Rugbyclub Groningen biedt in samenwerking met stichting De Harde Leerschool jongvolwassenen die buiten de boot dreigen te vallen in de maatschappij een nieuwe kans

Rugbyclub Groningen biedt in samenwerking met stichting De Harde Leerschool jongvolwassenen die buiten de boot dreigen te vallen in de maatschappij een nieuwe kans. Sport wordt gebruikt om een aanzet te geven tot blijvende gedragsverandering. Met als basis drie kernwaarden waar rugby voor staat: respect, discipline en kameraadschap. ,,Een rugbyteam is de maatschappij in het klein. Je bent zo sterk als de zwakste schakel.”

Jongeren komen dankzij het traject De Harde Leerschool weer op het rechte pad.

Jongeren komen dankzij het traject De Harde Leerschool weer op het rechte pad. Foto: Jaspar Moulijn

Op een doordeweekse dag komt Klaas van Donderen ’s ochtends vroeg op zijn motor uit Hoogezand aanrijden bij het clubhuis van de rugbyclub, op de grens van Groningen en Haren. Dit is zijn dagelijkse routine tijdens de zeven weken die een project duurt. De ex-werknemer van Defensie is een door de wol geverfde speler die onlangs is benoemd tot erelid van de club. ,,Ik werk met jongvolwassenen die psychisch hulp nodig hebben”, vertelt Van Donderen (61). ,,Er zijn op dit moment veel mensen die tussen wal en schip vallen. Ik ga met ze sporten om zo de normen en waarden van het rugby in de praktijk te brengen.”