De rockende wielrenner en de oudste debutant willen hoge ogen gooien op het NK Tijdrijden in Emmen

Douwe Doorduin en Robert Braam gaan woensdag van start bij de elite mannen op het NK tijdrijden in Emmen. Het duo, de een uit Groningen en de ander uit Emmen, vertegenwoordigt twee bijzondere verhalen: die van rockende wielrenner en oudste debutant.

 Douwe Doorduin.

Douwe Doorduin. Foto: Yannick Schurwanz

Vraag Douwe Doorduin (27) wat hij het liefste doet en hij moet waarschijnlijk even nadenken. In november 2019 hing de eliterenner uit Groningen zijn racefiets aan de wilgen om zich volledig te richten op zijn carrière in de muziekwereld.

Dat plan kon door corona in de ijskast, dus volgde een snelle comeback op de pedalen. Met een wel heel ambitieus doel: top-10 finishen op het NK tijdrijden. Nog maar kort geleden hoorde Doorduin dat hij niet tot de uitverkozen renners behoorde, maar toen was daar maandag ineens dat mailtje waarin stond dat de Groninger alsnog aan de startlijst was toegevoegd. Dé ultieme beloning voor maandenlang hard werken.

Heel snel de knop omzetten

Toch hield hij er ook een dubbel gevoel aan over. „Als je derde reserve staat, ben je vaak reserve voor spek en bonen. Dat heb ik al eens eerder meegemaakt. Nadat ik te horen kreeg dat ik niet mocht meedoen, heb ik de teugels afgelopen weekend stiekem al een klein beetje laten vieren, haha.''

,,Toen ik maandag te horen kreeg dat ik alsnog aan de startlijst was toegevoegd, dacht ik vooral: ‘oh, nu moet ik nog veel gaan regelen’. Er overviel mij een golf van stress. Ik moest heel snel de knop omzetten: het moet weer om de sportieve prestatie gaan. Die knop heb ik inmiddels omgezet, de negatieve coronatest is geregeld en we gaan er gewoon weer voor.”

De voorbereiding was wat dat betreft dus allesbehalve ideaal voor de rockende wielrenner uit Groningen. Het is dat hij voor zijn YouTube -vlog Douwe Doet Dingen afgelopen weekend een kijkje op het parcours heeft genomen, anders stond hij vandaag zonder parcourskennis aan de start.

„Ik heb sinds de afwijzing zeker nog wel gefietst en getraind, maar qua intensiteit was het niet wat je normaal gesproken ter voorbereiding op een NK tijdrijden zou doen. Het is dan ook een vraagteken hoe mijn vorm vandaag zal zijn. Hoewel, ik heb afgelopen weekend nog een tijdritsimulatie gedaan en dat zag er positief uit, al zeg ik het zelf.”

Het is niet de eerste keer dat Doorduin aan de start van een NK tijdrijden staat. In 2019 was hij ook van de partij en in 2020 zou hij ook van start zijn gegaan, ware het niet dat corona roet in het eten gooide.

„Als ik eerlijk ben is een finish in de top tien, waar ik in eerste instantie op mikte, niet echt reëel. Dit jaar fietsen alleen maar de besten van de besten mee. Om jezelf na de afgelopen weken, na de tegenslag van de afwijzing, een zwaar doel als de top tien op te leggen, is denk ik niet de juiste instelling. Ik denk dat je met een soort van lege gedachten aan de tijdrit moet beginnen en er daarna achter moet komen hoe goed je bent.''

Oudste debutant op de startlijst

Iemand die zich ook verheugt op zijn deelname is Robert Braam. De inmiddels 46-jarige in Emmen geboren en getogen Braam is dit jaar de oudste debutant op de startlijst. Hij kickt op snelheid. Braam was eerder schaatser en lig- en onderwaterfietser. Zo zette hij in 2015 een wereldrecord onderwaterfietsen in een onderzeeboot neer, dat nog altijd staat.

Inmiddels is Braam bezeten van het tijdrijden. Daar kwam hij achter toen hij op een gewone wedstrijdfiets meedeed aan een tijdrit in 2018 bij het NK masters. Hij werd zesde. Onlangs plaatste de Emmenaar zich met relatief gemak voor het NK tijdrijden in Emmen.

Daar neemt hij het net als Doorduin op tegen toppers als Dumoulin, Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn en Sebastian Langeveld. „Ik heb er zin in om ervoor te gaan”, zegt Braam vol enthousiasme. „Anderen om mij heen zijn mijn kansen al aan het becijferen. Top vijftien, zeggen ze dan. Iets in die richting. Zelf word ik er alleen maar nerveus van om daarmee bezig te zijn.''

,,Ik wil gewoon bij mezelf blijven en pieken op het moment dat het ertoe doet. Dat is vandaag. Ik heb echter nog nooit zo’n soort wedstrijd gereden. Eigenlijk überhaupt nog nooit op zo’n technisch parcours als dit gereden. Dus een voorspelling durf ik niet te doen.”

In tegenstelling tot Doorduin staat elke bocht en elke klinker in het geheugen van Braam gegrift. De Emmenaar heeft het parcours grondig verkend. Zo ook dindagavond nog. Braam heeft het over ‘haakse bochten’, ‘verzachte klinkers’, ‘een bocht met een gat erin’ en ‘licht oplopende stukken’, inclusief de spiksplinternieuwe Muur van Emmen.

Naar zijn vorm, kan hij slechts gissen. Gelukkig woont de accountant van zijn broer toevallig langs het parcours. Daar zullen familieleden zich verzamelen om de veteraan aan te moedigen. Braam: „Naast het feit dat ik in Emmen ben geboren en getogen, zorgt dat voor een speciaal gevoel en geeft het extra motivatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
menu