De volleyballers van Samen Lycurgus uit Groningen trekken in titanengevecht tegen koploper Dynamo in Apeldoorn aan het kortste eind met 3-2 verlies

Ryan Coenen haalt met zijn uit Amerika overgekomen ouders op de tribune hard uit.

Ryan Coenen haalt met zijn uit Amerika overgekomen ouders op de tribune hard uit. Foto: Dijks Media/Wout van Zoeren

De volleyballers van Samen Lycurgus leverden in Apeldoorn een titanengevecht tegen koploper Dynamo. Na vijf sets trokken de Groningers met 3-2 net aan het kortste eind

Er stond veel op het spel in de uitwedstrijd van Lycurgus tegen het Apeldoornse Dynamo. Het was een strijd tussen de nummers één en twee van de kampioenspoule. Bij een 3-0 of 3-1 overwinning van Lycurgus zouden de Groningers de koppositie van Dynamo overnemen. De mannen van coach Arjan Taaij waren in de eerste set iets beter, wat resulteerde in een 21-25 setwinst voor Lycurgus.

Daar viel weinig op af dingen. De geconcentreerd spelende Groningers serveerden beter, waren aanvallend doeltreffender en hadden het initiatief. Maar het krachtsverschil tussen beide teams was gering. Daardoor kon Dynamo, met in de gelederen oud-Lycurgus-speler Erik van der Schaaf, zich na een achterstand telkens terugvechten.

De eerste set na beslissing scheidsrechter naar Lycurgus

Bij de stand 20-20 kwam het dan ook op de belangrijke punten aan. In de slotfase van de eerste set was de wederom in de basis gestarte Geoffrey van Gent met harde geplaatste services belangrijk. De Amerikaan Kyle McCauley maakte smashend het verschil. Maar het was spelverdeler Markus Held die Lycurgus vervolgens met een mooie actie met 21-24 op setpoint bracht. Hij stak bij een harde smash zijn arm op een merkwaardige wijze uit, waardoor hij de bal hard over het net onbereikbaar voor de Dynamo-verdediging retourneerde. De set werd daarna door Lycurgus gewonnen, nadat de scheidsrechter een netfout van Dynamo had geconstateerd.

Dynamo deed er in de tweede set voor eigen publiek een schepje bovenop. De Apeldoorners, die in diagonaalspeler Martijn Brilhuis en passer-loper Ramon Martinez Gion hun beste en gevaarlijkste spelers hadden, waren een tijdje de bovenliggende partij. Dat noopte Lycurgus-coach Taaij tot ingrijpen. Zo verving hij de wat weggezakte Van Gent door de Canadese diagonaalspeler Jacob Kern. Die liet zich meteen zien met een service-ace.

Bij 22-22 kon het nog alle kanten uit, maar Dynamo won de set. Lycurgus kwam via zijn Amerikaanse aanvoerder Ryan Coenen weliswaar met 24-25 op setpoint, maar de stand werd door een netservice weer gelijk. Daarna knokte de thuisploeg zich met 27-26 naar setpoint. Die werd door Dynamo wel verzilverd doordat McCauley buiten de lijnen smashte. Met 28-26 voor de thuisploeg werd het 1-1 gelijk.

Ook de derde set wordt op het scherp van de snede uitgevochten

Ook de derde set werd op het scherp van de snede uitgevochten tussen twee teams die elkaar geen cadeautjes gaven. Ook nu ging het weer tot het gaatje. Bij 20-19 voor de Apeldoorners bracht Lycurgus-coach Taaij met Tieme de Jong een andere spelverdeler in. Maar het was Van der Schaaf die met een aantal verwoestende klappen zijn oude team pijn deed. Met een 23-22 voorsprong voor Dynamo tot gevolg.

De Apeldoorners kwamen met 24-23 op setpoint en coach Taaij riep zijn spelers voor een time-out bijeen. Kern sloeg de Groningers naar 24-24 gelijk. De goed spelende middenman Niels de Vries bracht Lycurgus met een prachtig blok op een 24-25 voorsprong. Maar nog werd het spannende duel niet beslist. Dat gebeurde pas bij een 25-26 voorsprong voor de bezoekers. De sterk blokkerende Luuk Hofhuis was wederom aan het net niet te passeren: 25-27 en 1-2 voor Lycurgus.

Canadees Kern belangrijk in slotfase, maar vierde set wordt toch verloren

Ook de vierde set was spannend. Lycurgus kwam enkele punten voor, maar kon niet voorkomen dat Dynamo langszij en vervolgens met 16-14 voorkwam. Reden voor Taaij om de Groningers opnieuw voor een time-out naar de kant te roepen. Ook bracht de coach passer-loper Maarten Bartels in het team. Dat voorkwam niet dat de thuisploeg met 20-17 de slotfase in ging.

Dynamo knokte voor wat het waard was om 3-1 verlies te voorkomen. Dankzij een sterke service-serie met een ace van aanvoerder Coenen herpakte Lycurgus het initiatief. Via de sterk blokkerende Kern kwamen de Groningers met 21-22 voor. Maar nog was de strijd niet gestreden. Via 23-23, 25-25, 26-26, 27-27 en 28-27 kwam de thuisploeg op setpoint. Dynamo haalde daarop de set via een aangeraakte smash met 29-27 binnen. Met een 2-2 gelijke stand moest de vijfde set de beslissing brengen.

Daarin begon Coenen voor Lycurgus aanvallend wat ongelukkig, zodat Dynamo met 3-0 voor kwam. Mede dankzij een raak slaande Kern trok Lycurgus de stand met 4-4 weer gelijk. De Groningers stoomden vervolgens door naar een 8-10 voorsprong en roken de zege al. Maar geheel in stijl van het duel kwam de thuisploeg met 10-10 weer op gelijke hoogte en via een netfout zelfs met 11-11 voor.

Het was wederom ‘too close to call’. Met 13-13 was er nog geen winnaar aan te wijzen. Met 14-13 kwam Dynamo na een aangeraakte smash op matchpoint. Die werd daarop met een harde klap benut door oud-Lycurgus-speler Erik van der Schaaf. De Groningers houden aan het 3-2 verlies in ieder geval een punt over en blijven tweede in de kampioenspoule.