Kogel is door de kerk: SC Cambuur promoveert niet, ADO en RKC blijven in de eredivisie

Foto: ANP

ADO Den Haag en RKC Waalwijk spelen ook aankomend seizoen in de eredivisie. SC Cambuur en De Graafschap blijven in de Keuken Kampioen Divisie. Dat is de uitkomst van D-Day in het Nederlands betaald voetbal.

De directie van de KNVB, met Eric Gudde en Jean Paul Decossaux, heeft na een stemming onder de clubs besloten geen promotie-degradatieregeling te hanteren voor het seizoen 2019/2020. Dat kon door de coronacrisis niet worden uitgespeeld. In een videocall met alle profclubs en vertegenwoordigers van trainers en spelers werd vandaag besproken hoe het verder moest met de eredivisie.

ADO en RKC stonden tamelijk kansloos op de zeventiende en achttiende plaats in de eredivisie. De posities die normaal gesproken rechtstreekse degradatie zouden betekenen. Zeker RKC had zich alleen in een theoretisch geval nog kunnen handhaven in de eredivisie.

Het is uiteindelijk de KNVB die zelf een beslissing moest nemen, maar probeerde daarvoor wel zo veel mogelijk draagvlak bij de clubs te vergaren. De clubs moesten hun stem per mail kenbaar maken in Zeist. Er waren simpel gesteld twee opties: ADO en RKC voor de eredivisie behouden en zodoende Cambuur en De Graafschap (nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie) op het tweede niveau laten. Of ADO en RKC laten degraderen, zodat Cambuur en De Graafschap hun plek konden innemen. Op de achtergrond hebben ADO en RKC flink gelobbyd bij andere clubs om op die manier de druk op de voetbalbond te vergroten.

Europese tickets

Het bestuur betaald voetbal verdeelt de Europese tickets op basis van de huidige ranglijst, zoals de UEFA donderdag ook al dringend verzocht. Dat betekent dat Ajax zich als nummer één rechtstreeks plaatst voor de Champions League en AZ voorronde CL speelt. Feyenoord is als nummer drie verzekerd van de groepsfase van de Europa League en PSV (4de) en Willem II (5de) van de voorrondes van de EL. FC Utrecht valt zo dus buiten de boot, ondanks dat het een duel minder heeft gespeeld dan Willem II en een beter doelsaldo heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu