Directeur Eredivisie CV: iedereen maakt zijn eigen afweging

Directeur Eredivisie CV: iedereen maakt zijn eigen afweging ANP

Mattijs Manders kan leven met de manier waarop de eredivisie afgesloten is. "Een competitie achter de groene tafel beëindigen is het slechtst denkbare scenario", stelt de directeur van de Eredivisie CV, de koepelorganisatie van alle clubs uit de hoogste voetbalklasse. "Maar er was geen alternatief."

Het was een emotionele dag voor iedereen die betrokken is bij het betaalde voetbal. "Voor alle clubs", stelt Manders. "Zeker voor de clubs waarvoor de effecten het grootst zijn. Ook voor de KNVB en alle fans van de club."

De KNVB wees uiteindelijk geen degradanten aan in de eredivisie. Dat was goed nieuws voor RKC Waalwijk en ADO Den Haag, de hekkensluiter en nummer voorlaatst van de ranglijst. SC Cambuur en De Graafschap, de nummers een en twee van de Keuken Kampioen Divisie mochten niet promoveren.

Bijzondere situatie

De nationale voetbalbond ging voorbij aan de wensen van alle profclubs, die ook een stem mochten uitbrengen. Maar liefst zestien clubs waren voor promotie en degradatie. Negen verenigingen stemden tegen en negen andere clubs onthielden zich van stemming en vonden dat de KNVB maar moest beslissen.

Ook de eredivisieclubs stemden niet unaniem. Had de directeur van de Eredivisie CV niet op meer solidariteit gehoopt? "Iedereen maakt zijn eigen afweging", antwoordt hij. "En veel clubs onthielden zich van stemming omdat ze zich niet wilden mengen in strijd om promotie of degradatie. Het was ook een raadpleging en geen stemming. Dus van verdeeldheid kan je volgens mij niet echt spreken. Deze situatie was zo bijzonder en de KNVB heeft in ieder geval een besluit durven nemen."

Grote uitdaging

FC Utrecht voelt zich zwaar gedupeerd. De bekerfinalist was een overwinning verwijderd van een plaats in de groepsfase van de Europa League en stond slechts drie punten achter op Willem II, met een wedstrijd minder gespeeld en een veel beter doelsaldo. FC Utrecht is zelfs zo boos dat het naar de rechter stapt. "Zij proberen hun recht te halen, zo zien ze dat", zegt Manders. "Maar dat is iets anders dan verdeeldheid."

Hoe nu verder? "De UEFA kijkt op 27 mei naar de verdeling van de Europese tickets", doelt Manders op Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II. "Clubs gaan weer trainen volgens alle protocollen. Hopelijk start ergens in september de nieuwe competitie. Idealiter met publiek maar dat is niet erg realistisch. Eventueel zonder fans of met zeer beperkt publiek."

Komt er een noodplan voor alle profclubs? Gaat het kabinet helpen als er clubs dreigen om te vallen? "Ook het voetbal staat voor een grote uitdaging", ziet Manders. "Maar dat geldt voor veel bedrijfstakken. Ik lees net over een begrotingstekort van 92 miljard euro. Dat is toch ongekend. Als dit lang gaat duren, dan zal het leed niet te overzien zijn."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu