Degelijk FC Groningen schrijft eerste driepunter bij tegen ontstellend zwak ADO Den Haag

Vleugelverdediger Damil Dankerlui (midden) van FC Groningen in gevecht met Vicente Besuijen en Michiel Kramer van ADO Den Haag. Foto: ROY LAZET

Tegen een onthutsend zwak ADO Den Haag boekte een degelijk FC Groningen zondagmiddag de eerste overwinning van het seizoen. Er was een eigen doelpunt van Shaquille Pinas voor nodig om de 0-1 eindstand op het scorebord te brengen.

Zoals verwacht begon trainer Danny Buijs met Ajdin Hrustic op de plaats van de geblesseerd geraakte Arjen Robben. Mogelijk was het het laatste duel van de Bosnische Australiër voor FC Groningen. Naar verluidt naderen Eintracht Frankfurt en de noordelijke voetbaltrots elkaar over de hoogte van de afkoopsom voor het nog tot medio 2021 doorlopende contract.

Hoewel een eventuele verkoop van Hrustic technisch directeur Mark-Jan Fledderus de mogelijkheid zou verschaffen Abdoulrahmane Harroui los te weken van Sparta, bewees de wedstrijd in het Haagse Cars Jeans Stadion dat FC Groningen de grillige middenvelder tot dusver nog behoorlijk hard nodig heeft. Als er iets van Groningse dreiging ontstond in de residentie, was Hrustic er vaak bij betrokken.

Armoedig ogend ADO

Het duurde even voordat FC Groningen profijt trok van de vrijheid die het van het armoedig ogende ADO kreeg. De Hagenaars zetten in de eerste helft nauwelijks druk op de Groninger opbouw. In plaats van daarvan te profiteren, dreigden de noorderlingen te verzanden in eindeloze passjes breed. Gaandeweg de wedstrijd durfden de gasten het initiatief meer in handen te nemen en begon Daniël van Kaam zich vanaf het middenveld meer en meer met de opbouw te bemoeien. Mo El Hankouri en Hrustic werden vaker gevonden. Waar El Hankouri zich als vanouds vaak verslikte in zijn eigen acties, toonde Hrustic zich effectiever.

Hrustic aan de basis van de 0-1

De begeerde middenvelder stond dan ook aan de basis van de openingstreffer. Hrustic gaf de bal op rechts mee aan de mee opgekomen Damil Dankerlui. De back gaf de bal vanaf de achterlijn hoog voor. Aan de andere kant van het strafschopgebied werd de bal opgepikt door Bart van Hintum. De linker vleugelverdediger gooide de bal opnieuw voor de pot, waar Hagenaar Shaquille Pinas zich er geen raad mee wist en de 0-1 op knullige wijze achter zijn eigen doelman werkte.

Het was een terechte voorsprong voorsprong voor FC Groningen, dat van de thuisclub bijna de gehele eerste helft niets te duchten had. Zelf kregen de Groningers nog een paar goede mogelijkheden om de score uit te bouwen. Zo scheerde een schot van Azor Matusiwa rakelings langs de paal en kreeg ook de nieuwe spits Jörgen Strand Larsen een dot van een mogelijkheid vanuit een corner van Hrustic. De Zweed stuitte op ADO-doelman Luuk Koopmans.

ADO begon iets terug te doen

Vlak voor rust begon ADO iets terug te doen met onder meer een vrije trap van Dante Rigo die net voorbij de goede kant van de paal ging voor FC Groningen. Het was de opmaat naar de tweede helft, waarin FC Groningen steeds slordiger begon te spelen en de thuisclub de druk wist op te voeren. Analist Jan Mennega was halverwege de tweede helft van mening dat de noorderlingen de zege over de streep moesten kunnen trekken. ,,Maar dan moet er wel weer wat leven in de brouwerij komen.’’ Dat probeerde Buijs met het doorvoeren van enkele wissels.

Uiteindelijk waren de grootste kansen alsnog voor de Groningers. Twintig minuten voor tijd was het de tegenvallende Ramon Pascal Lundqvist die op aangeven van El Hankouri de bal op het doel kopte. Hij zag Koopmans de inzet spectaculair uit het doel tikken. Een paar minuten later was het Hrustic die de wedstrijd in het slot had moeten gooien. Op aangeven van invaller Tomas Suslov had hij de bal vrij voor het inschieten, maar Hrustic faalde hopeloos. Suslov had ook zelf nog een grote kans in de ultieme slotfase, maar ook nu bleef Koopmans de situatie meester. Zo bleef de 0-1 tot het eind op het scorebord staan en kon FC Groningen de eerste drie punten van het seizoen bijschrijven. Daar bracht ook het traditionele ‘Haags kwartiertje’ geen verandering meer in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu