Duitsland onderuit op WK in Qatar. Voormalig FC Groningen-speler Ritsu Doan scoort voor stuntend Japan

Ritus Doan (8) na zijn gelijkmaker. Foto: ANP

Japan heeft op het WK voor een gigantische stunt gezorgd door een overwinning te boeken op Duitsland. Met nog een kwartier op de klok keken de Aziaten tegen een 1-0 achterstand aan, maar de Japanners draaiden de wedstrijd om en boekten een knappe overwinning op de wereldkampioen van 2014: 2-1.

Bij de Duitsers kreeg supertalent Jamal Musiala een basisplaats. De pas 19-jarige voetballer wordt gezien als het ’nieuwe wonderkind’. Ook Thomas Müller verscheen aan de aftrap. De spelers van Die Mannschaft maakten voor de wedstrijd een statement tegen het WK in Qatar. Vlak voor de aftrap deden de voetballers de handen voor hun mond.

Japan dacht na 10 minuten op voorsprong te komen. İlkay Gündogan leed slordig balverlies en Japan kwam er daarna razendsnel uit. Via Daizen Maeda leek de ploeg te profiteren, maar het doelpunt werd tot opluchting van de Duitsers afgekeurd wegens buitenspel.

Penalty

Het duurde even, maar na de waarschuwing van Japan werden ook de Duitsers gevaarlijk. Een kwartier voor rust kwam de wereldkampioen van 2014 op voorsprong. Nadat doelman Shuichi Gonda David Raum naar de grond werkte, wees de scheidsrechter naar de stip: penalty. Gündogan wist raad met dit buitenkansje en schoot Duitsland op voorsprong: 1-0.

Op slag van rust leek Kai Havertz zijn ploeg op een ruimere voorsprong te schieten, maar ook door zijn goal ging een streep wegens buitenspel.

Ritsu Doan

In de tweede helft ging Duitsland op jacht naar de tweede treffer. De ploeg van Flick kreeg meerdere kansen om het duel in het slot te gooien, maar verzuimde dit te doen. Met nog 20 minuten op de klok was Japan opeens levensgevaarlijk. Manuel Neuer hield zijn ploeg op de been met een fantastische redding.

Niet veel later was hij toch geklopt. Voormalig FC Groningen-speler Ritsu Doan, als invaller in het veld gekomen, trok de stand gelijk: 1-1.

Flick greep in en bracht Mario Götze binnen de lijnen, maar het waren de Japanners die weer scoorden. Takuma Asano schoot de bal in het dak van het doel en liet de Japanse fans ontploffen van vreugde: 2-1. Met man en macht ging Duitsland op jacht naar een doelpunt, maar Japan hield stand.

Ko Itakura, net als Doan ex-FC Groningen, speelde de hele wedstrijd.

Nieuws

menu