Doelman Sergio Padt verdient punt voor FC Groningen in weinig verheffende vertoning tegen FC Utrecht

Azor Matusiwa probeert namens FC Groningen zijn Utrechtse tegenstander Bart Ramselaar het leven zuur te maken. Foto: Vincent Jannink

De rentree van Arjen Robben vormde één van de weinige hoogtepunten tijdens FC Groningen-FC Utrecht, dat zondagmiddag eindigde in 0-0. Het was doelman Sergio Padt die het punt redde voor de noorderlingen.

Trainer Danny Buijs kondigde het twee weken geleden al aan. Spelers van 19 jaar zijn nog niet in de positie om een basisplaats op te eisen, zelfs niet als ze de winnende treffer tegen Ajax hebben gemaakt. Dus moest Remco Balk tegen FC Utrecht gewoon weer op de bank plaatsnemen en nam Patrick Joosten de plaats van de jonge aanvaller uit Zuidhorn in.

De van een blessure herstelde Joosten kwam afgelopen zomer over van FC Utrecht om voor de broodnodige creativiteit te zorgen bij FC Groningen, maar daar kwam de aanvaller nauwelijks aan toe tegen zijn oude club. Hij speelde een vrij onopvallende rol tot de 66ste minuut, toen hij naar de kant werd gehaald. Joosten vormde met zijn vrij kleurloze spel geen uitzondering aan de zijde van de thuisclub. Er stak niemand bovenuit in de weinig verheffende vertoning in de lege en doodstille groene kathedraal. Behalve Sergio Padt. De doelman bleek weer eens goud waard voor zijn club en voorkwam een paar keer een zekere treffer van FC Utrecht.

FC Groningen mocht dicteren

FC Groningen mocht het spel wel dicteren van FC Utrecht, had het meeste balbezit, maar tot uitgespeelde kansen leidde het lange tijd niet. De mannen van Buijs probeerden het met wat schoten van Ahmad El Messaoudi, Damil Dankerlui en Joosten, maar die misten richting of kracht. Verder waren het vooral de lange inworpen van Bart van Hintum die af en toe voor gevaar zorgden. Na ruimt 20 minuten was het de potige Noor Jorgen Strand Larsen die doorkopte op zo’n ingooi. Hij bereikte Ramon Lundqvist, maar die wist er geen passend vervolg aan te geven. De Zweed kopte over.

Bij FC Utrecht was het voornamelijk Gyrano Kerk bij wie het gevaar vandaan kwam. Zo bracht de snelle aanvaller zijn aanvoerder Simon Gustafson met een briljante steekpass in stelling, maar die moest met zijn schuiver zijn meerdere erkennen in Padt. Ook Moussa Sylla werd op slag van rust de pas afgesneden door Padt.

Padt hield FC Groningen in leven

In de tweede helft drong FC Utrecht stevig aan, maar keer op keer was het Padt die FC Groningen in leven hield. Eerst kregen de Utrechtenaren een grote kans via opnieuw Kerk, die de bal vanaf de achterlijn voorgaf op Sander van de Streek. Die kopte laag naar de rechter onderhoek. Met een katachtige reflex wist Padt met zijn uitgestoken linkerbeen de openingstreffer te voorkomen. Een paar minuten later werd FC Groningen gered door de nauwkeurige meetapparatuur in Zeist. Het was Sylla die leek te scoren, maar bestudering van de beelden bleek voormalig Groninger Django Warmerdam buitenspel te staan. In de 68ste minuut was het, wie anders, weer Gyrano Kerk die deze keer Bart Ramselaar in stelling bracht, maar opnieuw was het Padt die de bal pakte.

Van Dijk mist creativiteit

Analist Jan van Dijk keek thuis op de bank in Landgraaf de wedstrijd mee en miste vooral creativiteit op het middenveld bij FC Groningen. Mister FC Groningen zag wat dat gemis betreft nog één troef. Hij hoopte op de rentree van Arjen Robben. ,,FC Groningen heeft iemand nodig die het spel kan maken’’, constateerde mister FC Groningen, die Robben ooit liet debuteren. ,,Als Robben invalt in deze wedstrijd, kan hij het verschil maken.’’

De wens ging in vervulling, want de linkspoot kwam een kwartier voor tijd binnen de lijnen voor Lundqvist. Maar ook Robben wist het verschil niet te maken. FC Groningen wist geen kansen meer te creëren, maar hield achterin goed stand, waardoor 0-0 de logische uitslag was.

Nieuws

Meest gelezen

menu