Deze tien talenten leverden FC Groningen de meeste miljoenen op

Ritsu Doan, Luis Suárez, Tim Matavz, Filip Kostić, Dusan Tadić, Arjen Robben, Stef Nijland en Jeff Chabot.

Ritsu Doan schaart zich met zijn transfer naar PSV in een illuster rijtje: de Japanner staat op een gedeelde eerste plek van duurste uitgaande transfers bij FC Groningen. Welke negen andere spelers leverden de noorderlingen de meeste miljoenen op?

1. (gedeeld) Marcus Berg (10 miljoen)

In de zomer van 2007 moest FC Groningen op zoek naar een vervanger voor de naar Ajax vertrokken Luis Suárez. Toenmalig directeur van de FC Hans Nijland tastte diep in de buidel voor de topscorer van de Zweedse competitie Marcus Berg: hij kwam voor 4 miljoen euro. Groningen legde een recordbedrag neer, maar Berg bleek de miljoenen dubbel en dwars waard. Na 32 doelpunten in 56 wedstrijden vertrok de Zweed in 2009 naar Hamburgers SV. Naar verluidt maakten de Duitsers liefst 10 miljoen euro over voor de spits.

1. (gedeeld) Ritsu Doan (10 miljoen)

De Japanner Doan is de laatste grote klapper van de FC. De aanvallende middenvelder kwam in 2017 op huurbasis over van het Japanse Gamba Osaka. Doan maakte indruk in zijn eerste seizoen, dus nam Groningen de speler een jaar later definitief over voor 1,7 miljoen euro. Een jaar later kon de Trots van het Noorden flink cashen: PSV betaalde 10 miljoen euro (in twee termijnen; eerst 7,5 miljoen en later nog 2,5) voor Doan. Daarboven op komt nog een doorverkooppercentage en eventuele bonussen.

 

3. Luis Suárez (7,5 miljoen)

In de zomer van 2006 meldde El Pistolero zich in de groene kathedraal. Suárez kwam voor anderhalf miljoen naar Groningen en vertrok na één seizoen alweer naar Ajax. Die club telde 7,5 miljoen euro neer voor de aanvaller, die zijn transfer uiteindelijk forceerde met werkweigering en een arbitragezaak. De aanvaller verloor die zaak, maar beide clubs kwamen vervolgens al snel tot een akkoord. In Amsterdam groeide Suárez uit tot absolute doelpuntenmaker. De Uruguayaan kwam in 110 wedstrijden tot 81 doelpunten.

4. Tim Matavz (7 miljoen)

PSV spekte vaker de clubkas van FC Groningen en komt vier keer voor als koper in dit lijstje. Na een ijzersterk seizoen in het Noorden met twintig doelpunten in 35 wedstrijden, telden de Eindhovenaren 7 miljoen neer voor de Sloveen Tim Matavz. De spits verkaste vervolgens naar FC Augsburg, maar speelt inmiddels weer in Nederland: sinds 2017 maakt de goalgetter zijn doelpunten voor Vitesse.

 

5. Filip Kostić (6 miljoen)

Trainer Robert Maaskant zag het niet in hem zitten, maar onder leiding van Erwin van de Looi groeide Filip Kostić in het seizoen 2013/2014 uit tot een van de smaakmakers van de eredivisie. De FC verkocht de aanvaller in 2014 met een mooie winst aan bundesliga-club VfB Stuttgart. De Duitsers telden 6 miljoen euro voor hem neer, terwijl FC Groningen hem twee jaar eerder aantrok voor 1,25 miljoen.

 

6. Dusan Tadić (5,5 miljoen)

De Serviër Dusan Tadić is inmiddels aanvoerder van Ajax, maar hij speelde zijn eerste wedstrijden op Nederlandse bodem voor FC Groningen. In het seizoen 2011/2012 leverde Tadic de meeste assists van de eredivisie. Het spel van de aanvallende middenvelder wekte de interesse van FC Twente, dat de sterkhouder in 2012 overnam voor 5,5 miljoen euro.

 

7. Arjen Robben (4,3 miljoen)

Buitenspeler Arjen Robben is de absolute parel uit de jeugdopleiding van FC Groningen. De oud-speler van grootmachten Bayern München, Real Madrid en Chelsea was twee seizoenen te bewonderen in het Oosterparkstadion. PSV meldde zich in 2002 voor de dribbelaar en telde 4,3 miljoen euro voor hem neer.

 

8. Stef Nijland (4 miljoen)

Directeur Hans Nijland zag zijn zoon Stef debuteren voor de Trots van het Noorden in augustus 2007, in een uitwedstrijd bij NAC Breda. Het jeugdproduct van FC Groningen werd meteen bestempeld als groot talent. Op 20-jarige leeftijd vertrok Nijland naar PSV. De Eindhovenaren maakten een bedrag van 4 miljoen euro over naar FC Groningen, maar in Eindhoven maakte de speler verwachtingen niet waar. Momenteel vecht Nijland voor een basisplaats bij De Graafschap.

9. Bruno Silva (3,75 miljoen)

FC Groningen plukte Bruno Silva in 2005 weg bij het Uruguayaanse Danubio FC. De aanvallend ingestelde rechtsback speelde drie seizoenen voor de Trots van het Noorden en vertrok in 2007 – net als Rasmus Lindgren en Suárez – naar Ajax. De Amsterdammers betaalden 3,75 miljoen euro voor de vleugelverdediger.

 

10. Jeff Chabot (3,7 miljoen)

Hij maakte niet eens zo’n geweldig debuutseizoen door met FC Groningen, maar toch kreeg Jeff Chabot zijn droomtransfer deze zomer. Na een jaar bij de Trots van het Noorden klopte het Italiaanse Sampdoria op de deur voor de linksbenige centrale verdediger. FC Groningen ontving een forse transfersom voor Chabot: de Italianen maakten 3,7 miljoen over naar de noorderlingen.

Net niet in deze top tien: Gijs Luirink (3,5 miljoen), Ludovit Reis (3,25 miljoen), Jordi Hoogstrate (3,2 miljoen), Erik Nevland (3 miljoen), Virgil van Dijk (3 miljoen), Andreas Granqvist (2,5 miljoen), Eric Botteghin (2,5 miljoen),  Juninho Bacuna (2,5 miljoen), Rasmus Lindgren (2,5 miljoen) en Tjaronn Chery (2,3 miljoen).

Dit artikel is gebaseerd op transferbedragen van de website www.transfermarkt.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu