Donar eindelijk bestand tegen de bibbers en wint razendspannende wedstrijd

Clay Mounce scoort een driepunter.

Clay Mounce scoort een driepunter. Foto: Jan Kanning

Donar toonde dit seizoen meermaals haar mentale zwakte in het vierde kwart. Tegen Limburg United lukte het de Groningers eindelijk staande te blijven. In een loeispannende wedstrijd wonnen de Groningers hun tweede duel in de Elite Gold met 68-66 van de Belgen.

De BNXT-League bewees zaterdagavond eens te meer haar meerwaarde. Twee weken geleden kwam Donar in Antwerpen kort voor tijd op 80-80 (en verloor het) en ook het tweede duel in de Elite Gold in de grensoverschrijdende competitie kreeg het publiek op de banken. Donar en Limburg United schotelden de 3200 basketbalfans in Martiniplaza een heuse thriller voor.

Onrust

In de aanloop naar het duel tegen Limburg United was het weer ouderwets onrustig bij Donar. De teleurstellende center Ronalds Zakis werd bedankt voor zijn diensten en terug naar Letland gestuurd en met Peter Olisemeka haalden de Groningers direct een vervanger. Vanwege een vervelende vingerblessure bij Olaf Schaftenaar, haalde technisch manager Drago Pasalic ook de Amerikaan Steph Branch naar Groningen.

Tegen Limburg United maakte Olisemeka zijn debuut. Steph Branch bekeek de wedstrijd samen met zijn vrouw en baby (met fraaie hanekam) vanaf de tribune, achter de bank waar zijn nieuwe teamgenoten zaten. Ook Thomas Koenis kwam zijn oude team vanaf de tribunes in Martiniplaza aanmoedigen, pal onder de banner met zijn retired number 14.

Hoge intensiteit

Met hoge intensiteit begon Donar aan het duel met Limburg United, dat twee weken geleden verraste door Heroes Den Bosch te verslaan. De Belgen kwamen handen en voeten tekort om de Groningers af te stoppen. Vanaf de vrijeworplijn nam Donar een kleine voorsprong. De gasten uit Hasselt schoten vanachter de driepuntslijn met scherp en bleven daardoor voor rust in het spoor van het thuisteam: 42-37.

Na rust was Donar geen schim meer van het team dat het in de eerste twee kwarten was. De voorsprong van vijf punten verdween als sneeuw voor de zon en pas na zes minuten aanmodderen gooide Clay Mounce de eerste Groningse score van de tweede helft door het netje.

Een mislukt schot van de verder uitblinkende Mounce, die een double-double liet noteren, werd kort voor het verstrijken van het derde kwart door Viktor Gaddefors, eveneens goed voor een double-double, in twee instanties door de ring gewerkt. Het betekende dat Donar en Limburg United met een 54-54 stand aan het laatste kwart begonnen.

Vechten tegen de bibbers

Donar bewees dit seizoen al meerdere keren niet goed met de spanning van het laatste kwart om te kunnen gaan. In Antwerpen kwam het nog knap terug tot 80-80, maar daarna was het team van coach Andrej Stimac niet bestand tegen de bibbers. Tegen Limburg United was het wederom bloedstollend spannend. Dankzij driepunters van Sander Hollanders en Willem Brandwijk nam Donar een voorsprong van zes punten, maar in een vloek en een zucht kwamen de Belgen weer langszij. Donar was van slag en na twee gemiste vrije worpen van Gaddefors leek een nieuwe deceptie in de maak.

Toch lukte het Donar zaterdagavond eindelijk wel om de spanning de baas te zijn en dankzij twee scores van Gaddefors en de luide aanmoedigingen van de fans sloeg Donar een gaatje van vier punten met Limburg United. De bedrijvige Belg Alexander Stein deed namens de gasten nog iets terug, maar een tweede Vlaamse score bleef, ondanks een risicovol passje van de kersverse vader Andrej Magdevski, uit.

Geen feestje voor Taylor

Dansend met zijn zoontje op zijn armen vierde nieuweling Branch vanaf de tribunes het Groningse feestje mee. Vernon Taylor moest dat noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan; hij vertrok in de rust naar het ziekenhuis met een vervelende voetblessure.

Donar-Limburg United 68-66

Kwartstanden : 18-14, 24-23, 12-17, 14-12

Toeschouwers: 3200

Scores Donar: Brandwijk 17, Mounce 17, Gaddefors 11, Magdevski 10, Olisemeka 5, Williams 3, Hollanders 3, Taylor 2

Topscorers Limburg United: Stein 18, Dedroog 10, De Zeeuw 10

Volgende wedstrijd: Vrijdag 24 maart, 20:30 uur, Spirou Basket-Donar, Charleroi

Rapport

Taylor 5,5

Williams 6

Gaddefors 6,5

Brandwijk 7

Mounce 7,5

Hollanders 5,5

Magdevski 6,5

Olisemeka 5,5

Zuidema 5,5

Coach Stimac 6,5

Teamprestatie 7,5

Arbiters 5,5