Dressuurruiter Marten Luiten uit Winschoten verovert opnieuw gouden medaille op EK in Hongarije

Archieffoto van Marten Luiten en Fynona. Foto: Persburo Melissen

In het nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest gelegen Pilisjaszfalu veroverde ruiter Marten Luiten uit Winschoten met Fynona zijn tweede gouden medaille op het EK dressuur.

Dinsdag reed hij al een ijzersterke proef, die het Nederlandse Young Riders team goud bezorgde. Dat deed hij dunnetjes over door nu individueel goud te pakken.

Luiten scoorde op geen enkel onderdeel lager dan een 7 en wist voor meerdere onderdelen een 9 te bemachtigen.

Halve pirouettes

,,Het binnenkomen was direct al goed voor een 9’’, vertelde de Winschoter. ,,In mijn juniorentijd had ik al doorgetraind voor het Young Riders niveau. Het grote verschil is dat er nu meer verzameling van het paard wordt gevraagd. In de galoptour komen er halve pirouettes en wisselseries bij. Daar heeft mijn merrie veel aanleg voor, dus door het talent van Fynona was de overstap naar deze categorie niet heel moeilijk.’’

De jonge ruiter kreeg voor zijn proef van de jury een waardering van 77.559 procent. Hij zette daarmee de Duitse Lia Welschof met First Class op bijna twee procent achterstand. Daphne van Peperstraten maakte het Nederlandse succes compleet door met Greenpoint’s Cupido het brons op te eisen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu