Doekhi wil met Vitesse zo lang mogelijk bovenin meedoen

Doekhi wil met Vitesse zo lang mogelijk bovenin meedoen ANP

Het seizoen is nog lang, maar Vitesse ontpopt zich wel steeds nadrukkelijker als belangrijkste uitdager van de traditionele top 3 in de Eredivisie. De ploeg van de Duitse trainer Thomas Letsch versloeg zondag ook Feyenoord (1-0) en staat vlak voor de korte winterstop op de derde plaats. "We willen zo lang mogelijk meedoen in de top en zo hoog mogelijk eindigen", zegt verdediger Danilho Doekhi. "Het is niet zo dat ik iedere week naar de ranglijst kijk. Maar het is leuker om zo hoog te staan dan rond de zesde, zevende plek mee te draaien."

De 22-jarige Doekhi is een vaste waarde in de vijfmansdefensie van Vitesse. De international van Jong Oranje vormt het hart van de verdediging met Jacob Rasmussen en Riechedly Bazoer, die met zijn rushes en passes als inschuivende verdediger het spel van Vitesse bepaalt. "Dat Feyenoord onze tactiek had gekopieerd, getuigt van respect voor ons", zegt Doekhi. "Ze wisten dat ze hier niet even met twee vingers in de neus zouden gaan winnen. Dat respect hebben wij zelf afgedwongen."

De ambities zijn al jaren hoog in Arnhem. Kan de geel-zwarte formatie dit seizoen, waarin het ook al PSV versloeg, dan eindelijk eens de hooggespannen verwachtingen waarmaken? "Wij hebben gewoon een goede ploeg", zegt Doekhi. "Dat we van PSV en Feyenoord winnen, zegt dat we ons goed kunnen meten met deze ploegen. Woensdag sluiten we het jaar af met een wedstrijd tegen AZ, ook een ploeg die in de top meedraait. Het wordt weer een mooie wedstrijd om ons te laten zien. Als we opnieuw winnen, vestigen we echt onze naam. In januari spelen de topclubs allemaal tegen elkaar. Wat er dit seizoen mogelijk is? Wij willen zo lang mogelijk bovenin blijven meedoen."

Adem inhouden

Vitesse dicteerde tegen Feyenoord voor rust de wedstrijd, maar werd in de tweede helft teruggedrongen. De Arnhemmers hadden het geluk dat Feyenoord de vele kansen onbenut liet. "Ik heb aan het einde wel een paar keer mijn adem ingehouden", aldus Doekhi. "De vermoeidheid speelde een rol bij ons. Wij moesten donderdagavond om 21.00 uur nog in de beker spelen. Dan weet je dat het zwaar gaat worden. Extra lekker dat wij die ongeslagen reeks van Feyenoord hebben kunnen doorbreken."

Na de uitwedstrijd woensdag in Alkmaar volgt een korte winterstop. "Tijd om even rust te pakken en ons weer op te laden voor de tweede seizoenshelft", zegt Doekhi, die weet dat een vol programma wacht. In maart doet hij met Jong Oranje mee aan de groepsfase van het EK. "En als we daar doorheen komen, volgt begin juni de knock-outfase. Het wordt een lang seizoen met veel wedstrijden. Maar dat het zo lekker gaat, geeft dan alleen maar extra motivatie."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu