De allerlaatste koersdag op de drafbaan in Groningen is er eentje van vreugde en veel verdriet | reportage

Aan 135 jaar Groninger drafsport kwam zondagmiddag een einde. Negen koersen kregen historische winnaars op een goed bezocht evenement. Deelnemers, bezoekers en organisatie waren vrijwel eensgezind: „Een evenemententerrein en de draverijen hadden gezamenlijk kunnen en door moeten gaan. Jammer dat de gemeente Groningen dat niet wil zien.”

Rick Ebbinge en Love over gold komen als eerste over de meet.

Rick Ebbinge en Love over gold komen als eerste over de meet. Foto: Geert Koops

In de Sweepstakes voor hengsten en ruins startten gisteren zeven deelnemers. Luuk Schermer vertrok als favoriet en de hengst zag Lincoln Transs R en Love over gold sneller vertrekken. Micha Brouwer nam zonder risico te nemen de derde positie in. Het koppaard controleerde het tempo en Rick Ebbinge wachtte rustig zijn kansen af met Love over gold. Hij zag Luuk Schermer voorbijkomen die positie koos achter de leidende Lincoln Transs R. Love over gold schoof gelijk door naar het tweede spoor en sloot hiermee de favoriet op. Dat bleek een gouden zet te zijn geweest. Love over gold voerde de druk op bij Lincoln Transs R en nam vanuit de laatste bocht het voordeel mee. Op de finish was hij de koploper ruim voorbij gedraafd en stak Ebbinge van vreugde de zweep omhoog.

Sweepstakeswinst op de allerlaatste koersdag in Groningen liet de Drent niet onberoerd. „Ja, ik ben heel blij dat ik gewonnen heb. Ik heb toch warme herinneringen aan deze baan. Love over gold liep een hele goede koers. Ik ging vroeg naar het tweede spoor, maar ik weet dat hij dat kan. De koploper ging sterk, maar ik merkte dat ik hem kon inpakken in de laatste rechte lijn. Dat deed hij goed, want hij vocht zich er knap voorbij.”

Lana Lobell perst er een sterke eindsprint uit

Bij de merries ging de winst naar Lana Lobell. De driejarige merrie kreeg een mooie koers achter de vlot gestarte Lucina. De fraaie vosmerrie van Jeffrey Mieras leek in de laatste bocht op weg te gaan naar succes, maar Lana Lobell perste er in de slotfase een sterke eindsprint uit en won het fraai met Jaap van Rijn.

„Ik zag dat ik een goede uitgangpositie had. De eerste bocht doorkomen was het voornaamste en daarna ging zij vlekkeloos door de bochten. Ik had vertrouwen in haar en won het vandaag eigenlijk zonder te redden”, constateerde Van Rijn.

Jeffrey Mieras werd tweede en was tevreden met het resultaat. ,,Mijn paard heeft heel goed gelopen en heeft de koers gemaakt. Even dacht ik in de laatste bocht dat het ging lukken, maar de eindsprint van Lana Lobell was net even scherper.”

‘Hij liep rond zonder ijzers, dan is hij in zijn element’

Arend de Wrede heeft een heel verleden in het Groninger Stadspark. De man uit Ureterp won meer dan 1800 koersen en is met zijn 77 jaar nog altijd op kleine schaal actief. Dat hij won met de door hem getrainde Jor di Grou was een persoonlijk succes. De Wrede genoot ervan. ,,60 jaar geleden won ik mijn eerste koers in Groningen met Anton B. Toentertijd was het nog een grasbaan en won ik over 2300 meter in 1 minuut en 33 seconden. Vandaag had ik verwachtingen van Jor di Grou. Hij liep zonder ijzers en dan is hij in zijn element. Dan blijft hij doorgaan.”

Yanick Mollema, zoon van de legendarische Arnold Mollema, won het Groninger Amateurrijderskampioenschap. Het was zijn eerste zege in Groningen. „De eerste en helaas ook de laatste”, sprak hij weemoedig.

Jim Veldman werd letterlijk de laatste winnaar in de roemrijke geschiedenis van de Groninger drafsport. De leerlingpikeur won voor het eerst in zijn carrière met Herman Hazelaar. De vreugdekreet na de finish werd opgevolgd door een tranendal. Het was een goede weerspiegeling van de laatste koersmiddag in het Stadspark. Eentje van vreugde en verdriet.

‘Jammer dat het zo moet aflopen met de drafsport in Groningen’

De startauto reed na de laatste koers nog eenmaal met gespreide vleugels over de baan. Starter Hans Beukema sloot hiermee een periode van draverijen in het Groninger Stadspark af. De emoties waren zichtbaar bij veel van de aanwezigen. Het actieve baanbestuur nam onder het genot van een drankje afscheid van de deelnemers en het bezoek, waarbij Kees de Bock van de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging van een trieste dag sprak. Hij heeft zich de afgelopen jaren met hand en tand verzet tegen de sluiting van de drafbaan.

,,Jammer dat het zo moet aflopen met de drafsport in Groningen. Vandaag werd nogmaals het bestaansrecht aangetoond, maar helaas is anders besloten door het college. Een besluit dat op onwaarheden is genomen. Een wethouder die, ondanks meerdere uitnodigingen van onze kant, nooit haar gezicht heeft willen zien op een koersdag. Alleen van de oppositie waren vandaag enkele vertegenwoordigers aanwezig. Qua koersdag was het verder een geslaagde dag. Alles klopte, aanschouwd door de liefhebbers van de Groninger drafsport.”

Ook Ebbinge sloot de dag met gemengde gevoelens af. Hij werd baankampioen in het laatste koersjaar op de drafbaan in Groningen, maar zag ook de sluiting van de baan waar hij als kleine jongen de eerste stappen zette. „Dat doet mij wat. De vorige keer en ook nu weer kwamen er veel herinneringen naar boven. Dat ik met mijn vader naar de Sweepstakes ging. Veel publiek en de spanning bij de eigenaren. Ook bij mijn vader als zijn paard in de Sweepstakes moest lopen. Dat blijft mij altijd bij. Mijn eigen overwinningen in de Sweepstakes koester ik en dat ik vandaag tot baankampioen 2021 werd gehuldigd is een mooie afsluiter. Ik blijf het zeggen, een evenemententerrein en de draverijen hadden gewoon gezamenlijk kunnen en door moeten gaan. Jammer dat de gemeente Groningen dat niet wil zien.”

De Glimina Chakor & Inge Jongman Bedankt-prijs

Tijdens deze afsluitende koersdag vlogen er twee vliegtuigjes boven het stadspark met de tekst ‘Einde 135 jaar drafsport, Schaam u diep B&W’, een ludieke actie van Stal Payday. Deze draversstal van eigenaar Peter Delis erkende net als vele andere deelnemers de belangrijke functie die de Groninger drafpiste had. Dat de verantwoordelijke wethouders Glimina Chakor en Inge Jongman niet de moeite namen om de drafbaan eenmaal te bezoeken, was volgens hen een schande. Als gevolg daarvan werd een van de koersen naar beide dames vernoemd: de Glimina Chakor & Inge Jongman Bedankt-prijs.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu