Drentse Andrea Deelstra loopt olympische limiet op de marathon in Valencia en belandt in het ziekenhuis

Het was een uitputtingsslag, maar Andrea Deelstra heeft de limiet voor de marathon op de Olympische Spelen gelopen. Wel belandde de Drentse na afloop in een Spaans ziekenhuis.

Andrea Deelstra heeft alles gegeven en moet na de finish ondersteund worden.

Andrea Deelstra heeft alles gegeven en moet na de finish ondersteund worden.

Het is Andrea Deelstra uit Dwingeloo gelukt om in Valencia de olympische limiet voor de marathon te lopen. Met een tijd van 2.28,28 bleef ze daar net 2 seconden onder. Wel moest de 35-jarige Drentse na afloop met een ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd, omdat ze niet goed werd.

,,Andrea heeft een half uur van het behalen van de limiet kunnen genieten’’, laat haar vriend en eveneens marathonloper Tjeerd Popkema vanuit de wachtkamer in het ziekenhuis weten. ,,Natuurlijk ben je na afloop van een marathon moe en uitgeput, want het zwaar. Maar dit was wat anders. Eerst was er nog niet zoveel aan de hand, maar in ons hotel werd ze helemaal niet goed. Ze had een hele rare reactie in haar lichaam. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Ze was de weg kwijt en niet aanspreekbaar.’’

Ambulance

Popkema belde een ambulance, waarna de Drentse marathonloopster in het ziekenhuis werd opgenomen. Daar ging het na een tijdje alweer beter met haar, waardoor ze zoals verwacht vandaag naar huis kan reizen. ,,Mogelijk was het een voedselallergie of onderkoeling. Want was koud in Valencia. Ze gaat wel vaker tot het gaatje, maar dit was in ieder geval een rare reactie’’, zegt Popkema, die tegenwoordig met Deelstra in Wapenveld in de buurt van Zwolle woont.

Japan

Deelstra kan door het halen van de limiet, net als vier jaar geleden in Rio de Janeiro waar ze in de hitte 60ste werd, weer meedoen aan de olympische marathon volgend jaar in Japan. Tevens heeft ze door haar prestatie de A-status van NOC-NSF gekregen met de bijbehorende financiële ondersteuning. Eerder verkocht de Drentse nog haar huis, zodat ze ruimer in haar slappe was kwam te zitten om aan marathons te kunnen meedoen.

Kramp

Volgens Popkema hadden beiden tevoren al gekeken naar vrouwen met wie Deelstra in een groepje naar een goede tijd kon lopen. ,,We zijn wat aan het netwerken geweest. Want Andrea moest dit keer niet bijna het hele stuk van de marathon weer alleen lopen, zoals in Tokio gebeurde toen haar limietpoging mislukte. Het netwerken pakte goed uit. Ze zat in een groepje met zeven à acht atleten, waarin mooi werd samengewerkt. Er waren wat vrouwen, maar er zaten ook mannen in. Na 33 kilometer werd het meer ieder voor zich. Andrea liep op een schema van 2,26, op haar persoonlijk record, maar het laatste stuk kreeg ze kramp in haar voet. Toen kreeg ze het moeilijker en leverde ze wat tijd op haar schema in. Ze had weliswaar 2 seconden onder de limiet voor de marathon over, maar ze wist wat ze deed. Ze liep heel berekenend en hield de tijd goed in de gaten. Andrea is natuurlijk heel ervaren.’’

Hoogtetent

Deelstra had eerder gezegd zich beter te voelen als nooit te voren. Ze was topfit en had zich ondermeer voorbereid door de gezamelijke slaapkamer tot een grote hoogtetent om te bouwen. Het heeft haar de nodige inspanningen en geld gekost om de Nederlandse limiet bij de vrouwen van 2.28,30 te kunnen lopen. Eerdere pogingen waren door verschillende oorzaken niet succesvol.

Ze zag vorig jaar Berlijn haar limietpoging in het water vallen, nadat ze in die wedstrijd geblesseerd raakte. Vervolgens deed ze in maart van dit jaar in Tokio een nieuwe poging, maar die mislukte onder meer doordat een beknelde zenuw in haar been begon op te spelen. Corona gooide vervolgens roet in het eten, aangezien de marathons van Enschede en Eindhoven vanwege besmettingsgevaar werden afgelast. De marathon in Valencia is voor de Drentse dus een succesvolle laatste kans gebleken.

Goed gezind

Het parcours in Valencia was ook andere Nederlandse atleten goed gezind. Zo liepen Abdi Nageeye (2.07,09), op een knappe 15de plek, Bart van Nunen (2.10,16) als 33ste en Frank Futselaar (2.11, 30) op plaats 41 bij de mannen de limiet. Futselaar deed dat nog krapper dan Andrea Deelstra en was slechts 1 seconde sneller dat de mannenlimiet. Deelstra werd in het overall-klassement 98ste, terwijl Jill Holterman bij haar marathondebuut op plek 112 een tijd van 2.34,52 liep.

Volgens Popkema gaat Deelstra over een paar weken de trainingen weer rustig oppakken en toewerken naar de Spelen. ,,Ze gaat ook weer in onze hoogteslaapkamer. Het was een goede zet om daarvoor een apparaat aan te schaffen. Maar we plannen ook een echte hoogstage in Zwitserland.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu