Dit zijn de mooiste momenten en de beste goals van Lionel Messi bij FC Barcelona. Record op record en de rivaliteit met Ronaldo

FC Barcelona kondigde donderdagavond aan dat bijna zeventien jaar na zijn debuut Lionel Messi Camp Nou gaat verlaten. De Argentijn zorgde bij de Catalaanse club ruim anderhalf decennia voor het ene na het andere betoverende moment.

Lionel Messi viert een van zijn vele hoogtepunten in het Barcelona-shirt.

Lionel Messi viert een van zijn vele hoogtepunten in het Barcelona-shirt. Foto: ANP/HH

Debuut en eerste goal

Zou Frank Rijkaard hebben vermoed wat voor een aanstaande legende hij liet debuteren op 16 oktober 2004? Het jochie naast hem zag er in ieder geval nog niet uit alsof hij spoedig week in week uit de voetbalwereld zou doen verbazen. Klein, bleek en lang en veel bruin haar dat in zijn nek ligt.

Toch had Rijkaard veel vertrouwen in deze piepjonge debutant. In de stadsderby tegen Espanyol werden er door de Nederlandse coach acht minuten ingeruimd voor de op dat moment 17-jarige Lionel Messi. Hij verving Deco en stond op het veld met spelers als Ronaldinho, Carles Puyol, Xavi, Giovanni van Bronckhorst en Henrik Larsson.

 

Zijn eerste officiële duel in het shirt van de Catalanen zorgde niet direct voor een stortvloed aan wedstrijden. Sterker nog, het overgrote deel van de tijd zat Messi gedurende de weken die volgden niet eens bij de wedstrijdselectie. En als hij mocht invallen, was de speeltijd vaak beperkt.

Toch kon hij in die geringe minuten die hem werden gegund ook veel uitrichten, zo liet hij aan het einde van het seizoen zien tegen Albacete. Slechts twee minuten waren er weggelegd voor Messi. Het was echter genoeg om na een fraai stiftpassje van Ronaldinho de bal over de keeper binnen te liften.

Tijd voor een feestje? Nee. Zijn eerste goal in het blauw-rood bleek spijtig genoeg een afgekeurde. Ronaldinho en Messi waren echter niet te beroerd om het kunststukje luttele tellen later te herhalen. Wederom met een lobpass en lobafronding verschalkten ze de tegenstander. Dit keer telde het doelpunt wel. Ronaldinho nam de kleine doelpuntenmaker op zijn rug en liep even met hem rond, alsof hij tegen het publiek in Camp Nou wilde zeggen: „Kijk maar eens goed! Dit is jullie nieuwe ster.”

Kopie van Maradona

Daarna maakte Messi - mede door een weergaloos jeugd WK met Argentinië in Nederland - snel naam. Steeds vaker werd hij vergeleken met een andere landgenoot die ook ooit voor FC Barcelona speelde: Diego Armando Maradona. De mensen die zich nog niet aan die vergelijking durfden te wegen, konden er na 24 april 2007 echter nog moeilijk omheen.

Tegen Getafe liet Messi een goal optekenen, die in alle opzichten ontzettend veel leek op die van Maradona op het WK van 1986 tegen Engeland. En nee, dan niet die befaamde handsbal. Het was de solo die Messi uitvoerde. Al dollend begon hij op de middenlijn, waarna hij in een haast identieke rush verschillende verdedigers passeerde, de keepers omspeelde en de bal in het doel deponeerde.

Niet zelden zou Messi in de toekomst op vergelijkbare wijze nog tegenstanders voorbij flitsen om succesvol af te drukken. Ook stal hij de show met weergaloze stiftjes en doeltreffende vrije trappen. Misschien was de schoonheid soms groter, maar nooit werden die treffers zo iconisch als die tegen Getafe. Misschien wel omdat het geen unieke goal betrof, maar eentje die de liefhebber al eerder dacht te hebben gezien.

 

Rivaliteit met Ronaldo

Waar Messi in zijn eerste jaren schitterde in Spanje, deed Ronaldo dat in Engeland bij Manchester United. De twee werden al vaak met elkaar vergeleken, maar dat zou alleen maar meer worden, toen Ronaldo in 2009 de overstap naar Real Madrid maakte. Beide sterren kwamen hierdoor in dezelfde competitie te spelen, met twee gegarandeerde ontmoetingen per seizoen.

Al snel stuwden de twee elkaar tot ongekende hoogten. De doelpuntenwedloop tussen beiden kende een absoluut hoogtepunt in het seizoen 2011/12. Ronaldo reikte tot het waanzinnige aantal 61 treffers, terwijl Messi die voetbaljaargang liefst 73 doelunten liet noteren. Ook was hij goed voor 33 assists en dat alles in slechts zestig officiële duels.

Record na record

De drive die Messi, leverde hem tal van records op. In het kalenderjaar 2012 weet hij 79 keer het net te vinden voor FC Barcelona (en nog eens twaalf keer voor Argentinië). Daarmee schoot hij een precies veertig jaar oud record van Gerd Müller uit de boeken. De Duitser kwam in 1972 tot 85 doelpunten. Ook werd Messi de eerste speler die vijf keer het net wist te vinden in één Champions League-duel. Bayer Leverkusen kreeg in 2012 een flinke oorwassing in de achtste finale: 7-1. Twee keer Tello, vijf keer Messi.

Hij verbrak door de jaren heen uiteraard ook andere records. Afgelopen seizoen nog werd hij de speler met de meeste wedstrijden in de clubgeschiedenis van FC Barcelona. Met 778 heeft hij er elf meer dan Xavi. Ook ging hij in de meest recente voetbaljaargang Pele voorbij. De Braziliaan scoorde in zijn loopbaan 643 keer voor Santos, maar dankzij 672 treffers is dat record nu ook in handen van La Pulga.

 

Potje kwartetten

Niet alleen wat betreft doelpunten en statistieken bereikte Messi extreem hoge pieken. Ook op het gebied van clubprijzen was hij jaar in jaar uit betrokken bij het winnen van bekers, 35 stuks in totaal. Messi kan onder meer een kwartet aan Champions League-overwinningen overleggen. En tel daarbij ook nog eens zes keer de Gouden Bal op...

Het aandeel van Messi in zijn eerste Champions League-winst was nog redelijk beperkt. Met zes optredens was hij nog niet eens actief in de helft van de wedstrijden die FC Barcelona in het seizoen 2005/06 speelde op weg naar de Cup met de Grote Oren. Drie jaar later was dat was anders. Trainer Pep Guardiola kon niet om Messi heen. De Vlo speelde bijna alles en met negen goals en vijf assists was hij de architect achter de eindzege. Ook in de finale tegen Manchester United, waarvoor Ronaldo op dat moment zijn laatste wedstrijd speelde, wist Messi het doel te vinden. Nota bene met een kopbal liet de kleine aanvaller Edwin van der Sar kansloos.

Er zouden nog twee Champions League-zeges volgen. Twee jaar later, weer tegen Manchester United, waarbij hij tien minuten na rust de 2-1 voor zijn rekening nam, en in 2015 tegen Juventus, dit keer zonder doelpunt van het wonderkind uit Rosario.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu