Drentse en Groninger voetbaltalenten kloppen op de deur bij SC Cambuur

Stefan Deuling (20) uit Zuidlaren, Mees Gootjes uit Roden (20) en Dylan Smit uit Zoutkamp (19) debuteerden woensdag tegen RKC namens SC Cambuur. Ze zijn drie van de Leeuwarder ruwe diamanten uit de Onder 21.

De beloften van Cambuur (vlnr): Mees Gootjes , Dylan Smit en Stefan Deuling.

De beloften van Cambuur (vlnr): Mees Gootjes , Dylan Smit en Stefan Deuling. Foto: Henk Jan Dijks

Op bezoek bij Jong PSV maakt Cambuur vanavond kennis met de talenten waarvan de Eindhovenaren de komende jaren hun kroonjuwelen hopen te maken. Maar talenten zijn er in Leeuwarden ook.

Mees Gootjes, Stefan Deuling en Dylan Smit zijn er drie voorbeelden van. In deze coronatijd zijn waardevolle Onder 21-spelers voor clubs dit voetbalseizoen sowieso belangrijker dan ooit.

Buitenspelgoal Dylan Smit

Het drietal stond woensdag tijdens het bekerduel met RKC Waalwijk ineens in de spotlights. Vleugelspits Smit betrad het veld tien minuten voor tijd bij een 0-2 voorsprong. Door twee RKC-goals kwam er verlenging en daarin debuteerden achtereenvolgens ook aanvallende middenvelder Deuling en de zichzelf als ‘nummer 6’ omschrijvende Gootjes.

,,Eerst viel Dylan in’’, herinnert Deuling zich. ,,We zagen vanaf de kant hoe hij meteen scoorde. Geweldig.’’

En Smit, met een minzame glimlach: ,,Tja, jammer dat de goal niet telde wegens buitenspel. Het was mijn eerste balcontact. Dat was een droomdebuut geweest.’’

Hoe dan ook genoot hij van de eerste minuten in de hoofdmacht. ,,Dit is een hoogtepunt, hier werk je naartoe. Maar het betekent niet dat het seizoen al geslaagd is. Ik hoop zoveel mogelijk met het eerste te mogen meetrainen, me verder te ontwikkelen en ik hoop dat we met Onder 21 goed presteren en een divisie hoger komen.’’

Deuling en Gootjes knikken instemmend. Ook het één jaar oudere duo wil dit seizoen doorbreken.

Debutant neemt strafschop

Aan gretigheid geen gebrek. Dat bleek wel uit het feit dat Gootjes op eigen verzoek een van de penalty’s nam. Het was de eerste strafschop van de serie en hij schoot feilloos raak.

,,Ik viel als laatste in, had maar drie balcontacten en ik voelde me fris. Dus waarom niet een penalty nemen? Ik gaf het aan bij de trainer en die vond het goed. Toen bleek dat ik de eerste mocht nemen.’’ Grijnzend: ,,Ging best goed.’’

De twee anderen hoefden niet vanaf elf meter in actie te komen, omdat Cambuur aan vijf strafschoppen genoeg had om RKC te kloppen.

Slijpproces is definitief ingezet

Over tig jaar is het bekertreffen niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis, maar voor de ruwe diamanten Deuling, Gootjes en Smit zal het altijd hun debuutwedstrijd blijven. Hun slijpproces is definitief ingezet. En niet alleen dat van hen.

Het had namelijk weinig gescheeld of ook verdediger Sil Bos had zijn debuut gemaakt. Jhondly van der Meer maakte eerder dit seizoen al zijn opwachting.

In Ruben Pijlman en Brett Minnema hebben de Leeuwarders bovendien talentvolle keepers in huis. Het is een greep uit de groep talenten die onder de nieuwe trainer Jeroen Burghout de Onder 21 vormen.

De coach is trots.

,,Zoals op alle jongens van Onder 21’’, aldus Burghout. ,,Het is een groep spelers met een heel goede intrinsieke motivatie. We hebben sinds de start in augustus grote stappen gemaakt, maar willen hogerop. We zitten nu in de vierde divisie maar er is potentie. De spelers zien teamgenoten debuteren, dat werkt ook stimulerend. Het laat zien dat je als jonge speler bij Cambuur kansen kan krijgen.’’

Trainen in groepjes van vier

Gemakkelijk werken is het in coronatijden niet voor Onder 21; de competitie ligt stil. Burghout: ,,We trainen in groepjes van vier, voor ons is het min of meer winterstop. Sommige spelers trainen met ‘1’ mee, ook op basis van wat op bepaalde posities nodig is.’’

Smit bijvoorbeeld sloot aan door pijntjes en blessures bij Antonia en Kallon, maar iemand als Micha Metz had dan weer de pech dat de spitspositie voorlopig voldoende bezet is.

Maar geen zorgen, zegt Burghout: ,,Niet spelen betekent dat je meer tijd hebt voor andere training. Zo kun je talenten nu veel meer fysiek ‘optrainen’. Bayern München is daar bijvoorbeeld erg goed in. Als club en staf denken wij ook graag in zulke mogelijkheden. Alles om stappen te zetten met de jongens.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu