De (voorlopig) laatste briefwisseling Pomp en De Jong: Hartverwarmend

Voetbalverslaggevers William Pomp en Thijs de Jong schrijven elkaar elke week over ‘hun’ club in de eredivisie, ook als er niets te voetballen valt. Lees hier de correspondentie.

Illustratie: Infographics DvhN

Illustratie: Infographics DvhN

Hoi Thijs,

Hierbij voorlopig mijn laatste brief aan jou. Ook als we niet in een coronacrisis waren beland had de reguliere competitie er inmiddels opgezeten. Het is tijd om, zo goed en zo kwaad als het gaat, de gedachten wat te verzetten.

Terwijl ik dit epistel aan jou schrijf, vraag ik me af hoe FC Groningen en FC Emmen waren geëindigd als we als maatschappij niet waren overvallen door dat vreselijke virus. Trainer Danny Buijs en zijn mannen hadden vast de play-offs veiliggesteld. Gevalletje hakken over de sloot denk ik, maar niettemin knap en volgens de doelstelling. Als zo vaak had het toetje voor een wat wrange nasmaak gezorgd. Eerste ronde eruit tegen, pak hem beet, Vitesse. Voor volgend seizoen zou Buijs alvast aankondigen dat de doelstelling kaarsrecht overeind blijft staan, alleen dan wel gepaard met aantrekkelijker voetbal. Een belofte die hij hopelijk snel in kan lossen.

FC Emmen zou ik een mooie elfde plaats hebben toegedicht. In mijn glazen bol zie ik hoe Dick Lukkien uiteindelijk zijn elftal toch zover kreeg dat er ook op vreemde bodem nog aardig wat punten werden gesprokkeld. Het tweede jaar lijfsbehoud op rij zou wederom reden zijn voor een leuk feestje op het stadionplein. Op de dieplader van het transportbedrijf van de voorzitter zou de preses eerst de stadionplannen uit de doeken doen. Aansluitend werden de local heroes Sergio Peña en Miguel Araujo uitgezwaaid. Eindelijk zouden de twee smaakmakers in Peru hun familie weer in de armen kunnen sluiten.

Je hebt vast wel gelezen wat de supporters van FC Emmen afgelopen weekend regelden voor beide heren, die voorlopig vastzitten in Nederland. Een diner op de middenstip, compleet met Spaanse zanger en een live verbinding met het thuisfront. Ik was ooggetuige van het hele tafereel en dacht: dit gebeurt alleen maar in Emmen. Waar een kleine club groot in kan zijn. Ontroerend.

Hartverwarmend zijn ook de reacties die de reddingscampagne van FC Groningen tot dusver oplevert. Natuurlijk is het allemaal vooropgezet, maar niettemin toch uniek dat wereldsterren als Luis Suárez en Virgil van Dijk op sociale media in de bres springen voor hun oude club. Alleen nog niets gehoord van Arjen Robben. Zal ongetwijfeld nog komen. Hoe dan ook, zo komen de clubs de zomer wel door. En wij ook.

Tot snel Thijs, als alles hopelijk weer normaal is.


Hoi William,

Ik vind het een ontzettend droef bericht dat we elkaar een poos niet schrijven. Niet in de laatste plaats omdat ik, als freelancer, voor iedere letter die de krant plaatst betaald wordt. Je had me dan ook geen groter plezier kunnen doen dan met het schrijven van een kattebelletje, maar helaas is het grootste deel van deze kolom weer gevuld door jou. Broodroof!

Als jij FC Groningen de play-offs in fantaseert, kan ik dat op mijn beurt ook met FC Emmen. De Drenten stonden maar drie punten achter FC Groningen en met het wervelende spel van de manschappen van Dick Lukkien waren ze vrij eenvoudig hun Hondsrugburen gepasseerd op de ranglijst. In de play-offs zou FC Emmen echt boven zichzelf uitstijgen. De finale zouden ze winnen van, pak ’m beet, Vitesse. Een waar volksfeest zou losbarsten op het stadionplein; twee jaar na de historische promotie gaat Emmen Europa in. Zonder Sergio Peña, want die is voor 50 miljoen verkocht aan Barcelona.

Helaas blijft het bij een fantasie. Geen Europees voetbal op De Oude Meerdijk, maar gelukkig is Peña ook (nog) niet verkocht. Emmen heeft zich gewoon weer gehandhaafd. Helemaal zelf gedaan, bovendien. Er kwam geen hulp van de KNVB of rechter aan te pas. Een knappe prestatie, want iedereen waarschuwde FC Emmen voor dat tweede, doorgaans lastige jaar in de eredivisie. Maar de Drenten zijn dit seizoen eigenlijk geen moment echt in de problemen geweest.

Problemen zijn er wel in Groningen. Wat een sneu bericht dat elf mensen hun baan kwijt zijn. Maar als ik de berichtjes op Twitter mag geloven, gaat FC Groningen sterker uit deze crisis komen. De ene na de andere oud-speler van FC Groningen heeft een zwikkie seizoenkaarten aangeschaft. Nog even en het stadion zit volgend seizoen weer ouderwets bomvol. Friedrich Nietzsche zei het al: ‘wat je niet doodt, maakt je sterker’.

Ajuus, Thijs

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu