Dick Lukkien ziet de magie stukje bij beetje terugkeren bij FC Emmen: Het begint er weer een beetje op te lijken

De schrik zat er toch een beetje in bij FC Emmen na twee forse oefennederlagen. De magie leek verdwenen, maar trainer Dick Lukkien is ervan overtuigd dat die op tijd terugkeert. Tegen Telstar begon het er alweer een beetje op te lijken.

FC Emmen-trainer Dick Lukkien

FC Emmen-trainer Dick Lukkien Foto: Jan Kanning

Je kunt er elk jaar weer alle clichés op loslaten. ‘Uitslagen in de voorbereiding zeggen niets’. ‘Als we er straks maar staan als het om het echie gaat’. Michel van Oostrum zei het ook mooi in de zaterdagkrant. De topscorer aller tijden van FC Emmen herinnerde zich een dijk van een voorbereiding, maar wat volgde was een waardeloos seizoen. ,,En het was ook wel eens andersom’’, zei de goaltjesdief er meteen bij.

Clichés zijn vaak waar, dus het zal met FC Emmen ook allemaal wel goed komen. Toch waren ze zaterdag op de Meerdijk maar wat blij dat er na de forse oefennederlagen tegen SC Cambuur (2-5) en FC Groningen (1-4) eindelijk een positief resultaat kon worden genoteerd tegen Telstar. De eerste divisieclub uit Velsen-Zuid ging met 1-0 ten onder door een vroege goal van Michael de Leeuw na knap voorbereidend werk van Marko Kolar. Misschien nog wel belangrijker was het feit dat de Drentse defensie na negen tegentreffers in de eerste twee duels deze keer de nul wist te houden.

Niet spastisch doen

Echt druk maakte trainer Dick Lukkien zich naar eigen zeggen nog niet om de valse start. ,,Natuurlijk, ik ben een winnaar, ik wil altijd winnen. Je hoopt ook altijd dat je meteen in de eerste wedstrijd kunt laten zien wat je in huis hebt, maar dat is niet reëel als je kijkt dat we vijf maanden geen wedstrijden hebben gespeeld. Je moet ook niet al spastisch doen over die eerste resultaten. Als wij tegen FC Groningen waren blijven spelen met onze beste elf, hadden we niet verloren. Daar ben ik heilig van overtuigd.’’

Het spel van FC Emmen is gebaseerd op automatismen en vaste sjablonen. Spelers moeten elkaar blindelings kunnen vinden en precies van elkaar weten wat ze in welke situatie doen. Die vastigheden kwamen tegen Telstar voor het eerst weer enigszins aan de oppervlakte. ,,We hadden controle, we hadden dreiging, het begon weer een beetje te lijken op wat we kunnen’’, concludeerde ook Lukkien, die het verdwijnen van de automatismen ondanks een beperkt aantal mutaties goed kan verklaren. ,,Automatismen ontstaan door ze constant te oefenen, ze steeds weer uit te voeren. Als je lange tijd geen partijspel en oefenvormen kunt doen op de training, glipt het weg. Dat is logisch.’’

Aanknopingspunt om verder te bouwen

Volgens de trainer is er nog tijd genoeg om in de juiste vorm te geraken voor de competitie-ouverture tegen VVV-Venlo op zondag 13 september. ,,We hebben nog vier weken. Deze wedstrijd is in ieder geval een mooi aanknopingspunt om verder te bouwen.’’ Met name de rechterkant van FC Emmen en specifiek de wisselwerking met vleugelverdediger Glenn Bijl en middenvelder Simon Tibbling kwam beter uit de verf tegen Telstar.

De belangrijkste zorg voor Lukkien is op dit moment dat zijn ziekenboeg niet gaat uitpuilen. Tijdens de eerste drie testcases viel er telkens één schakel weg. En dat waren niet de minsten. In de eerste wedstrijd was het Sergio Peña die geblesseerd uitviel, in het tweede duel volgde Nikolai Laursen en zaterdag greep Anco Jansen in de tweede helft naar zijn hamstrings, waarna de Emmer paradijsvogel de kleedkamer opzocht.

Niet van het pamperen

,,Bij Anco was het eigenlijk uit voorzorg dat we hem eruit haalden’’, stelt Lukkien de achterban gerust. ,,Hij voelde de spier vollopen. Het betekent wel dat we nog fitter moeten worden. We struggelen nog een beetje met de belasting, maar ik zie wel dat de fitheid toeneemt. We moeten heel zuinig zijn op onze spelers, maar we moeten wel op zoek naar de grens. Dat is topsport. Ik ben niet van het pamperen. Het is gewoon gas geven en daar op een goede en verstandige manier mee omgaan.’’

Peña traint alweer mee met de groep en ook met Laursen gaat het de goede kant op. De testcase van woensdagmiddag tegen Heracles Almelo komt voor beide mannen te vroeg, maar het idee is dat ze er volgende week maandag tegen PEC Zwolle weer bij kunnen zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
menu