Donar-coach Rudez na afloop van generale repetitie tegen Eisbären Bremerhaven: ik ben boos en verdrietig

Ondanks de 80-65 overwinning op Eisbären Bremerhaven eindigden de basketballers van Donar de generale repetitie voor de start van de competitie dinsdagavond in mineur.

Coach Ivan Rudez kan het maar moeilijk verkroppen dat er voorlopig geen publiek welkom is bij Donar.

Coach Ivan Rudez kan het maar moeilijk verkroppen dat er voorlopig geen publiek welkom is bij Donar. Foto: Jan Kanning

Er was op zich veel om tevreden over te zijn bij Donar. Martiniplaza zag er schitterend uit met een splinternieuwe vloer, prachtige nieuwe scoreborden, nieuwe baskets en nieuwe verlichting. Ook de oefenzege tegen de Duitse ProA-club (het op één-na-hoogste niveau bij de oosterburen) gaf vertrouwen voor de eerste wedstrijd in de eredivisie van aanstaande zaterdag. Het was voor de vijftiende keer in de historie dat Donar oefende tegen de Eisbären uit Bremerhaven, voor de vijfde keer werd het een winstpartij voor de Groningers.

Twee oorzaken die vreugde temperden

Er waren twee oorzaken die de vreugde behoorlijk temperden. Allereerst waren er na afloop de zorgen om Juwann James. De 33-jarige Amerikaan van Donar viel halverwege het tweede kwart uit met een knieblessure. Woensdag volgt medisch onderzoek, waarna de ernst van de situatie duidelijk zal worden. Ook de trieste aftocht in de laatste seconden van de luid kermende Duitser Marcel Kessen drukte de stemming.

Maar het ergste waren de lege tribunes in de anders zo sfeervolle basketbaltempel. Ze zorgden voor een steriele wedstrijd in een omgeving die van alle franje was ontdaan. Ook coach Ivan Rudez kon er maar moeilijk mee uit de voeten. ,,Het voelt als een cocktail van woede en verdriet’’, zei hij. ,,De ambiance in Martiniplaza en de grote achterban van Donar zijn bij mij en veel spelers van doorslaggevend belang geweest om te tekenen voor deze club.’’

Positieve motivatie

Donar had een door de autoriteiten goedgekeurd protocol liggen om voor minimaal 1800 toeschouwers competitie te mogen spelen, maar door het nieuwe maatregelenpakket van het kabinet kan dat plan in de ijskast. ,,Het publiek is onze zesde man’’, treurt Rudez. ,,We proberen de tegenslag om te zetten in positieve motivatie. We zullen nog harder werken om onszelf op te peppen en elkaar het vertrouwen te geven om goede resultaten neer te zetten.’’

Tegen Bremerhaven was ex-NBA-speler Damjan Rudez, de broer van de coach, de beste man aan Donar-zijde. Met vijf driepunters (uit veertien pogingen) had hij een belangrijk aandeel in de overwinning, die met name in het derde kwart (34-18) tot stand kwam. Met een gezonde portie agressiviteit boog Donar in die periode de 32-37 tussenstand om in een 44-37 voorsprong. Die gaven de Groningers niet meer uit handen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu