Ranomi, Bauke, Lois en Vivianne. Dit zijn de Drentse en Groningse sporters die aan de bak mogen op de Olympische Spelen

486 dagen na de slotceremonie in Rio de Janeiro zijn de Olympische Spelen van Tokio dan eindelijk officieel voor geopend verklaard. De noordelijke sporthelden, onder wie Ranomi Kromowidjojo, Bauke Mollema, Vivianne Miedema, Lois Abbingh en Epke Zonderland, kunnen dit weekend meteen vol aan de bak.

Ranomi Kromowidjojo (midden) viel eerder in de prijzen.

Ranomi Kromowidjojo (midden) viel eerder in de prijzen. Foto: ANP

Ware sportliefhebbers zullen de komende twee weken weinig daglicht zien. In het warme en vochtige Japan is het zeven uur later dan hier. Veel evenementen beginnen in de (zeer) vroege ochtenduren en rond vier uur ‘s middags zit de sportdag in Tokio er doorgaans wel op. Voor de Nederlandse kijker betekent het daarna in het vooruit slapen om weer fris en fruitig aan de volgende sportnacht te kunnen beginnen met een koelkast vol (energie-)drankjes en anderszins.

Als Nederland zaterdagochtend aan het ontbijt zit, heeft Bauke Mollema als het goed is de finish al in zicht in Tokio. Het startschot voor de wegwedstrijd van de wielrenners wordt geleverd om 4.00 uur Nederlandse tijd. Mollema is tot kopman gebombardeerd van de Nederlandse ploeg, die verder bestaat uit Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle en Yoeri Havik.

‘Thuis had ik ook moeten trainen’

De 34-jarige Groninger, onlangs nog goed voor een ritzege in de Tour de France, postte de afgelopen dagen al wat foto’s vanuit Japan op sociale media. De olympische wegwedstrijd staat al twee jaar met stip in zijn agenda, het parcours met vijf klimmen lijkt hem op het lijf geschreven. Mollema is met een goed gevoel uit de Tour gekomen. Waar vele olympische deelnemers onderweg naar Parijs afstapten om zichzelf te sparen voor Tokio, daar reed de noordelijke klimgeit ‘gewoon’ door naar de Champs Élysées. ,,Thuis had ik ook moeten trainen voor de Spelen’’, zo klinkt het nuchter als altijd.

Mollema is een week na de Tour doorgaans in topvorm. In de Clásica San Sebastian, die steevast in het weekend na de Ronde van Frankrijk wordt gehouden, gooide de Groninger in het recente verleden met regelmaat hoge ogen. Een podiumplaats was vaak gegarandeerd en in 2016 won hij de klassieker. ,,In Tokio zal de vorm van de dag bepalend zijn’’, verwacht Mollema. ,,Het is maar net de vraag hoe je uit de Tour bent gekomen. Ik denk dat er grote namen door het ijs zullen zakken en dat er een verrassende winnaar uit de bus kan rollen. Wat mezelf betreft heb ik er in ieder geval wel vertrouwen in.’’

‘Wielrennen niet echt serieus genomen’

Eigenlijk is het gekkenwerk voor de wielrenners. Amper zes dagen geleden reed het hele peloton nog rond in Frankrijk. ,,Ze hadden de wegwedstrijd ook in het laatste weekend van de Spelen kunnen plannen’’, oppert Mollema. ,,Ik weet niet precies wat erachter zit, maar het geeft eigenlijk wel aan dat het wielrennen niet echt serieus wordt genomen als olympische sport, anders zou je als organisatie wel meer rekening houden met een evenement als de Tour. Persoonlijk vind ik het wel prima om in één keer door te gaan.’’

Ten tijde dat Mollema in Tokio op zijn racefiets stapt hangt Epke Zonderland als het goed is al aan de rekstok. De kwalificatie voor de topturner uit Lemmer begint om 3.00 uur. De olympisch kampioen van Londen 2012 zal een plekje bij de top acht moeten bemachtigen om door te dringen tot de finale, die over tien dagen op de rol staat. Of het zover komt is zeer de vraag, want de weg naar Tokio verliep bepaald niet gladjes voor Zonderland. Net als vijf jaar geleden in Rio gaat hij nog steeds snotterend door het leven, waardoor de turnheld vaak niet in staat was om al zijn elementen te trainen. Daar zijn de afgelopen tijd ook nog eens maag- en darmklachten bijgekomen.

Er kiert wat licht aan eind van tunnel voor Epke Zonderland

,,Ik kan nog niet voldoende eten om aan de energie te komen die ik nodig heb om top te presteren’’, zo klinkt het onheilspellend vanuit Japan. Toch heeft de 35-jarige Fries, die in Groningen medicijnen studeerde, de hoop op een spetterend afscheidsfeest nog niet verloren. Tijdens de podiumtraining in Tokio kierde er afgelopen week een beetje licht aan het eind van de tunnel, want Zonderland kon al zijn oefeningen op een goede manier ten uitvoer brengen.

Zaterdagochtend om 7.00 uur is het de beurt aan de 3x3-basketballers. Ook bij dat onderdeel is sprake van een duidelijke, noordelijke inbreng, want de Nederlandse ploeg bestaat voor de volle 100 procent uit spelers die een verleden hebben bij de Groninger basketbaltrots Donar. Dimeo van der Horst, Jessey Voorn, Arvin Slagter en Ross Bekkering schitterden allemaal in Martiniplaza. De laatste, een Canadees met Nederlands paspoort, heeft zijn familieroots zelfs in Nieuw-Buinen liggen.

‘Goud is een realistische missie’

Anderhalf jaar geleden begon het olympisch traject voor de Nederlandse basketballers. En wat schetst de verbazing, ‘we’ zijn er verrassend goed in. ,,Het doel is een medaille en het liefst eentje van de kleur goud’’, stelt Slagter onomwonden het allerhoogste doel. ,,Ik denk dat het een realistische missie is. Er zijn acht teams aanwezig op de Spelen en we hebben in het voortraject al laten zien dat we ons kunnen meten met de wereldtop.’’ Nederland treedt eerst aan tegen Servië. Om 14.00 uur volgt de wedstrijd tegen Rusland. Zondag staan thuisland Japan (10.30 uur) en China (14.00 uur) op het menu.

Daar blijft het allemaal niet bij. De roeiers, met noorderlingen als Melvin Twellaar en Ilse Paulis, zijn al onderweg en de Nederlandse voetbalvrouwen waren de openingsceremonie ook al vooruit gesneld met een 10-3 zege tegen Zambia. Zij krijgen zaterdagochtend om 10.00 uur zwaardere tegenstand van Brazilië. Twee uur later mag Ranomi Kromowidjojo zich opmaken voor haar eerste werkzaamheden met de estafetteploeg. De 4x100 meter is een historisch nummer voor Nederland. In 1936 en 2008 leverde het goud op.

‘Alles zal opnieuw op zijn plek moeten vallen’

In de nacht van zaterdag op zondag is het om 2.00 uur de beurt aan handbalster Lois Abbingh en haar teammaatjes. Op de plek waar de Nederlandse vrouwen anderhalf jaar geleden WK-goud wonnen is Japan de eerste tegenstander op de Olympische Spelen. Abbingh tempert de verwachtingen. ,,Het is zeker geen automatisme dat we weer zo even goud zullen halen’’, zegt de Groningse, die jarenlang voor E&O speelde. ,,Alles zal opnieuw op zijn plek moeten vallen, net als toen.’’

Zaterdagnacht (3.30 uur) staat ook de finale van de estafette 4x100 meter vrije slag op het programma en de Friese zeilster Marit Bouwmeester begint op dag twee eveneens aan haar gouden missie. Als de zaterdagkrant op de deurmat valt, weten we al meer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Olympische Spelen
Handbal
Voetbal
Wielrennen
Turnen
menu