Donar heeft heel wat noten op zijn zang in zoektocht naar nieuwe coach, maar de keuze is reuze

Donar moet op zoek naar een nieuwe coach. Aan keuze is er geen gebrek, maar de lat ligt hoog bij de Groninger basketbaltrots. Een rondgang binnen het nationale en internationale trainersgilde.

Donar-speler Andrew Smith leeft zich uit met een spetterende dunk.

Donar-speler Andrew Smith leeft zich uit met een spetterende dunk. Foto: Jan Kanning

De koning is dood, lang leve de koning. Deze week werd bekend dat coach Erik Braal na vijf jaar geen contractverlenging krijgt bij Donar. De Groninger basketbalclub moet op zoek naar een nieuwe technische roerganger voor komend seizoen.

Aan de ene kant is dat geen onoverkomelijk probleem, want de keuze is reuze onder de basketbalcoaches. Aan de andere kant laat Braal een behoorlijke erfenis achter en heeft bestuurslid technische zaken Martin de Vries nogal wat noten op zijn zang.

De nieuwe kapitein moet bij voorkeur over internationale ervaring beschikken, op hoog niveau hebben gecoacht, succesvol zijn geweest en als het even kan zich ook nog verdienstelijk hebben gemaakt bij een nationaal team.

Marco van den Berg

Iemand die aan al deze eisen voldoet en altijd in beeld komt als er een vacature is bij Donar, is Marco van den Berg. Deze keer is hij zelfs extra verdacht, want de 54-jarige Groninger maakte vorige week bekend afscheid te zullen nemen van zijn baan als hoofd jeugdopleidingen bij de nationale basketbalbond.

Toch kan er meteen een streep door de naam van de man die Donar in 2010 kampioen maakte. Van den Berg heeft aangegeven nooit meer coach bij Donar te zullen worden, omdat hij internationaal zijn vleugels wil uitslaan.

Bovendien is De Vries geen bestuurder die graag met namen uit het verleden op de proppen komt. Ook voormalig succescoach Ivica Skelin zal om die reden niet meer ten tonele verschijnen.

Johan Roijakkers

Met het eisenpakket van Donar houdt het wat de Nederlandse coaches betreft na Van den Berg snel op. Toon van Helfteren ligt nog vast bij Feyenoord en Herman van den Belt lijkt beter te gedijen in de luwte van een club als Zwolle dan bij Donar, waar altijd hectiek heerst.

Beiden missen bovendien de ervaring in buitenlandse competities. Geert Hammink? De vader van Donar-guard Shane heeft als speler in vele landen gebasketbald, maar is als coach nog een rookie . Over de vereiste routine beschikt Johan Roijakkers wel.

De kans is zelfs groot dat er vanuit Groningen is gepolst of de 39-jarige ambitieuze coach van BG Göttingen beschikbaar is, maar die zal ongetwijfeld de voorkeur geven aan de aansprekende Bundesliga, waar hij er goed opstaat.

JD Jackson

Gezien het voorgaande lijkt het aannemelijk dat Donar in zee gaat met een buitenlandse coach. We doen een greep uit het brede aanbod. Iemand die moeiteloos in het plaatje van Donar past, is JD (John-David) Jackson.

De 51-jarige trainer is een legende op de Universiteit van British Columbia en was daarna bijna zijn hele leven in Frankrijk actief, vooral bij Le Mans, waar hij jarenlang speelde en coachte. Hij is bovendien assistent-bondscoach van Canada. In januari 2018 werd Jackson ontslagen bij ASVEL Villeurbanne vanwege tegenvallende resultaten. Hij kent Donar van de wedstrijden die de clubs tegen elkaar speelden in de FIBA Europe Cup.

Hetzelfde geldt voor Brian Lynch (41), die tot voor kort coach was van het Belgische Limburg United. Leuke bijkomstigheid van deze Amerikaan is dat je zijn vrouw, de Belgische toptennister Kim Clijsters, erbij krijgt, maar helaas. Lynch heeft sinds kort zijn leven in dienst gesteld van zijn echtgenote die een comeback wil maken. Hij past op de drie kinderen.

Martin Schiller

Dan is er Martin Schiller, een 38-jarige Oostenrijker die op dit moment actief is in de Amerikaanse G-league bij Salt Lake City Stars, een satellietclub van Utah Jazz. Hij heeft met name ruime ervaring als (assistent-)coach in Duitsland, onder meer bij het nationaal team van de Duitsers en zou het misschien wel zien zitten om terug te keren naar een plaats dicht bij de Heimat.

Maar het zou ook niet verbazen als Donar teruggrijpt naar een coach met Balkan-roots, gezien de goede ervaringen uit het verleden. Dan zijn er twee kandidaten die in het oog springen. In de eerste plaats is er Petar Aleksic, de 51-jarige Bosnische Zwitser die na 7 jaar Fribourg Olympic wellicht eens toe is aan een nieuwe uitdaging.

De ex-bondscoach van Zwitserland heeft goede papieren, want hij presteerde met Fribourg iets waar basketbalminnend Groningen al een tijdje naar uitkijkt. Hij loodste de bescheiden Zwitserse club richting Champions League, ten koste van, jawel, Donar!

Dario Gjergja

De laatste coach in het rijtje is misschien wel de droomkandidaat, in ieder geval voor de pers. Als er iemand kleurrijk is, is het de flamboyante Dario Gjergja wel. De 44-jarige Kroaat, tevens bondscoach van België, neemt dit seizoen afscheid bij BC Oostende.

Met die club speelde hij vorig seizoen tegen Donar in de achtste finale van de FIBA Europe Cup. Na afloop raakte Gjergja niet uitgesproken over de entourage in Martiniplaza en vooral de manier waarop oud-speler Chase Fieler werd onthaald. De coach zal vast oren hebben naar een permanente betrekking in de Groningse basketbaltempel, al dingt naar verluidt ook Charleroi naar zijn hand.

Zijn prijskaartje zal bovendien niet mals zijn, maar dat geldt voor meerdere kandidaten. Donar zal binnen afzienbare tijd opheldering verschaffen. Misschien zelfs deze week al.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Donar
Aanrader van de redactie
menu