar, anders had ik nu mijn werk niet kunnen doen.” Dat ‘werk’ omvat onder andere het prepareren van de selectie voor de zondagswedstrijd tegen FC Utrecht om 16.45 uur. Vooralsnog gaat dat eredivisieduel gewoon door.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu