FC Emmen: de tijd van het campingelftal is wel voorbij

Het hield de gemoederen flink bezig deze week. Na de komst van middenvelder Simon Tibbling zou FC Emmen ook nog FC Groningen-doelman Sergio Padt in willen lijven. Het lijkt allemaal een storm in een glas water te zijn geweest. De achtergronden bij een spraakmakend transfergerucht.

FC Groningen-doelman Sergio Padt.

FC Groningen-doelman Sergio Padt. Foto: ANP

Hoe dicht is Sergio Padt nou daadwerkelijk bij een transfer naar FC Emmen geweest? Dat is de vraag die boven de markt blijft hangen nu de doelman van FC Groningen heeft aangegeven dat een overstap naar De Oude Meerdijk wat hem betreft voorlopig van de baan is en dat hij er in principe van uitgaat dat hij nog een seizoen bij FC Groningen onder de lat staat.

Het hele verhaal speelde vermoedelijk al wat langer. Afgelopen week kwamen de gekste tips binnen naar aanleiding van de commotie rond de pikante transfergeruchten. Eén ervan was dat Padt begin juni bij kapsalon Bert (met vestigingen in Hoogezand en Zuidlaren) al uitgebreid verhaalde over een mogelijke overgang naar FC Emmen.

Goede gesprekken met zijn oude trainer Dick Lukkien zouden de doelman lekker hebben gemaakt. Het verhaal van de Drentse eredivisionist, die landelijk zo hard aan de weg timmert, sprak Padt enorm aan en een weerzien met oud-ploeggenoten als Michael de Leeuw, Nick Bakker en Hilal Ben Moussa klonk hem waarschijnlijk ook wel als muziek in de oren.

Directieomslag

Daar kwam bij dat de directieomslag die vorig jaar bij FC Groningen plaatsvond niet helemaal in zijn straatje paste. Niet dat er problemen zijn tussen de doelman en de jonge beleidsmakers die tegenwoordig aan de touwtjes trekken in het Hitachi Stadion, maar de band tussen Padt en technisch directeur Mark-Jan Fledderus is toch een stuk zakelijker dan de verhouding die de keeper er op nahield met zijn vriend, buurman en voormalig directeur Hans Nijland.

Al met al maakte het dat Padt niet onwelwillend stond tegenover een nieuw avontuur in Zuidoost-Drenthe, waarbij hij mooi met zijn gezin in Kropswolde kon blijven wonen. Het verhaal werd concreter toen Fledderus en FC Emmen-voorzitter Ronald Lubbers elkaar tegen het lijf liepen op de bruiloft van Erik Mulder, een paar weken geleden. Op het feest van de voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Groningen, bovendien de financiële man van Lubbers’ transportonderneming, kwam het gesprek al gauw op voetbal.

Volgens ingewijden was het Fledderus die in eerste instantie bij Lubbers informeerde naar doelman Pontus Dahlberg, de Zweeds international die vorig seizoen door FC Emmen werd gehuurd van Watford, maar geen enkele keer officieel in actie kwam voor de Drenten. Het onderwerp keepers was geboren en op zijn beurt informeerde Lubbers naar Padt.

De Emmer preses had vernomen dat de gepokte en gemazelde eredivisiekeeper intern bij FC Groningen had aangegeven dat hij zijn contract niet wilde verlengen, waarop Lubbers informeerde naar de stand van zaken. Een paar dagen later deed hij er nog een belletje achteraan richting Fledderus om formeel naar de gelimiteerde transfersom te vragen die Padt in zijn contract heeft staan.

Daar doen verschillende verhalen de ronde over. Vanuit FC Groningen is steeds beweerd dat het nog tot medio 2021 doorlopende contract van de doelman kan worden afgekocht voor ‘om en nabij’ een miljoen euro, maar volgens bronnen bij FC Emmen zou Padt voor een veel lager bedrag op te halen zijn, naar verluidt 750.000 euro. Omdat Lubbers dat waarschijnlijk nog steeds te gortig vindt voor een 30-jarige keeper, bleef het bij dat ene telefoontje.

Geruchtenmachine

De geruchtenmachine kwam intussen wel op gang en was niet meer te stoppen. Padt zou al een vierjarig contract op zijn bureau hebben liggen en op het punt staan bij FC Emmen te tekenen. Gealarmeerd door alle berichten knoopte Fledderus vanaf zijn vakantie-adres in Italië het gesprek aan met zijn doelman. De twee bespraken alle scenario’s.

Voor de gemoedstoestand van Padt was het waarschijnlijk van doorslaggevend belang dat de technisch directeur aangaf hoezeer hij zijn doelman waardeert en dat hij de keeper helemaal niet kwijt wil, ook niet voor ettelijke tonnen. Daarvoor acht Fledderus Padt veel te belangrijk voor FC Groningen. Veel liever ziet de beleidsmaker hem komend seizoen nog onder de lat staan in het Hitachi Stadion, ook al loopt hij daarna vanwege zijn aflopende verbintenis waarschijnlijk gratis en voor niets de deur uit.

Voor Padt was het op zijn beurt reden om zijn zegeningen te tellen. De doelman heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij het fantastisch zou vinden om in de herfst van zijn carrière nog eens een buitenlands avontuur aan te gaan om daarbij, als het even kan, ook de kassa stevig te laten rinkelen. Met het tekenen van een langjarige verbintenis bij FC Emmen zou hij die deur dichtgooien.

Eigenlijk kan Padt zich, om zijn wens in vervulling te laten gaan, geen betere uitgangspositie wensen dan die hij nu heeft. Als de Amsterdammer zich komend seizoen nogmaals bewijst als een van de beste keepers van de eredivisie, liggen de clubs aan het eind van het seizoen waarschijnlijk aan zijn voeten om hem transfervrij op te halen. Als bonus kan hij dan privé nog een aardige duit aan tekengeld opstrijken ook.

Daarmee eindigde vrijdagochtend vooralsnog de vrijage tussen Padt en FC Emmen met voor de Drentse eredivisionist toch nog een leuke opsteker. Nadat de club eerder deze week al opzien baarde door de bejubelde dribbelaar en ex-FC Groninger Simon Tibbling aan zich te binden opende de flirt met een gerenommeerde doelman als Sergio Padt de ogen van vele voetbalvolgers.

Fox Sports en tal van andere media togen naar Emmen om te zien wat daar deze week aan de hand was. Het imago van de Drenten is rijzende, zoveel is zeker. Ze zullen niet snel meer als campingelftal worden weggezet. Sterker nog, in het land werd al gesproken over het FC Barcelona van het Noorden. Lubbers zal het gniffelend hebben aangehoord.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu