Drafsport maakt zich hard voor behoud Groningse drafbaan: 'Heeft een belangrijke functie voor de hele sport'

Wordt het de laatste Sweepstakes, het jaarlijkse hoogtepunt op de drafbaan in Groningen? Als het aan de deelnemers ligt niet. Zij realiseren zich hoe belangrijk de Groningse baan is binnen de Nederlandse drafsport.

Jonah Vredebest met pikeur Mariska Huel (rechts), vorig jaar winnaar van de Sweepstakes.

Jonah Vredebest met pikeur Mariska Huel (rechts), vorig jaar winnaar van de Sweepstakes. FOTO GEERT KOOPS

In de oorlogsjaren van 1943 werd de eerste Sweepstakes verreden. Hoewel de velden klein waren ging het in die tijd toch om een eerste prijs van 4.000 gulden. Harrie Scot won met Andries van der Veen en vergaarde eeuwige roem als eerste winnaar van deze klassieke draverij. Bij de merries ging de winst naar Hollandia met Jan de Vlieger, die eenzelfde bedrag kon toucheren.

Rob de Vlieger, vandaag ook starter in de Sweepstakes, is een telg uit dit beroemde drafsportgeslacht. In de loop der jaren kreeg de Sweepstakes – twee draverijen voor driejarige hengsten en merries die de strijd aangaan om een totale prijzenpot van ruim 30.000 euro – winnaars die uit zouden groeien tot toppaarden.

Tabor, Uno Hazelaar, Herbie W en Ariane Beemd wonnen op latere leeftijd grote koersen in binnen- en buitenland. De toekomstige toppaarden zijn vandaag dus in het stadspark. Na de Sweepstakes gaan de driejarigen zich opmaken voor de Derby op Duindigt en de Fokkerstrofee op Victoria Park Wolvega. De winnaar van alle drie koersen wint de Triple Crown. Een extra financiële bonus wordt dan uitgekeerd aan de fokker en eigenaar van het winnende paard.

Favorieten

Ook dit jaar is de belangstelling groot voor de Sweepstakes. Veertien merries komen aan de start in de koers die over 2300 meter wordt verreden. Twee pikeurs met Drentse roots, Rick Ebbinge uit Eext en Marciano Hauber uit Deurze, zijn groot geworden op de Groningse baan.

Rick Ebbinge, wereldkampioen in 2019, rijdt met Korona Pharma een outsider. ,,Het wordt geen gemakkelijke koers, want de concurrentie is sterk”, weet Ebbinge. ,,Karina Alki met Rob de Vlieger schat ik hoog in. Dat paard verbetert per start. Ook Konark F Boko hoort bij de kanshebbers.”

De onlangs zeventien jaar oud geworden Marciano Hauber geldt als een groot talent op de Nederlandse koersbanen. Het wordt zijn eerste start in de Sweepstakes. Hauber won dit seizoen al veertien koersen. Hij heeft er zin in. ,,Een mooi groot deelnemersveld, echt een prachtige koers om in te starten. Of ik kansrijk ben? Nou, ik heb wel verwachtingen van mijn paard Kosy Occagnes. Haar vorm is goed en als het koersverloop een beetje meezit moet een plek bij de eerste vier mogelijk zijn”, aldus Hauber, die de concurrentie heeft bestudeerd en doorgesproken met zijn neef Hugo Langeweg jr. De oud-kampioen won als rijder maar liefst negen keer een Sweepstakes.

Belangrijke functie

Bij de hengsten en ruins heeft Rick Ebbinge met Kansas Lobell de favoriet in handen. Dit driejarige talent startte dit seizoen driemaal in Zweden en won al een koers. Hij maakt zijn debuut op de Groninger sintels. ,,Hij heeft zeker kansen, maar ook nu heeft Rob de Vlieger met Kapitein Bianco een kanspaard in handen. Het is zeker geen gelopen koers. De baan is bovendien nieuw voor mijn paard”, tempert Ebbinge de verwachtingen.

De Drent sprak zich vervolgens opnieuw uit over het voortbestaan van de baan. ,,Het is ontzettend belangrijk dat de drafbaan Groningen blijft bestaan. Niet alleen voor deze regio, maar voor de hele sport heeft Groningen een heel belangrijke functie. De wil vanuit de sport om samen te werken is aanwezig. Het is te hopen dat de overige partijen, zoals de gemeente, hier ook open voor staan. In het verleden kon dat ook, dus waarom in de toekomst niet”, merkt hij terecht op.

De kans dat Rob de Vlieger op de erelijst komt lijkt dus groot. 77 edities later na Jan de Vlieger. Een prachtig voorbeeld van de roemrijke historie van de Sweepstakes in Groningen. Dat de beroepstak zich hier hard voor maakt, valt dan ook te begrijpen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu