'Dertig procent amateurvoetbalclubs vreest voor voortbestaan'

Een fragment uit het duel Rolder Boys-Annen. Jaap Jan Mulder en Steijn Bloembergen strijden om de bal. Foto: Archief DVHN/Jaspar Moulijn

De belangenbehartiger van amateurvoetbalclubs maakt zich grote zorgen over de toekomst van de verenigingen in Nederland.

Dertig procent van de clubs zou zelfs vrezen voor het voortbestaan van de club. Dat is gebleken uit een rondgang langs 1600 leden van Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen.

,,Natuurlijk is de BAV blij dat verenigingen weer gelegenheid kunnen bieden om te sporten, maar de sluiting van de kantines betekent in feite een financiële lockdown. Dat kan niet meer ingehaald worden”, aldus voorzitter Ben van Olffen.

'Veel clubs hebben geen lange adem'

Onlangs maakt het kabinet bekend dat sportkantines hun deuren moesten sluiten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op de sportparken mag momenteel wel worden gesport, maar publiek is niet welkom.

Volgens de voorzitter van de belangenorganisatie moet er snel een tweede steunpakket voor sportclubs komen. ,,Van het eerste steunpakket voor de sport hebben veel verenigingen kunnen profiteren. Veel amateurclubs hebben nu geen lange adem. Er moet binnenkort iets gebeuren én het moet snel worden uitgevoerd.”

Tijdens de eerste coronagolf waren de zorgen van de clubs aanzienlijk minder groot. Toen vreesde volgens BAV 8,7 procent van de leden voor het voortbestaan van de club.

Geen compensatie voor huur

BAV hekelt de houding van veel gemeenten, die in sommige gevallen de clubs niet hebben gecompenseerd voor de huurvergoeding. ,,Het is schrijnend dat er nog gemeenten zijn die verenigingen niet gecompenseerd hebben voor de huurvergoeding voor de periode maart tot en met juni, terwijl de Rijksoverheid hiervoor 120 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld”, aldus Van Olffen.

,,Beseffen zij wel welke sociale waarde verenigingen hebben in de samenleving, in het dorp en in de wijk? Natuurlijk, verenigingen zullen de financiële bakens moeten verzetten, maar een vereniging die verdwijnt, komt niet zo maar terug.”

Nieuws

Meest gelezen

menu