Deze 19-jarige voetbalster uit Nieuwleusen gaat aan de slag voor RB Leipzig (dat uitkomt op tweede niveau)

Melanie Gerrits met het shirt van haar nieuwe club RB Leipzig. Foto: eigen foto

„Dit is een droom die uitkomt. Sneller dan verwacht”, zegt Melanie Gerrits. De 19-jarige voetbalster uit Nieuwleusen is namelijk net aan haar eerste buitenlandse avontuur begonnen, bij het Duitse RB Leipzig.

Van het dorp naar de grote stad. Dat is wel even wennen. „Begin augustus heb ik voor twee jaar getekend en daarna heb ik met mijn ouders spullen gekocht voor mijn appartementje. Dan sta je dus 30 minuten in de rij. En ik moest nog trainen. Gelukkig was ik net op tijd.”

Achteraf gezien kan ze er wel om lachen. Gerrits woont inmiddels met een aantal teamgenoten net buiten het centrum van Leipzig, dat vanuit het verleden bekendstaat vanwege handel en muziek. Zo woont en werkt de bekende componist Johann Sebastian Bach tot zijn dood in 1750 in de Oost-Duitse stad.

Tweede niveau

Maar Leipzig is ook voetbal. Sinds Red Bull, bekend van zijn energiedrankjes, in 2009 zijn intrede doet als grote geldschieter is RB Leipzig als een komeet omhoog geschoten. De mannen behoren inmiddels tot de top in Duitsland en de vrouwen hebben dezelfde ambitie. Na de oprichting vier jaar geleden wordt komend seizoen voor het eerst op het tweede niveau gespeeld. Met Gerrits.

„Ik wilde na mijn periode bij sc Heerenveen graag naar het buitenland. Leipzig nodigde mij uit voor drie proeftrainingen en dat beviel van beide kanten. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik altijd heb gedacht dat Duitsland voor mij als voetballand niet geschikt was. Ik ben toch meer een technische speelster en moet het minder van mijn fysiek hebben. Maar hier wordt gewoon goed gevoetbald. Ik denk dat het wel gaat klikken.”

Twente, Zwolle en Nieuwleusen

Gerrits, die in Nederland ook in het shirt van FC Twente, PEC Zwolle en uiteraard SV Nieuwleusen heeft gespeeld, kan zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten. Op trainingen merkt ze al dat er net iets meer van haar gevraagd wordt. „Het is een tikkeltje harder werken en de trainingen duren meestal ruim twee uur. Vind ik niet erg. Ik houd daar juist wel van. Ben ook iemand die niet goed tegen haar verlies kan en gewoon wil winnen. Dat sluit wel aan bij de Duitse mentaliteit.”

Deze week is ze vrij en vervolgens wordt er vier tot vijf keer per week getraind en toegewerkt naar het begin van de competitie, begin oktober. Tot die tijd kan Gerrits zich nog meer gaan settelen in Leipzig. „Ik krijg niet snel heimwee, maar het is wel even zoeken. Laatst was ik een uur in de supermarkt bezig om alles te vinden. En ik moet aan mijn Duits gaan werken. Straks krijg ik één keer per week anderhalf uur les. Dat gaat vast helpen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu