Donar: geen competitie zonder publiek

Wanneer dit soort beelden weer te bewonderen zijn in Martiniplaza is nog onduidelijk. Zeker is dat Donar niet gaat spelen zonder publiek. Foto: Jan Kanning

Donar gaat geen wedstrijden spelen zonder publiek. Dat heeft het bestuur van de Groninger basketbalclub, samen met alle andere clubs in de Dutch Basketball League (DBL), besloten.

Volgens de clubs, die vorig weekend bijeen kwamen om te praten over de toekomst, past spelen zonder toeschouwers niet bij basketbal. ,,Clubs spelen voor het publiek’’, zo laat het bestuur van de DBL weten. ,,Wedstrijden in de eredivisie basketbal vormen een uitje voor het hele gezin en worden ervaren als een ontmoetingsplaats voor bedrijven. Bezoekers worden naast het basketbal vermaakt met entertainment, muziek en dans. De interactie van het publiek met de spelers op het veld is een essentieel onderdeel van basketbal.’’

De DBL richt zich op het vierde kwartaal van dit jaar als startpunt van de competitie. Samen met sportkoepel NOCNSF wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn om te basketballen met publiek. Er liggen verschillende scenario’s klaar, ook één waarbij de competitie pas eindigt in juli 2021 in plaats van eind mei zoals te doen gebruikelijk is.

Leaguepass

Er ligt ook een plan klaar voor de eredivisie basketbal als de uitkomst is dat er vanaf 1 september met een deel van het publiek gebasketbald mag worden in Martiniplaza. In dat geval roept de DBL een zogeheten Leaguepass in het leven. Die geeft toegang tot een online platform waarop alle wedstrijden live door de fans kunnen worden bekeken. Het platform wordt professioneel geproduceerd door de partners van de DBL. Een deel van de achterban kan dan via het platform kijken en een deel kan plaats nemen in de hal.

De DBL ziet in de coronacrisis ook nieuwe kansen opdoemen voor de eigen league. Zo wil het bestuur van de eredivisie deze periode aangrijpen om het aantal club uit te breiden. Op dit moment hebben zich acht clubs ingeschreven voor volgend seizoen. De toegangseisen zullen worden versoepeld en worden aangepast aan de nieuwe realiteit, waardoor instromen gemakkelijker wordt en er kansen komen voor nieuwe clubs die op het hoogste niveau willen acteren.

Ideale moment

,,Dit is het ideale moment voor nieuwe toetreders om in te groeien in de DBL’’, meent voorzitter Ramses Braakman. ,,Door de nieuwe werkelijkheid die de crisis afdwingt, ontstaan kansen om de eredivisie te laten groeien en zo nog meer ruimte te geven aan Nederlands talent.’’

De inschrijftermijn was eigenlijk al gesloten, maar blijft nu geopend tot 1 september. Dat betekent dat ook Apollo Amsterdam, dat zich onlangs terugtrok vanwege problemen om de begroting rond te krijgen, zich alsnog kan inschrijven, waardoor het aantal clubs in ieder geval weer op negen uit zou komen. In onder meer Utrecht en Nijmegen zijn comités al een tijdje bezig plannen te smeden om toe te treden tot de eredivisie basketbal.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu