Dit maakt de onverstoorbare keeper Kjell Scherpen van FC Emmen geschikt voor een topclub als Ajax

Het is niet verwonderlijk dat Ajax en andere grote clubs nu al op Kjell Scherpen (19) jagen. De jonge doelman van FC Emmen lijkt gemaakt voor de top. En niet alleen vanwege zijn lengte.

FC Emmen-doelman Kjell Scherpen staat in de basis bij Oranje. Foto ANP

FC Emmen-doelman Kjell Scherpen staat in de basis bij Oranje. Foto ANP

Kjell Scherpen had tot dit seizoen pas 90 minuten betaald voetbal in de benen. Om maar even te onderstrepen hoe snel het met hem is gegaan. De boomlange doelman debuteerde in november 2017 voor FC Emmen tijdens de uitwedstrijd tegen Helmond Sport (3-1 verlies). Eerste doelman Dennis Telgenkamp moest vanwege een griepje verstek laten gaan.

Scherpen maakte indruk, maar de Emmenaren speelden één van de slechtste wedstrijden van het seizoen. Een van de meegereisde fans maakte na afloop een selfie met Scherpen. ,,Het leek me niet handig om vrolijk te poseren. Bovendien was ik op dat moment ook hartstikke teleurgesteld. Pas later kon ik een beetje trots zijn op mijn prestatie”, zei het kind van de club.

In de voetsporen van vader Herman

Hij trad in Helmond in de voetsporen van vader Herman Scherpen, die begin jaren negentig een kopsterke aanvallende middenvelder was bij de Drentse bvo. Niet dat het talent van Scherpen junior pas in 2017 herkend werd. De keeper sloeg in de jeugdopleiding van FC Emmen tot twee keer toe een jaargang over en was al snel in beeld bij de nationale jeugdelftallen.

Hij tekende al in maart 2017, een half jaar voor zijn debuut, een profverbintenis tot medio 2020. Dat was in een tijd dat de contracten op De Oude Meerdijk niet bepaald bij bosjes uitgedeeld konden worden.

Scherpen greep in de voorbereiding op dit seizoen al zijn kans, mede doordat concurrent Dennis Telgenkamp niet fit aan de oefencampagne begon. Trainer Dick Lukkien durfde het aan om met een eerste doelman van 18 jaar, die nog gewoon op de fiets naar het stadion komt, de eredivisie in te gaan. Met zijn sterke debuut in de seizoensopener bij ADO Den Haag (1-2) vestigde Scherpen meteen zijn naam bij het landelijke voetbalpubliek.

Toekomstig keeper van Oranje

Gertjan Verbeek noemde Scherpen in alle euforie zelfs de toekomstig keeper van het Nederlands elftal, waarop de hoofdrolspeler zich liet ontvallen dat hij in de toekomst de vaste doelman van zijn jeugdliefde Feyenoord wilde worden.

Toch kreeg hij dit seizoen ook kritiek. Scherpen maakte een paar mindere beurten en kostte FC Emmen soms punten, waarbij de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-3) het meest in het oog sprong. Lukkien hield onder de lat echter vast aan de jeugdinternational van Oranje.

Lukkien weet ook wel dat Scherpen soms nog kwetsbaar is en vooral aan zijn voetenwerk nog een hoop kan verbeteren, maar is ook onder de indruk van diens ontegenzeggelijke talent en onverstoorbaarheid.

Volwassenheid van portier van twee meter vier

Dat Scherpen afgelopen maand ondanks trieste familie-omstandigheden beslist wilde blijven keepen, zei veel over de volwassenheid van de portier van twee meter vier. De rouwende doelman ervoer rond de thuiswedstrijd tegen Vitesse (0-3), toen er een ingrijpende minuut stilte was vanwege het overlijden van broer Jorg, aan alle kanten steun.

Dat Ajax op dit moment de meest serieuze gegadigde is voor Scherpen, is niet zo gek. De Amsterdammers azen op jong Nederlands talent en hebben aan geld geen gebrek. Het ligt voor de hand dat Ajax zich spoedig zal melden bij FC Emmen met een bod, waarbij het een optie is dat Scherpen nog één of meerdere seizoenen bij FC Emmen wordt gestald.

De Drenten zelf zouden Scherpen evenwel het liefst langer vastleggen en hopen dan in een later stadium de hoofdprijs te ontvangen voor het talent uit eigen kweek. De onderhandelingen over een nieuw contract zitten echter muurvast, waardoor FC Emmen niet zomaar een bod van Ajax kan afwimpelen. Dan is er het risico dat Scherpen volgend jaar zomer gratis en voor niets alsnog de deur uitloopt. Het spreekt voor zich dat de club zulks ten koste van alles wil voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu