De Tesla van oud-wielerprof Erik Dekker werd midden in de nacht gestolen (en een dag later weer teruggevonden)

Hij had hem in eerste instantie helemaal niet gemist. Totdat Erik Dekker maandagmiddag terugkwam van een rondje op de fiets met zoon David en dacht: hé, waar is mijn Tesla eigenlijk? De bolide van de oud-wielerprof was gestolen.

 De fraaie Tesla Model X van Erik Dekker is weer terecht.

De fraaie Tesla Model X van Erik Dekker is weer terecht.

Hij is trots op zijn auto en dat is niet verwonderlijk. Dekkers spierwitte Tesla Model X met zijn dikke velgen is een echte blikvanger, zeker als de portieren geopend zijn. De auto met een nieuwprijs van rond de 90.000 euro is uitgevoerd met imposante vleugeldeuren die automatisch open en dicht gaan.

Twee weken geleden hield de 50-jarige ex-profwielrenner nog een uitgebreide fotosessie met zijn milieuvriendelijke paradepaardje. De beelden zijn zo mooi dat ze rechtstreeks uit een folder lijken te komen. Deze week kwamen de plaatjes door onvoorziene omstandigheden uitstekend van pas.

Niets van meegekregen

Dekker en zijn Ilse hebben er zelf niets van meegekregen. ,,Gelukkig niet’’, haalt de winnaar van onder meer vier ritten in de Tour de France opgelucht adem. In de nacht van zondag op maandag, om kwart voor vijf om precies te zijn, betraden twee duistere figuren het erf van de in Hedel residerende Drent. Ze hadden het duidelijk op de Tesla voorzien. Uit de ietwat waterige beelden van de videocamera blijkt dat het duo rechtstreeks op het doel afgaat.

Vlot slaagden ze erin de portieren te openen en na wat gefrutsel in de wagen reed de elektrische bolide zes minuten later geruisloos het erf af. ,,Ik had hem ‘s ochtends eerst helemaal niet gemist’’, vertelt Dekker. ,,We hebben een fysiotherapiepraktijk aan huis. Er staan altijd wel auto’s, dus daar let je verder niet op.’’ Nadat hij met zoon David, die vanaf 1 januari in dienst treedt bij Jumbo-Visma, een rondje was wezen fietsen, rook hij onraad.

Domme dingen denken

,,De Tesla stond er niet, dus mijn eerste gedachte was dat mijn vrouw weg was. Maar die zat gewoon achter de computer. Ik vroeg: waar is onze auto? Ze had geen idee. Dan ga je eerst domme dingen denken. Heb ik hem ergens neergezet? Bij de winkel of zo? En heb ik hem dan niet meer mee teruggenomen? Maar dat kan natuurlijk helemaal niet.’’

Langzaam maar zeker werd duidelijk dat de auto gestolen was. De camerabeelden gaven uitsluitsel over het lot van de Tesla. ,,Het leek of ze de sleutel hadden, want de lampjes knipperden op het moment dat ze naast de wagen stonden. Maar de sleutels heb ik hier gewoon liggen.’’

Dekker was de hele middag zoet met aangifte doen en de papieren van de verzekering invullen. Hij huurde een auto voor 30 dagen om mobiel te blijven. Ook plaatste hij een opsporingsbericht op zijn eigen Facebookpagina. Het leverde meer dan honderd reacties op, maar niet de gouden tip. Die kwam een dag later van een inwoner van Eindhoven, die melding maakte bij de politie van een vreemde auto in de straat. Het bleek Dekkers Tesla te zijn.

Vol met digitale apparatuur

,,Ik heb geen idee wat de bedoeling van de dieven was’’, zegt Dekker. ,,Misschien wilden ze de auto een paar dagen laten staan om te kijken wat er zou gebeuren. Zo’n Tesla hangt vol met digitale apparatuur, waaronder een volgsysteem. Het waren handige jongens, want ze zijn er wel in geslaagd de auto offline te halen. Maar blijkbaar vertrouwden ze het toch niet helemaal.’’

De auto lijkt onbeschadigd, al moet Dekker zich daar zelf nog van verwittigen. De Tesla is weggehaald door een sleepdienst. De politie en de verzekeraar moeten de auto nog vrijgeven en de dealer zal er nog naar moeten kijken om de computers te resetten.

Stip op de horizon

Intussen kan de oud-renner zelf verder slijpen aan zijn conditie, want dat bleek tijdens het rondje met David wel nodig. De oude Dekker had het lastig. ,,Normaal gesproken doe ik in de winter aan veldrijden, maar ik heb zelf totaal geen motivatie op dit moment. Door corona ontbreekt de stip aan de horizon en ook op het gebied van lezingen en clinics is het rustig. Het wordt tijd dat de agenda zich weer vult. Dan ben ik ook weer van de straat.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu