Donar weer met beide benen op de grond. Leiden trekt de zaken recht in Groningen

Peter Olisemeka knokt zich namens Donar een weg naar de basket tijdens het tweede finaleduel tegen Leiden.

Peter Olisemeka knokt zich namens Donar een weg naar de basket tijdens het tweede finaleduel tegen Leiden. Foto: Jan Kanning

Er werd al hardop gesproken over de achtste landstitel, maar de basketballers van Donar werden dinsdagavond in Martiniplaza even weer met beide benen op de grond gezet. Leiden kwam met een kleine zege (65-68) op gelijke hoogte in de finaleserie.

Oude tijden herleefden dinsdagavond in en rond Martiniplaza. Rond de klok van zeven uur begaven dikke drommen mensen zich over het voet- en fietspad richting de Groningse basketbaltempel. Voor de parkeergarage stonden de auto’s in een lange rij te wachten op een plekje. Succes is nog altijd de beste reclame voor topsport. Naar een winnend team, zoals Donar de laatste tijd was, komt het volk graag kijken.

De 4150 toeschouwers zorgden voor een heet sfeertje op de tribunes. Hoe vaak tegenstanders ook in Groningen hebben gespeeld en hoe goed ze ook weten dat het flink kan spoken in het onderkomen van Donar, het is elke keer weer overweldigend. Leiden had in de eerste minuten van het tweede finaleduel duidelijk last van plankenkoorts, de thuisclub profiteerde optimaal.

Explosie van vreugde

Clay Mounce opende sterk met een serie punten van zijn hand en wees de Groningers de weg naar een ruime voorsprong. Vooral de fraaie driepunter van Willem Brandwijk bij 11-3 zorgde voor een explosie van vreugde in de volle hal. Maar het was te vroeg gejuicht. Met een aantal welgemikte afstandsschoten vocht de tegenstander zich snel terug in de wedstrijd.

De Leidenaren hadden de kunst zondag tijdens de eerste wedstrijd van de finale in de Vijf Meihal duidelijk afgekeken van Donar. De noorderlingen, die eerder dit seizoen al dood en begraven werden gewaand, leefden dit seizoen op nadat coach Andrej Stimac een stabiele, harde en agressieve defensie had neergezet. Zijn Leidse collega Douglas Spradley fluisterde zijn mannen in met dezelfde wapens voor de dag te komen in Groningen om Donar van repliek te dienen.

Slopend gevecht

Het werkte, want Leiden kwam al vroeg in het tweede kwart bij 19-19 langszij. Vanaf dat moment werd het in een rommelig duel, waarin beide ploegen veelvuldig de bal verloren, een slopend gevecht om de punten. Dan stonden de gasten op voorsprong, dan nam Donar weer de leiding, zoals vlak voor rust toen good old Vernon Taylor (36) er met een belangrijke driepunter 33-30 van maakte.

Ook na rust deden beide ploegen niets voor elkaar onder in een duel dat eerder spannend was dan goed. Bij de Leidenaren was de Amerikaanse center Thomas Rutherford nauwelijks te temmen door de noorderlingen, aan Groningse zijde was Clay Mounce met een double-double (10 rebounds, 20 punten) de man. Het einde van het liedje was dat het twee minuten voor tijd nog 58-59 stond. Dat was het moment waarop de thuisclub een paar dure fouten maakte. Met name Andrej Magdevski en Viktor Gaddefors (loopfout) mochten zich dat aanrekenen.

Goede zaken

Aan de andere kant van het veld profiteerde Rutherford optimaal vanaf de vrije worplijn. Mounce gooide in de ultieme slotfase nog een afstandsschot binnen voor Donar waardoor het nog 63-66 werd, maar Leiden hield het hoofd koel en trok de stand met 1-1 gelijk in de best-of-five -serie. Het betekende alleen voor de penningmeester van Donar enigszins goed nieuws, want zaterdag zal Martiniplaza opnieuw volstromen voor de vierde wedstrijd in de finalereeks, nadat donderdag in Leiden eerst het derde duel wordt gespeeld.

Donar-coach Andrej Stimac had ondanks de nederlaag genoten van de uitpuilende hal. ,,Vanaf dag één heb ik gedroomd van het moment dat Martiniplaza vol zou zitten en dat moment werd vandaag werkelijkheid’’, sprak de Kroaat na afloop. ,,Aan de support heeft het dan ook zeker niet gelegen, die was geweldig. Het was duidelijk dat Leiden taaier was dan in de eerste wedstrijd van de finale. Dat moeten we accepteren. Het is aan ons om onszelf ook weer naar dat punt te pushen voor de volgende wedstrijd. Tijdens play-offs gaat het niet meer om mooi, maar om wie aanhaakt en wie niet.’’ Zo keek coach Spradley van Leiden er ook tegenaan. ,,Ik verwacht de komende wedstrijden niets anders, Het is een gevecht, zoals het hoort.’’


Donar-Leiden 65-68

Kwartstanden: 19-17, 14-13, 15-20, 17-18.

Scores Donar: Mounce 20, Taylor 13, Brandwijk 9, Gaddefors 8, Branch 7, Williams 2. Rebounds: 43.

Topscorers Leiden: Rutherford 24, Van den Elzen 12, Bouwknecht en Ververs 8. Rebounds: 34.

Scheidsrechters: Westerhof, Zwiep, Van Slooten.

Toeschouwers: 4150.

Volgende wedstrijd: donderdag, 20.30 uur, Vijf Meihal: Leiden-Donar (derde finaleduel best-of-five-serie, stand 1-1)

Donar op rapport

Branch 6

Taylor 6,5

Williams 5

Hollanders -

Magdevski 6,5

Olisemeka 5

Gaddefors 6

Brandwijk 5

Schaftenaar -

Mounce 8

Coach Stimac 6

Teamprestatie 6

Scheidsrechters 5