De RUG weet nu al hoe we het gaan doen op de Spelen

PyeongChang presenteert medailles voor Spelen ANP

Vijf gouden plakken, zes zilveren medailles en zeven keer brons. Dat is de oogst van Nederland bij de komende Olympische Spelen.

Sinds 2002 voorspelt de Rijksuniversiteit Groningen de medaillespiegel. Ook dit jaar waagden rector magnificus Elmer Sterken, universitair hoofddocent Gerard Kuper en promovendus Fabian ten Kate zich aan een prognose.

Begin deze eeuw tikte Elmer Sterken op een rommelmarkt een boek van de Duitse sportstatisticus Volker Kluge op de kop. Het boek vol bizarre feitjes uit de historie van de Olympische Spelen liet hem niet los.

Economische vakblad ESB

Met zijn collega en medesportfanaat Gerard Kuper besloot hij een model te ontwikkelen waarbij de medaillespiegel kon worden voorspeld. Voor de Spelen van Pyeongchang is voor de negende keer berekend hoe de medailleverdeling zal zijn. Dinsdag publiceert de RUG haar prognoses in het economische vakblad ESB.

Ten Kate is promovendus en werkt sinds 2014 mee aan het model. Zelf is hij een begenadigd hardloper. De 10 kilometer doet hij in iets meer dan 32 minuten. Dat is nog wel een paar minuten langzamer dan zijn vader Marti, die op de Spelen van 1988 in Seoul negende werd op die afstand en vijftiende op de marathon.

Om tot de voorspelling te komen, kijken de economen naar de prestaties op de WK’s een jaar voor de Olympische Spelen. Van alle 102 onderdelen die de komende editie in Zuid-Korea rijk is, wordt de gehele top acht van de wereldkampioenschappen uitgeplozen. ,,We kijken niet naar individuele sporters, maar naar landen’’, legt Sterken uit.

,,We baseren onze voorspellingen op het historische verband tussen de WK-uitslagen en de Olympische Spelen’’, vult Ten Kate aan. ,,Daar nemen we diverse factoren in mee, bijvoorbeeld het thuisvoordeel, want je ziet altijd dat een thuisland meer medailles wint dan je zou verwachten. Daar zit een consistent patroon in.’’

'We maken een tabel van de top acht’

Het betekent dus dat een gouden plak op een WK niet automatisch wordt doorberekend naar een gouden plak op de Spelen. Dat zou te eenvoudig zijn. ,,We maken een tabel van de top acht. Dat doen we al sinds 2002. Stel dat er in het verleden een verband is tussen het aantal zilveren medailles van Canada op de Spelen en het aantal plekken vijf tot en met acht dat het land op het WK daarvoor behaalde, dan wordt daar rekening mee gehouden’’, verduidelijkt Sterken.

Sinds november is het drietal aan het rekenen. Voor Nederland rolden vijf gouden, zes zilveren en zeven bronzen medailles uit het model. Sterken: ,,Bij ongewijzigde omstandigheden is dat een normaal resultaat. Als het minder wordt, heeft Nederland het slecht gedaan of hebben ze pech, zoals bij de foute wissel van Sven Kramer het geval was. De achttien medailles zijn een realistische verwachting. NOC*NSF zegt zelf dat dertien medailles een realistische minimale verwachting is. Zij is dus vrij behoudend. Dat begrijp ik ook wel na het succes van Sotsji.’’

Niet de enige voorspeller

Vier jaar geleden zat het drietal er ver naast. Sterken, Kuper en Ten Kate voorspelden veertien medailles voor Nederland. Het werden er tien meer. ,,Nederland presteerde toen boven verwachting goed bij het schaatsen. De Amerikanen juist slecht’’, verklaart Sterken het grote verschil.

De RUG is niet de enige voorspeller. Andere universiteiten, onderzoeksbureaus en journalisten doen hetzelfde. De RUG voorspelt Canada als winnaar van het medailleklassement. ,,We zien al jaren het patroon dat Canada het op de pre-olympische WK’s niet goed doet, maar op de Spelen wel. Daar houden wij rekening mee.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu