Drenthe stralend middelpunt van nationaal wielerbal met de VAM-berg als ultiem uithangbord

De ogen van wielerminnend Nederland waren dit weekend massaal gericht op Drenthe, dat met de Col du VAM als visitekaartje een spetterend NK met verrassende winnaars afleverde. En het mooie is: de provincie is voornemens het volgend jaar gewoon nog eens dunnetjes over te doen, maar dan met een volle berg.

Nederlands kampioen Timo Roosen kreeg op de VAM-berg de ultieme beloning van zijn vriendin.

Nederlands kampioen Timo Roosen kreeg op de VAM-berg de ultieme beloning van zijn vriendin. Foto: Marcel Jurian de Jong

Alsof het organiseren van een NK wielrennen in coronatijd al niet lastig genoeg is, zorgden de weergoden in de nacht voorafgaand aan het nationale wielerbal voor nog een scheut extra spanning bij organisator Thijs Rondhuis en zijn team van Courage Events. Het hele Noorden kon van vrijdag op zaterdag meegenieten van donder, bliksem, een flinke bak regen en imposante windstoten, maar bovenop de VAM-berg ging het nog eens extra stevig tekeer.

Alles weer op zijn plek

De wind teisterde de commentaarposities van verslaggevers Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot en honderden meters dranghek gingen tegen de vlakte. Met man en macht werd er tot in de vroege uurtjes gewerkt om voor de start van de vrouwen alles weer op zijn plek te krijgen. Het lukte wonderwel. Bij het ochtendgloren straalde de VAM-berg als nooit tevoren, klaar om een heel weekend als de parel van de wielerprovincie Drenthe te fungeren.

Zoals het lelijke eendje in het sprookje in een mooie zwaan veranderde, zo transformeerde de voormalige vuilnisbelt bij Wijster de afgelopen jaren in een uitdagend wielerwalhalla met prachtige vergezichten. De camera’s van de NOS lieten heel Nederland twee dagen lang meegenieten van het uitzicht, de schaapjes en de prachtige sport met stoempende wielrenners, die zich helemaal stuk reden op de paden met stijgingspercentages tot wel 15 procent. Individueel was er geen noorderling die podium wist te rijden, laat staan een nationale driekleur om zijn schouders wist te hijsen, maar vanwege het totale plaatje mocht de provincie Drenthe zich toch een van de grote winnaars van het NK noemen.

Aandeel van Lonneke Uneken

Bij de vrouwen ging de nationale titel zaterdag op indrukwekkende wijze naar Amy Pieters. In dat succes had ook haar ploeggenote Lonneke Uneken een aandeel. De renster uit Veendam won dit voorjaar zelf op de VAM-berg de slotetappe van de Healthy Ageing Tour (HAT). Zaterdag vierde ze het feestje van haar team SD Worx mee, toen Pieters naar het rood-wit-blauw soleerde.

,,Het was weer een zware etappe, waarin uiteindelijk de sterkste won. Maar op de VAM-berg is dat eigenlijk altijd hetzelfde, daar win je alleen maar met heel goede benen’’, concludeerde Uneken. De ploeg won bij de drie keren dat er een vrouwenwedstrijd op de Col du VAM finishte, telkens de koers. Dat begon met Anna van der Breggen in augustus 2020 op het NK, kreeg een vervolg met Uneken in de HAT en nu was het Pieters die met een solo in de laatste 15 kilometer het goud opeiste. Uneken zelf bolde als dertiende over de streep. ,,We wilden als team altijd een afmaakster mee hebben in een kopgroep. Dat was de tactiek. We hadden er vertrouwen in dat Amy het af kon maken, nadat we allemaal – ook ik – de wedstrijd daarvoor al een aantal keren hard hadden gemaakt. Iedereen gunde het Amy, ze wil dit al iets van tien jaar en nu was het raak. En je weet dat het op de Col du VAM nooit een toevalstreffer is.”

Noordelijke troeven zien eindstreep niet

Bij de beloften ging zaterdagmiddag de winst naar de jonge Zeeuw Tim van Dijke, ook na een solo. De noordelijke troeven Axel van der Tuuk uit Assen (ziek) en Bodi del Grosso (rugklachten) zagen de eindstreep niet. De profs maakten er zondag een spektakelstuk van. Bijna iedere wielerkenner gokte van tevoren op titelverdediger Mathieu van der Poel als winnaar, maar de alleskunner moest in zijn eentje opboksen tegen de formatie van Jumbo-Visma en stapte zeven ronden voor de finish af. Ook de op het strijdtoneel teruggekeerde Tom Dumoulin gaf vroegtijdig de pijp aan Maarten. Mike Teunissen leek in een kopgroep van zeven uiteindelijk de beste papieren te hebben voor de zege, maar hij moest zijn meerdere erkennen in zijn Brabantse ploeggenoot Timo Roosen die in de laatste ronde de beslissende demarrage plaatste en beduusd, maar zielsgelukkig over de meet kwam.

Van de noorderlingen drukte alleen Elmar Reinders zijn neus aan het venster, maar de renner uit Emmen werd met materiaalpech teruggeworpen en gaf uiteindelijk op. Rick Ottema was op de veertiende plek de beste regionale coureur. Ottema, oorspronkelijk afkomstig uit Muntendam, nu woonachtig in Leeuwarden, was trots op het optreden van zijn continentale ploeg Metec-Solarwatt en de tweede plaats van teamgenoot Sjoerd Bax. ,,Ik heb net geen top-10 gehaald, maar het was een schitterende koers. Ik heb alleen overal pijn en kramp’’, verbeet de Groninger zijn pijn. ,,Het was een eer om in zo’n sterk peloton met grote namen als ploeg goed te kunnen rijden. Vooraf was mijn doel top vijftien, dat is gelukt. Als je ziet dat een ploeggenoot tweede wordt, een continentale renner op dit hoge niveau, dan is dat echt fantastisch.’’ Bert-Jan Lindeman uit Assen werd kort achter hem zestiende.

Publiek is een verademing

Voor het NK waren per dag tweeduizend kaarten beschikbaar, waarbij bezoekers werden geacht de coronarichtlijnen (inclusief verplichte test) te volgen. Hoewel het een verademing was dat er eindelijk weer eens publiek bij de koers aanwezig kon zijn, blijft de droom toch een bomvolle VAM-berg. Vandaar dat de organisatie volgend jaar nog eens in de herkansing wil. Het staat zo goed als vast dat het NK ook in 2022 op de VAM-berg plaatsvindt. De oorspronkelijke kandidaat voor volgend jaar (Sittard-Geleen) heeft zich al bereid getoond om naar 2023 te verhuizen.

,,Deze editie met meer toeschouwers was al een stap in de goede richting, maar je kunt je voorstellen hoe sfeervol het kan zijn als er onbeperkt publiek wordt toegelaten’’, zegt organisator Rondhuis. Als het licht definitief op groen gaat, wordt het het derde jaar op rij dat de VAM-berg het decor is van de nationale titelstrijd. In 2022 wil Rondhuis graag alle categorieën tussen de jeugd en de masters toelaten in Drenthe. Dan wordt ook het beoogde langere parcours toegepast. Dit jaar en vorig jaar ging de start vanuit Westerbork door de coronamaatregelen niet door.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu