De eerste Nederlandse wereldkampioen schaatsen was een Groninger, al was hij dat laatste slechts een jaar. 'Toch dragen wij Groningers roem op zijn overwinningen'

De Olympische Winterspelen beginnen over minder dan vier weken en met name van de Nederlandse schaatsploeg worden weer heel wat medailles verwacht. Met al hun internationale successen treden de sporters in de voetsporen van Jaap Eden, een geboren Groninger die op 14 januari 1893 - vandaag 129 jaar geleden - de eerste Nederlandse wereldkampioen schaatsen werd.

Foto: Wikimedia Commons

Foto: Wikimedia Commons

Met een beetje Gronings chauvinisme is niets mis. Dat zal de journalist van het Nieuwsblad van het Noorden in 1893 waarschijnlijk hebben gedacht. Met duidelijke trots wordt op 18 januari melding gemaakt van de wereldprestatie van Jaap Eden. Op het in Amsterdam gehouden wereldkampioenschap schaatsen heeft Eden drie van de vier afstanden gewonnen en dat is genoeg om de wedstrijd te beslissen. Het is de eerste keer dat een Nederlander de wereldtitel in het schaatsen heeft veroverd.

Nieuws

menu