De spraakmakende fittie tussen WVV, KNVB en Nieuw Buinen: is de strijdbijl eindelijk begraven?

De fittie tussen WVV, KNVB en Nieuw Buinen is zonder meer het meest spraakmakende verhaal in het amateurvoetbal van dit seizoen. Is de vrede, vlak voor het inhaalduel tussen de twee clubs, inmiddels gesloten?

Jeroen Buurke juicht na één van zijn vijf goals tegen Nieuw Buinen. Foto Arno Steeman

Jeroen Buurke juicht na één van zijn vijf goals tegen Nieuw Buinen. Foto Arno Steeman

Toen begin deze week bekend werd dat de WVV’ers Bert Jan Haaijer en Melvin Ubels zondag geschorst zijn voor het veelbesproken inhaalduel met Nieuw Buinen, wekte dat – niet voor de eerste keer de afgelopen maanden – enige verbazing bij WVV. Beide voetballers mochten op 28 oktober, toen Nieuw Buinen en WVV voor het eerst tegenover elkaar stonden, gewoon spelen. Waarom is dat nou door de kaarten die Haaijer en Ubels pakten afgelopen zondag tegen Heerenveen opeens anders? Waarom gaan die schorsingen niet pas later in, zo vragen de Winschoters zich af.

Soap

Maar ja, omdat de wedstrijd tegen Nieuw Buinen in zijn geheel opnieuw is ingepland in het competitieschema, blijven de schorsingen staan, legt de KNVB uit. Dus speelt WVV zonder het duo Haaijer/Ubels. De Oost-Groningers blijven zich achter de oren krabben als het gaat om gekke situaties die ontstaan door de ‘soap’ rondom de KNVB en Jeroen Buurke; de spits die dit seizoen twee wedstrijden meespeelde bij de eersteklasser, terwijl hij niet speelgerechtigd was. Wat bijvoorbeeld te denken van de rode kaart en schorsing die Marcel Smit opliep tegen Noordster (een van de twee beruchte ‘Buurke-duels’). Waarom bleef die schorsing staan, terwijl de wedstrijd werd geschrapt?

WVV voelt zich het grootste slachtoffer in het conflict en klaagde de afgelopen maanden onder meer over imagoschade, terwijl de onafhankelijk aanklager juist oordeelde dat de KNVB verwijtbaar handelde en de club geen blaam treft. In Winschoten had men graag gezien dat de KNVB publiekelijk, bijvoorbeeld met een bericht op site van de bond, excuses had gemaakt. Daarmee had in de ogen van WVV de nodige schade gerepareerd kunnen worden. Het vertrouwen in de bond is er op z’n zachtst gezegd niet groter op geworden.

Harde woorden

Hoewel er door WVV harde woorden werden uitgesproken richting Zeist, spreekt de voetbalbond van een ‘goed contact’ tijdens het proces. ,,Het is ook voor de KNVB natuurlijk een heel vervelende zaak geweest’’, zegt woordvoerder Bram Groot. ,,Wel spreekt het voor zich dat de relatie is verbeterd nu de strijdbijl begraven is.’’ Bij WVV zien ze het liefst dat de wedstrijd tegen Nieuw Buinen zo snel mogelijk achter de rug is, zodat het boek Buurke dicht kan. Geen interviews meer in de krant of op tv, het is mooi geweest met alle (negatieve) aandacht.

Zo sloeg Buurke het verzoek of hij wil meewerken aan een interview met deze krant direct af. ,,Het heeft al genoeg in de krant gestaan’’, liet hij weten. Ook de trainer en bestuursleden hadden geen trek in publiciteit. WVV wil zondag in Nieuw Buinen zijn wedstrijd voetballen, zo min mogelijk stampij maken en daarna snel weer naar huis.

Dat ook de relatie tussen WVV en Nieuw Buinen dit seizoen een flinke deuk heeft opgelopen, staat als een paal boven water. De Drentse club deed er alles aan – het schakelde onder meer de hulp in van een expert in tuchtrecht – om de wedstrijden met WVV te laten overspelen. Dat kon in Winschoten niet op applaus rekenen. Hoewel men het bij WVV niet hardop zal zeggen, zullen ze daar stiekem in hun vuistje lachen als Nieuw Buinen degradeert naar de tweede klasse. Andersom is er op dit moment geen club waar Nieuw Buinen liever van wint dan WVV.

Vergeven en vergeten?

Dat bestuursleden van beide clubs aangeven dat er al lang vrede is gesloten en ze bij WVV zeggen begrip te hebben voor het standpunt van Nieuw Buinen, betekent niet dat alles is vergeten. Op het veld zijn spelers daarnaast meer gemotiveerd dan anders. Het belooft daarom een heet potje te worden, zondagmiddag op sportcomplex Buunerdrome.

Of Buurke er dan als toeschouwer bij zal zijn? Daar wil de hoofdrolspeler nog wel wat over kwijt. ,,Ik ga mooi een dagje vissen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu