De Vries dicht bij Formule 1, maar Formule E blijft hoofddoel

De Vries dicht bij Formule 1, maar Formule E blijft hoofddoel ANP

Nyck de Vries ziet zijn promotie bij Mercedes als "erkenning en waardering" voor zijn werk. De 26-jarige coureur uit Friesland wordt reservecoureur bij het team dat al jarenlang domineert in de Formule 1. "Een mooi gebaar van Mercedes, ik ben heel dankbaar met deze kleine promotie binnen de Mercedes-familie", zegt De Vries vanuit zijn woonplaats Monaco. "Maar mijn focus ligt op de Formule E. Dit doe ik er bij."

De Vries rijdt in de elektrische raceklasse voor Mercedes, samen met de Belg Stoffel Vandoorne die ook reservecoureur is bij de renstal uit de Formule 1. De Nederlander en de Belg zullen dit jaar om de beurt aanwezig zijn bij de grands prix. Vandoorne is eind deze maand bij de seizoensopening in Bahrein. De Vries verwacht begin mei, bij de Grote Prijs van Portugal in Portimão, als reservecoureur te debuteren.

De Nederlander, die vorige week het Formule E-seizoen startte met een zege in Saudi-Arabië, meldt zich deze maand wel op de fabriek van Mercedes in Brackley, onder meer voor testwerk op de simulator en de nodige voorbereidingen voor het geval hij 'ooit' in moet stappen bij Mercedes. "Stoffel en ik delen de reserverol. Dat houdt in dat één van ons steeds aanwezig is bij de races", zegt De Vries. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas zijn de vaste coureurs van Mercedes. Mocht er in een GP-weekeinde iets met één van beiden gebeuren, dan staat de reservecoureur paraat om in te stappen.

"Door de coronasituatie is alles anders dan anders. Het zou goed kunnen dat ik bij een GP vooral op mijn hotelkamer moet blijven en met niemand contact mag hebben. Anders heeft het nog geen nut om er te zijn als onverhoopt één van de coureurs besmet raakt. Als we wat meer vrijheden hebben, zal ik uiteraard op het circuit aanwezig zijn en alle meetings en briefings van het team bijwonen."

In feite is De Vries nog maar één stap verwijderd van zijn debuut in de Formule 1, twee jaar nadat hij kampioen werd in de Formule 2. Aangezien er toen in de koningsklasse geen plek voor hem was, maakte hij de overstap naar de Formule E. De Vries is tevens test- en reservecoureur bij Toyota in het langeafstandsracen. "Iedere jonge coureur droomt ervan om naar de Formule 1 te gaan. Dat heb ik ook gedaan. Maar nu niet meer. Het zou mooi zijn als het ooit gebeurt, maar zo niet: ook prima. Ik heb een ander pad gekozen. Ik ben blij met alle kansen die ik momenteel krijg. Het zou fantastisch zijn als ik kan presteren in de Formule E en dat kan combineren met een vaste plek bij Toyota."

Nieuws

Meest gelezen

menu