Donar en Lycurgus op de barricaden: geef topsport de ruimte, verbied het niet langer

Davonté Lacy speelde nog maar een paar wedstrijden voor Donar. Als het aan het bestuur van de club ligt worden dat er snel meer. Foto: Jan Kanning

Bestuursleden van basketbalclub Donar en volleybalclub Lycurgus komen in actie tegen de coronamaatregelen, die de topsportclubs hard treffen.

In een open brief in de zaterdageditie van Dagblad van het Noorden roepen de voorzitters Jannes Stokroos en Arie Wink het kabinet op om tot een versoepeling van de maatregelen voor de topsport te komen. Op het betaald voetbal na liggen bijna alle takken van topsport sinds half oktober stil met alle gevolgen van dien.

Er mag zelfs niet meer onder normale condities worden getraind door de profsporters. Voor hen geldt, net als voor alle andere mensen behalve profvoetballers: slechts met vier personen tegelijk en op anderhalve meter. Daar staat tegenover dat de clubs binnen afzienbare tijd wel de Europese belangen hoog moeten houden voor Nederland in de diverse internationale toernooien, die wel gewoon doorgaan. In andere Europese landen draaien de topsportcompetities volop en wordt er onder normale omstandigheden getraind.

Verbied topsport niet langer

,,Het is beter om de topsport de ruimte te geven dan topsport te verbieden’’, zo luidt de stellige overtuiging van Stokroos en Wink. De voorzitters bepleiten dat het gecontroleerd laten doorgaan van topsport, het liefst met publiek, juist kan bijdragen aan het beheersbaar houden van corona in plaats van dat het een extra risicofactor zou vormen. Ze voeren voor dat standpunt verschillende argumenten aan.

De beleidsbepalers van Donar en Lycurgus signaleren dat veel Nederlanders zich aan de regels van de gedeeltelijke lockdown houden, maar dat er ook een grote groep is die zich er niet aan houdt. Volgens Stokroos en Wink is dat een direct gevolg van gebrek aan sociale interactie. ,,Het samen dingen beleven, één van de meest basale behoeften die wij mensen hebben. Het gebrek aan aanbod leidt tot ongewenst gedrag.’’

Brood en spelen

De oplossing die de heren aandragen stamt al uit het begin van de jaartelling. Toen legde de Romeinse schrijver Juvenalis al vast dat een volk rustig te houden is door het brood en spelen te geven. ,,Sta topcompetities toe om door te gaan’’, schrijven de presessen gezamenlijk in de open brief. ,,Het geeft grote groepen afleiding en vermaak, waardoor de druk op de openbare ruimte afneemt.’’ Ook de drang om activiteiten te ondernemen die in strijd zijn met de coronaregels neemt volgens beide heren af als er andere afleiding beschikbaar is.

Daarbij is volgens hen de vrees dat het doorgaan van topsport voor extra belasting van het zorgsysteem kan zorgen ongegrond. Het duo spreekt van een zeer beperkt aantal sporters die niet tot de klassieke risicogroep behoren en wekelijks preventief getest worden.

Goede timing

De timing van de brief van Stokroos en Wink lijkt goed. Maandag staat er een wetgevingsoverleg sport gepland in Den Haag, waar ook sportkoepel NOCNSF zal bepleiten dat topsportcompetities onder stringente voorwaarden weer doorgang moet vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu