Duitse zeilers heersen in open-NK OK-jol op Zuidlaardermeer

De Duitse zeilers Jorg en Johannes Jahnsen (vader en zoon) uit Duitsland werden respectievelijk eerste en tweede bij het open Nederlandse kampioenschap OK-jol op het Zuidlaardermeer. Beste Nederlander was zeiler Stephan Veldman met een bronzen medaille.

Beeld van de zeilwedstrijd op het Zuidlaardermeer.

Beeld van de zeilwedstrijd op het Zuidlaardermeer. Foto: Tonnie Mulder

De prima condities leverden mooie races op, waarbij de zeilers op zaterdag hard moesten werken door de straffe wind. Tot de laatste van de acht races die gevaren werden bleef de strijd om de eindoverwinning spannend. De Pool Bernat startte gisteren met twee overwinningen en leek daarmee ook een gegadigde voor een medaille te worden, maar verspeelde die kans in de laatste twee wedstrijden.

De strijd in de beide laatste races ging tussen vader en zoon Jahnsen en Veldman, waarbij Jorg Jahnsen wist te profiteren van de minder harde wind van gisteren en betere resultaten kon neerzetten dan zijn concurrenten en daarmee het kampioenschap won.

Populair bij onze oosterburen

Het was op zich niet verrassend dat de titel naar een Duitser. Bij onze oosterburen is de OK-klasse, oorspronkelijk afkomstig uit Zweden, bijzonder populair. Jahnsen, die blij was met zijn Nederlandse titel, verwacht niet dat hij begin oktober ook de Duitse titel zal winnen. ,,We varen dan op de Oostzee en dat vind ik toch lastiger dan op een meer’’, zei hij. Jahnsen hoopt dan bij de eerste tien te eindigen.

De organiserende Zeilvereniging Zuidlaardermeer had zelf geen deelnemers aan het kampioenschap afgevraadigd. ,,We hadden oorspronkelijk een paar goede kandidaten. Die konden vorig jaar wel deelnemen, toen het evenement oorspronkelijk gepland stond. We vinden het ook leuk om een zeilevenement te organiseren’’, aldus Rik Klok, bestuurslid van de vereniging.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu