Dick Lukkien legt vinger op de zege plek na de nederlaag van FC Emmen tegen Sparta. 'Daar word je natuurlijk niet blij van'

Trainer Dick Lukkien van FC Emmen staat de pers te woord voorafgaand aan het duel met Sparta Rotterdam, dat met 0-2 verloren zou gaan.

Trainer Dick Lukkien van FC Emmen staat de pers te woord voorafgaand aan het duel met Sparta Rotterdam, dat met 0-2 verloren zou gaan. Foto: ANP

Dick Lukkien sprak na afloop van het duel tussen FC Emmen en Sparta Rotterdam van een verdiende nederlaag, maar legde tegelijkertijd de vinger op de zere plek. Dit is wat er volgens hem misging.

Er werd in de week voorafgaand aan het duel nog zó op gehamerd en toch ging het mis. Ongelooflijk, liet Lukkien na afloop weten. „Het is niet zo dat we werden verrast door wat Sparta Rotterdam doet”, zei hij. „Alleen wát zij doen, doen ze wel heel goed. Zo eerlijk moet ik zijn. Ik ben heel erg onder de indruk van die ploeg. Maar als je het de hele week hebt over het feit dat Koki Saito rechtsbenig is en naar binnen dribbelt, en dan zie je die eerste goal: daar word je natuurlijk niet blij van. We hebben met z’n allen niet goed genoeg verdedigd.”

‘Dat zoog alle energie uit ons’

Eerlijkheid gebiedt te zeggen: de treffer van Saito was fenomenaal. De Japanner trok vanaf de linkerflank naar binnen, zette zowel Mohamed Bouchouari en Jari Vlak te kakken met een briljante voetbeweging en schoof de bal vervolgens beheerst in de verre hoek langs FC Emmen-goalie Mickey van der Hart. Maar zoals onze analist Marnix Kolder al zei: „Dat mag natuurlijk nooit gebeuren. Bouchouari dekte goed de buitenkant en Vlak had op zich goed de binnenkant, maar Vlak hapte en stapte in waar dat je dat nooit moet doen en gaf Saito de ruimte.”

Lukkien zag het al een aantal minuten aankomen. „Ik vond in de vijf minuten voor die goal dat er wat bij ons aan schortte. Mohamed dekte een keer door aan de binnenkant en Lucas Bernadou liet zomaar ineens zijn eigen man lopen. Als het drie tegen drie is, dan moet je blijven communiceren. Blijf een beetje in positie en probeer vooruit te dekken. Des te hoger je dekt en des te hoger je druk zet, des te minder de tegenstander van positie gaat wisselen. Dat deden we niet goed. Het doelpunt van Saito vlak voor rust zoog alle energie uit ons.”

‘Dan verlies je verdiend’

Zonde, vond Lukkien. Des te meer omdat de oefenmeester van de Emmenaren in ieder geval in de eerste helft een redelijk gelijk opgaande wedstrijd zag. „Alleen je ziet dat Sparta meer dreiging heeft dat wij dat hebben. Zij maken bijvoorbeeld twee doelpunten uit een één-tegen-één-situatie (Vito van Crooij scoorde vlak voor het eindsignaal de tweede, red.). Wij kregen in de eerste helft ook een aantal mogelijkheden om te scoren, maar hebben desondanks minder dreiging. Sparta heeft gewoon een goede ploeg.”

Hoewel er teleurstelling heerste, was er ook berusting. „Ik heb mijn spelers na afloop gezegd dat ik geen ploeg heb gezien die opgaf. Ze hebben hun stinkende best gedaan, we zijn tot het eind blijven strijden, maar Sparta was gewoon aan beide uiteinden van het veld beter dan FC Emmen: de ploeg heeft beter verdedigd en aangevallen. Dan verlies je verdiend. We verliezen daarnaast te veel energie door te veel meters te maken. Herkenning van dat soort dingen, in het hoogste tempo op het hoogste niveau, vraagt af en toe nog wat te veel van mijn jongens.”